Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfat achizitie mini-freza


mosfet

Postări Recomandate

Caut sa cumpar o mini-freza, pana in 100 de lei, obligatoriu cu racord flexibil.Am umblat azi prin magazine, am vazut una la 90 de lei si una la 70, ambele cam cu aceleasi accesorii problema fiind insa ca au doar 2 pense (bucse elastice) pentru 2,4-3,2 mm si cum vreau freza pentru gaurit cablaje in principal, imi trebuie pense care sa prinda burghie de la 0,8 mm in sus. Solutia ar fi sa cumpar o freza d-asta si un set de bucse, dar nu stiu daca sunt de aceleasi dimensiuni, daca se potrivesc, pt ca ce seturi de bucse am gasit am vazut ca ar fi pt frezele anumitor producatori mai mari si nu stiu daca merg si pe mini-frezele no-name pe care le-am vazut eu. Sau eventual daca stiti voi o mini-freza pana in 100 lei care sa includa un set ceva mai generos de pense.La frezele astea ieftine cam ce probleme pot aparea sau la ce sa ma uit cand le cumpar? Sfaturi privind o freza anume, un magazin anume, din experienta proprie?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • radu cnc

    11

  • Arise

    5

  • mosfet

    4

  • alin 105

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut,Vin si eu cu un sfat.Daca vrei sa folosesti freza mai multa vreme, sau ai de lucru mai mult te-as sfatui sa te orientezi spre producatori seriosi cum ar fi firma DREMEL, caci vei gasi tot ce-ti doresti. Sunt mai scumpi decat no-name dar sant niste micromotoare foarte fiabile, si au si pensete dar si mandrina de la 0 la 3mm plus turatie 35.000r/min, iar cordonul articulat este pe rulmenti nu pe bucse ca la no-name.Eu asta folosesc si sunt foarte multumit de fiabilitate desi folosesc aceasta marca de multa vreme.Ca si recomandare sa iesi mai ieftin, daca ai posibilitatea achizitioneaza-le de pe Ebay.Cu stima.

Link spre comentariu

...turatie 35.000r/min, iar cordonul articulat este pe rulmenti nu pe bucse ca la no-name...

Acei "no-name" au procedat corect punand lagare cu alunecare in locul celor de rostogolire. Eu personal daca ar trebui sa aleg, as alege un motor de 35.000 rpm cu bucse din bronz, sau material compozit si nicidecum unul cu rulmenti. In loc sa va dau o explicatie stiintifica - care exista si am mai postat-o pe alte subiecte - am sa va spun o mica istorie.O intreprindere "Alfa", pe vremea prea-impuscatului, trebuia la un moment dat sa aleaga intre doua masini de rectificat rotund est-germane. Una dintre ele era cu lagarele principale pe rulmenti radiali-axiali cu colivii din textolit pentru turatii ridicate. Cealalta era o masina cu lagare de alunecare din material compozit. Diferenta intre cele doua masini (una dintre ele) era pretul, care la masina cu lagare de alunecare era aproape dublul celeilalte. Bineinteles ca delegatii care trebuiau sa decida asupra solutiei la fata locului - in Germania - erau in acea vreme alesi dintre politrucii cu diplome de ingineri si nicidecum cei care urmau sa utilizeze utilajul. Cam asa stateau lucrurile atunci. Evident ca vazand preturile si stiind care este politica PCR in domeniul importurilor, delegatii au ales masina de rectificat cu lagare de rostogolire. Ajunsa la destinatie, unde a fost receptionata, asa dupa cum spuneam de cei ce aveau s-o utilizeze (cu totul alti oameni) masina s-a dovedit inadecvata scopului si a fost abandonata. Acest lucru a ajuns la urechile cui trebuia, care a intrebat de ce nu se utilizeaza masina. Utilizatorii, au explicat ca dat fiind produsul ce trebuia prelucrat ar fi trbuit o masina cu lagare cu alunecare si nici decum una cu lagare de rostogolire, avand in vedere turatiile ridicate si conditiile tehnologice stricte care se cereau. A urmat ceea ce astazi am numi un "scandal". Pe atunci "scandalurile" de acest gen aveau de obicei un deznodamant tipic. Delegatii, care au facut deplasarea in cauza, au fost promovati in functie si au primit sarcina de a trimite alti delegati care sa cumpere de aceasta data masina cu lagare de alunecare.Daca acele motoare, produse de acei "no name" s-au dovedit cumva nefiabile, aceasta nu se datoreaza in nici-un caz utilizarii lagarelor de alunecare in locul celor de rostogolire ci probabil altor vicii ale ansamblului la care au fost utilizate.
Link spre comentariu

Culmea ca am vazut in trecere "gura" cordonului ala flexibil (la una dintre freze) si cel putin la unul din capete parea sa aiba un rulment si nu o simpla bucsa.

 

Din ce am vazut eu, majoritatea frezelor astea no-name sunt aproape identice ca aspect, accesorii si specificatii, difera eventual cutia si culoarea carcasei. Banuiesc asadar ca sunt produse cu aceleasi piese, sau chiar de acelasi producator si ulterior "branduite" de diversi alti producatori, adica diferenta de pret (din categoria asta a frezelor ieftine) nu prea ar fi justificata.

 

Principalele probleme am inteles ca ar putea aparea la accesorii, la mandrine/bucse elastice, la filet, etc

 

M-am uitat si dupa un set de bucse elastice si am gasit la 30 de lei un set de bucse din aluminu :ras: probabil de unica folosinta.

Link spre comentariu

Mi-am luat azi din Real o freza cu 70 de lei, cea mai ieftina solutie dupa ce am cautat prin Real/Praktiker/Plus/Obi - de astia stiam ca au freze ieftine. E identica cu o freza Budget de la Praktiker, pana-n ultimul detaliu (mai putin marca si culoarea carcasei). La turatie maxima doar scoate un zgomot infernal, nu vibreaza ca si cum ar fi descentrata.Cordonul ala flexibil pare sa fie cu bucse, sa speram acum ca bucsele flexibile pe care mi le-am comandat, i se potrivesc.

Link spre comentariu

Salut,Pt dl. ola_nicolas, nu vreau nici eu sa fac teorie pe tema lagarelor cu alunecare vs. lagarelor cu rostogolire dar constat ca nu a-ti folosit un micromotor no name si dupa aceea unul de "firma".Nu am avut micromotoare no-name care sa ma tina mai mult de 15...20 ore de functionare....si am avut vreo trei buc., ba chiar am avut unul de la firma FERM care a cedat "phisic" in 2 ore.Lagarele sunt bune (suporta o incarcare mai mare), doar in cazul in care micromotorul este facut de o firma serioasa si respecta tolerantele si ajustajele, iar partea importanta este jocul axial care este foarte mare la firmele no-name.Pt. mosfet, pensetele de aluminiu sunt OK eu folosesc multa vreme o penseta. Trebuie sa verifici sa nu se destranga caci se uzeaza rapid, iar dornul portscula sau burghiul poate iesi din ea.Cu stima.

Link spre comentariu

De asta ma temeam si eu, ca cedeaza motorul, cu accesoriile proaste o mai scot eu la capat cumva, dar daca moare motorul e mai naspa.Tocmai de-asta am pus bine certificatul de garantie (2 ani) :)Am luat azi setul de bucse (par a fi din bronz sau ceva asemanator), sunt mult mai bine lucrate decat cele din pachetul frezei.Cordonul flexibil credeam ca-i din ala facut din spirale de otel orientate invers, concentrice, dar pare a fi un simplu cablu de otel imbracat intr-un tub, ceva gen frana de bicicleta.

Link spre comentariu

Salut,Da cordoanele sunt tare slabe, daca le fortezi ti se vor incolaci in aer si se vor deteriora.Parerea mea este ca merita investit intr-un cordon flexibil de DREMEL, este rigid si este asa cum ai crezut tu ca ar trebui sa fie... care costa aprox 50€ si sa-l adaptezi.Merita, iar daca masina cedeaza asta este il adaptezi la alta masinarie.Exista posibilirtatea ca filetul de cuplare sa fie identic. Daca te decizi in acest fel pot sa masor la DREMEL filetul si sa vezi cat este filetul la tine.Cu stima.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Ca posesor de Dremel, recomand cu căldură un Proxxon. :)Există ceva diferențe tehnologice privind motorul între cele 2 mărci, în timp ce Dremel-ul vibrează și este zgomotos, Proxxon-ul este mult mai finuț și mai silențios. Sunt filme suficiente pe net pentru a vă convinge.Tehnicienii dentari (ăia care pilesc dinți din metal) folosesc spre exemplu Proxxon, din motivele de mai sus. :)Proxxon-ul este o idee mai scump la noi în România, dar dacă ai bani de Dremel atunci vei avea și de Proxxon.Și nu în ultimul rând când faci cablaje am văzut că e recomandabil să folosești un "drill stand". Produsul de la Dremel (Dremel Workstation) e un plastic ordinar care joacă de nu poți centra burghiul, pe când produsul de la Proxxon este din metal și culisează perfect.P.S. Sper să nu se supere cineva că am înviat acest post.

Link spre comentariu

salut,Nu cred sa se supere nimeni dar eu am facut service la tehnicieni dentari care foloseau si proxxon si eu nu am fost multumit de acea firma. Sculele si accesoriile intradevar sunt mai bine lucrate, folosesc mai mult aluminiu in loc de plastic dar sunt foarte scumpe comparativ cu Dremel care face cam acelasi lucru , unde mai pui ca pentru Dremel gasesti piese, Proxon -ul nu are asa turatie casi Dremel-ul 20.000 vs. 35.000rot/min, turatie care lungeste durata de viata a unei pietre, disc sau freza VHM sau diamantata.Eu am un Dremel profesional cu reglare a turatiei soft si afisaj si s-a dus rotorul, a sarit o lamela din colector. Am facut la noi in oras comanda si in trei zile am avut rotorul care era vreo 80ron, l-am schimbat si totul a fost OK.Daca se doreste lucrul in sensul profesional se pot cumpara la mana a-doua turbine de la firma KaVo.Cu stima.

Link spre comentariu

Sunt de acord, dar nimeni nu poate contesta faptul că la viteze echivalente, Proxxon-ul este mult mai silențios și vibrează mult mai puțin comparativ cu un Dremel.Nu știu la sculele high end, dar la cele care se bat pe același segment Proxxon-urile au prețuri echivalente, eventual puțin mai mari să zicem 20 - 30 lei.Pentru o curiozitate proprie, majoritatea tehnicienilor dentari ce foloseau?

Link spre comentariu

Posed 2 minifreze de mana, ambele cu cordon (flexishaft)1.Minifreza no-name, China-o mizerie (ca toate cele care invart in jurul sumei 70-100 lei).La turatie mica nu are nici o putere, nu se poate lucra.2.Minifreza Proxxon, merge bine, nu am avut ocazia sa lucrez cu Dremel ca sa fac o comapratie directa.Flexishaftul de la Proxxon a venit din start cu rulmentii "montati " prin ciocanire, se incalzea in mana si facea galagia aferenta.L-am trimis la service mi-au trimis la schimb un alt cap (piesa care se tine in mana, contine rulmentii si piesa port-penseta) care nu era nou, se vede ca era ceva cazut in timpul garantiei.Service a la Romania. :nas: Continuand cu parerea generala despre Proxxon as zice ca produsele lor nu-si merita banii, in special cele mai scumpute-nu vorbim de surubelnite sau pistol pt batoane siliconice.Mai am o masina de frezat de banc de la ei cu nenumarate probleme, desi costase peste 500 E, i-am facut mai multe modificari ca sa fie functionala.Transformator cu probleme din prima zi, motorul prezinta mers sacadat la turatii mici.Raspunsul fabricii : "daca nu merge la turatii mici, sa-l foloseasca doar la turatii mari :nas: :nas: :nas: " raspunsul mi-a parvenit prin firma care asigura service-ul pe Romania. Mai am inca o scula ieftina de la ei (150 de lei) care culmea merge bine. Scule ceva mai serioase nu mai cumpar de la ei.Is destui pe piata cu preturi si marfa mai buna.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări