Vizitator Postat Decembrie 16, 2010 Partajează Postat Decembrie 16, 2010 Am un termistor in plaja urmatoare: 23°C ..........1K 90°C............2K Am nevoie neaparata sa adaptez acest termistor la potentiometru din schema de mai sus, in asa fel incat in interval-ul 1K...2K sa reprezinte 0%....100% al potentiometrului..Va rog, ma poate ajuta cineva Link spre comentariu
Spitfire Postat Decembrie 16, 2010 Partajează Postat Decembrie 16, 2010 http://freespace.virgin.net/matt.waite/ ... nouts/555/ Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 nu am inteles ce pote face cu calculatorul acela...eu vreau sa schimb potentiometrul cu un termistor...si ma rog ce spuneam mai sus..poti dezvolta putin te rog ?L.E: vrei sa spui ca R1 ramane(ca si componenta), iar intre pin-ul 6 si 7 vine termistor-ul , ramane sa ajustez R1 si C2 pentru plaja corecta ? Link spre comentariu
gica70 Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 R1 si C1, C2 ramane 0,01 microF. Nu vad..optocuplorul! Link spre comentariu
marinescug Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 Care-i faza cu optocuplorul ?Inainte de orice verifica caracteristica termistorului. Adica daca e linear cu temperatura sau nu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 Pai nu stiu nici eu care-i faza doar ca nu stiu cum sa modific schema aia in felu in care plaja 0%-100% a unui potentiometru de 50K sa fie preluata de un termistor a carei diferente e doar de un 1k intre Minim si Maxim. Sunt si eu mai incepator..si-am nevoie sa adaptez asta la ceva.. Link spre comentariu
marinescug Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 Pai nu stiu nici eu care-i faza doar ca nu stiu cum sa modific schema aia in felu in care plaja 0%-100% a unui potentiometru de 50K sa fie preluata de un termistor a carei diferente e doar de un 1k intre Minim si Maxim. Sunt si eu mai incepator..si-am nevoie sa adaptez asta la ceva..Ai scris scimbare potentiometru cu optocuplor........Incearca totusi sa ridici o carateristica de temperatua a termistorului cu pricina . Daca nu e linear, se complica treburile.Vrei neaprat schema aia sau te intereseaza functi afinala, comandarea motorulu iin functie de temperatura ??? Sunt si alte scheme. Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 Fara un circuit adecvat de liniarizare,nici un termistor nu am intalnit care sa aiba caracteristica liniara,doar log.Poate intre timp s-au mai inventat si altfel de termistori si nu-i stiu eu,dar cand am avut nevoie de liniaritate,am folosit termocuplu,termorezistenta sau jonctiune,la termistor,doar pe domenii mici,prin aproximare, se poate considera liniar,dar pe domenii mari,eu personal nu am intalnit,indiferent daca erau cu caracteristica pozitiva sau negativa cu temperatura. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 nu stiu cum e termistorul, linear sau log sau cum o fi..dar creste progresiv sau scade tot progresiv in functie de temperatura. eu am dat acolo 2 puncte de reper ca sa se stie ca idee..oricum... ca idee ma intereseaza asa cum am zis, in loc de potentiometru ala sa vina cumva acel termistor, care apropo nu-l pot schimba trebe fix el. ideea este ca in primul rand potentiometru are 3 pini, termistorul 2;potentiometru are 2 rezistente variabile de cate 25k nu?... si face reglaj de la 0% la 100% ptr turatia motorului, iar potentiometru ala meu abia misca cate 1k la cam toata plaja de masurare a lui.. Nu este nimic super masuri de precizie, e o soba pe motorina nu e foarte dramatic dar asta mi-ar trebuii..sa fac eu. Cu sau fara optocuplori cu orice altceva dar cum realizez asocierea asta a termistorului la montaj. Da poate fi si alt montaj, dar deja trebe date despre motor despre alte alea...dar ca idee nu conteaza ptr mine decat rezultatul final. Termistorul ala cand e rece ataca motorul cam pe la 1% apoi odata cu incalzirea motorul ajunge la 100%. Montajul se realizeaza la 12V, motorul are 8V 2A cu perii..se aseamana cu cel de masini de gaurit portabile.. Link spre comentariu
marinescug Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 nu stiu cum e termistorul, linear sau log sau cum o fi..dar creste progresiv sau scade tot progresiv in functie de temperatura. .. E foarte importanta caracteristica lui. LOG se foloseste doar la reglajul volumului in amplificatoare. Pentru aplicatii lineare e musai sa folosesti un senzor linear sau linearizat. Daca spui ce era in montajul original (daca mai exista) sau bagi o poza,se gaseste careva sa-ti zica daca linearizarea era facuta onboard. Schema ta e pe frecventa fixa si se schimba doar factorul de umplere. Diodele alea separa curentii de incarcare /descarcare. La 1% mi-e greu sa cred ca motorul ala se misca. Iar ca factor maxim nu cred sa treci prea mult de 67%,ca sa nu supravoltezi motorul. Goagal a gasit ceva care s-ar putea adapta situatiei tale. Nu e cu copy-paste, dar ai o idee. Link spre comentariu
bassbox Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 Schema este un astabil,se regleaza turatia motorului prin metoda PWM.Termistorul se leaga intre 7 si 6+2,se elimina cele doua diode,dar trebuie recalculat R1 si C1 ( t1=(R1+P)xC1x0,693 t2=PxCx0,693 : unde P va fi termistorul ,t1=tON,t2=tOFF)Totodata ar fi recomandat sa se pastreze frecventa de la schema originala(f=1/t1+t2)Pana aici pur teoretic :nebun:In practica intervine neliniaritatea termistorului(s-a amintit mai sus)si faptul,ca s-ar putea sa functioneze exact cu logica inversa,adica sa creasca turatia exact cand ar trebui sa scada.In acest caz se inverseaza P cu R1. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 nu exista nimic original decat acel Motor si acel Termistor. De fapt nici nu stiu daca e termistor sau ce-o fi e o bucata de teava din alama cu doua fire iesite din el el stand in capat-ul tevii de evacuare. Cand am spus 100% ma refeream la un reglaj care sa nu depaseasca acei 8V nusht.. Problema mea este acel 1K care mi se pare foarte mic ca si marja...din 50k/2.PS: multumesc.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 o sa folosesc MCP4011... Link spre comentariu
bassbox Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 OK.Buna alegere!Dar sper ca nu ne intrebi unde sa pui termistorul... Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 nu. Dar o sa va intreb daca pot afla din schema asta cate rotatii are motorul fara a apela la un senzor direct pe arborele motor ptr ca nu prea am loc..M-ar interesa sa se aprinda un LED la aproximativ fiecare 30 de rotatii in jur de 0,5secunde. Si de fapt acele 30 de rotatii mi-ar prinde bine sa fie reglabile. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum