zaitzus Postat Decembrie 16, 2010 Partajează Postat Decembrie 16, 2010 Va salut,aveti idee cum as putea reconditona un potentiometru de volum ?este de 500K logaritmic, l-as shimba insa nu mai gasesc potentiometrii cu priza mediana pentru loudness. Cam haraie statia se aude chiar daca este la 0, pe un canal mai tare pe celalalt mai incet. Link spre comentariu
Spitfire Postat Decembrie 16, 2010 Partajează Postat Decembrie 16, 2010 Se desface cu grija potentiometrul, se curata suprafata cursorului cu petrol lampant(gaz), si se "creioneaza" cu un creion cu mina moale ,pe suprafata cursorului. Link spre comentariu
zaitzus Postat Decembrie 16, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 16, 2010 Banuiesc ca ar trebui facuta operatiunea destul de des, mina s-ar sterge repede, sau nu? eventual as putea sa-l inlocuiesc cu asa ceva? Vad ca are 4 picioruse /canal. Ma gandesc ca pinu nr 4 este priza http://cgi.ebay.com/ALPS-Stepped-500K-S ... 19c11e9e13 ce parere aveti? Link spre comentariu
junior Postat Decembrie 16, 2010 Partajează Postat Decembrie 16, 2010 In loc de "creionare" eu ung traseul rezistiv al potentiometrului cu un amestec de 1parte vaselina + 1 parte grafit fin (razuit cu o lama de ras de pe varful unui creion ) .Potentiomeriil astfel reparati functioneaza impecabil dupa mai multi ani de utilizare .Succes ! Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 16, 2010 Partajează Postat Decembrie 16, 2010 Pai daca e de tipul celui din poza,nici mama creioanelor nu-l ajuta,ca n-are nevoie,ala din poza e cu rezistente fixe in trepte,deci doar simplul contact pe plot daca il poti ameliora,in rest,sanatate si drum bun...inlocuit daca nu mai face fata Link spre comentariu
marinescug Postat Decembrie 16, 2010 Partajează Postat Decembrie 16, 2010 Pai daca e de tipul celui din poza,nici mama creioanelor nu-l ajuta,ca n-are nevoie,ala din poza e cu rezistente fixe in trepte,deci doar simplul contact pe plot daca il poti ameliora,in rest,sanatate si drum bun...inlocuit daca nu mai face fata Vrea doar sa-l inlocuiasca daca metoda cu grafitatul nu tzine. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Decembrie 16, 2010 Partajează Postat Decembrie 16, 2010 Pai n'are ce sa "tina" pt ca nu are pic de grafit...e doar un comutator cu niste rezistente. Link spre comentariu
nicolae57 Postat Decembrie 16, 2010 Partajează Postat Decembrie 16, 2010 Ne-am cam incurcat,omul intreaba daca s-ar putea inlocui (cel defect,clasic) cu cel din imagine.Mi-e teamma ca NU.Mai curand incercati operatiunile de grafitare sugerate de colegi.Succes,rabdare si tutun. Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 16, 2010 Partajează Postat Decembrie 16, 2010 Nu stiu ce sa zic...grafitarea merge ca solutie de moment,dar nu e de durata,sau pt folosire de zi cu zi a unei asemenea scule,daca stratul de carbon depus pe suport e ros complet(am intalnit si cazuri din astea)nu prea e de ajutor grafitul de la creion,cel putin nu pe perioada mare de folosire,si daca intr-adevar se vrea inlocuit cu unul in trepte de aceeasi valoare,imi scapa acum de ce nu ar merge miscarea,teoretic,daca se potriveste mecanic in locul celuilalt si mai are si valoarea identica sau apropiata,nu sunt probleme,unde mai pui ca un astfel de potentiometru se poate "recalibra" daca se dispune de rezistentele necesare,si se pot monta puncte de cuplaj( loudness)la orice valoare se doreste,sau mai corect,la valoarea care trebuie.Sunt alte motive care imi scapa mie acum de ce nu se poate inlocui?Scuze pt confuzie,am crezut ca scula era echipata cu un asemenea potentiometru in trepte care nu mai vrea sa munceasca,si se voia reconditionat...O solutie ar fi potentiometru nou,si puntea se poate planta la valoarea dorita cu putin argint coloidal,printr-un fir subtire din Cu,scos la exterior si rigidizat apoi mecanic pe carcasa potentiometrului cu ceva rasina epoxi(punctul de conexiune se va alege in afara traseului cursorului potentiometrului,altfel la prima manevra il va scoate din uz) Link spre comentariu
zaitzus Postat Decembrie 20, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2010 ma gandeam daca nu se intrerupe sunetul in momentul in care comuta de pe o rezistenta pe alta, pana la urma incerc o grafitare cu creionul sa vedem cat tine si pentru orice eventualitate voi lua un pot asemanator cu cele de la alps ( chiezarie contrafacuta),observ ca aia au 4 pini, deci si priza, vezi link-ul: http://cgi.ebay.com/500K-Volume-IR-Cont ... 1860wt_754 Am gasit si Alps adevarat, ceva mai scump (calitatea costa) insa ii lipseste priza pentru loudness si nu stiu daca se poate lipi un pin acolo: http://cgi.ebay.com/ALPS-27-500K-POT-Po ... 1413wt_754 Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 21, 2010 Partajează Postat Decembrie 21, 2010 ma gandeam daca nu se intrerupe sunetul in momentul in care comuta de pe o rezistenta pe altaDaca nu il bricolezi din comutatoare clasice,sigur nu intrerupe la trecere,astea special pt potentiometre calca in regim intermediar pe ambele ploturi si pe urma ramane pe cel stabilit cursorul,sunt facute special pt asa ceva,altfel,daca s-ar comporta asa cum banui,nu s-ar putea folosi nicaieri ca potentiometre din cauza inconvenientului pomenit. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum