Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu cu cuplare programata


Bassmann

Postări Recomandate

Va salut!As avea nevoie de o schema pentru un releu pe care sa il programez sa cupleze la o anumita ora si cat timp sa stea cuplat. Aplicatia o voi folosi pentru pornirea/oprirea programata a unui calorifer electric cu ulei.Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Bassmann

    7

  • doru3160

    5

  • bassbox

    2

  • laly_ursan

    1

Top autori în acest subiect

Pai tocmai asta incercam sa explic,pt un asemenea montaj e nevoie de ceva componente(baza de timp,afisaj,elemente de executie...),timp pt executie si probe,vad ca esti tot din Iasi,la Ka...fland din Podu de Piatra,am vazut varianta electromecanica si electronica/digitala cu doar 30-40 lei...nu cred ca mai merita ciocanite decat aplicatiile dedicate care nu se gasesc de gata si prezinta interes...e doar un punct de vedere.

Link spre comentariu

Chiar astazi m-am certat 20minute cu directorul tehnic de la noi,care m-a"indrumat"sa pun un termostat la un calorifer electric cu termostat.Problema de aici seamana f mult cu problema care trebuia sa rezolv eu:un calorifer electric se foloseste pentru incalzire,deci se urmareste atingerea/mentinerea unei temperaturi.Asa ceva se face cu termostat(caloriferul electric din fabrica are termostat)Rezultatul cuplarii dupa x ore-decuplarii dupa y ore va avea un efect variabil in functie de temperatura de afara,deci eu nu vad rostul temporizatorului la aplicatii de incalzire.Intrebarea ar fi:ce urmaresti sa obtii cu acest temporizator?????

Link spre comentariu

Dupa mine,cred ca vrea sa-l porneasca cu 1-2 ore inainte de a ajunge la birou si sa-l decupleze la terminarea programului,probabil in acea locatie sa nu existe alternativa de incalzire,si atunci cred eu ca e util un asemenea dispozitiv.Rolul termostatului deja existent pe calorifer fiind bine definit si nu intra in discutie eliminarea/inlocuirea lui.N-am inteles chestia cu termostatul la un calorifer termostatat,dar daca e de la director/sef... :rade:

Link spre comentariu

Dupa mine,cred ca vrea sa-l porneasca cu 1-2 ore inainte de a ajunge la birou si sa-l decupleze la terminarea programului,probabil in acea locatie sa nu existe alternativa de incalzire,si atunci cred eu ca e util un asemenea dispozitiv.

Exact pentru asta am nevoie. Am gasit la Baumax o priza cu programare mecanica la 20 ron, am luat-o, sa vad daca si face treaba...
Link spre comentariu

Da,m-am uitat si eu mai atent la pret,o priza programabila electromecanica e 24 lei si una cu electronica cu afisaj e 32 lei(in magazinul de care vorbeam),la pretul asta chiar nu merita munca...nu stiu daca cele cu programare mecanica au si armare cu arc pt a trece peste intreruperile de tensiune,probabil cele electronice au o baterie pt asa ceva...

Link spre comentariu

In acest caz intr-adevar programatorul are rost.Probabil am fost influentat de experienta neplacuta cu directorul tehnic, :bataie care mi- a sugerat sa pun un termostat ambiental pentru a comanda caloriferul electric.

Link spre comentariu

Minunat, priza programabila isi face treaba.

Am desfacut-o sa vad si eu ce are inauntru si cum functioneaza si chiar m-a impresionat ideea conceperii.

 

Posted Image

 

Priza mea e ceva in genul acesteia din poza.

Pe latura superioara prezinta un cadran gradat din sfert in sfert de ora (cea din poza, din jumatate in jumatate de ora). Fiecarei gradatii ii corespunde un "calaret", deci 96 de calareti (in poza 48).

 

In interior se gaseste un intrerupator cu revenire care inchide circuitul in pozitita "apasat" si un mecanism cu roti dintate actionat de un motor extrem de mic. Arborele de iesire al mecanismului are turatia de 60 rot/ora. Acesta angreneaza cu o roata dintata mare, solidara cu cadranul gradat care se invarte cu 1 rot/24h.

 

Pentru a programa priza rotim cadranul pana cand in dreptul sagetii avem indicatia orei actuale, apoi pentru fiecare sfert de ora apasam cate un calaret de programare. De exemplu, este ora 5, rotim cadranul pana cand sageata este in dreptul orei 5 si daca vrem sa porneasca la ora 10 si sa stea 2 ore apasam calaretii de la 10 pana la 12.

 

Cadranul actionat de mica cutie de viteza se va roti, iar calaretii apasati vor actiona in interior o parghie ce va inchide intrerupatorul, astfel priza conduce.

 

Comutatorul rosu din lateral are doua pozitii: permanent si programat.

In pozitia permanent, acesta apasa pe intrerupatorul cu revenire si astfel priza conduce nelimitat.

In pozitita programat, acesta nu apasa, permitand parghiei de actionare sa o faca la momentul programat.

Link spre comentariu

Ok,te-ai scos... :rade: De asta spuneam ca unele chestii chiar nu merita sa-ti bati capul sa le faci,oricat te-ai munci,nu totdeauna ies mai bine si in mod deosebit mai estetic decat cele industriale,cand pretul e destul de mic...la preturi mari,se justifica un efort de a bricola un dispozitiv cand nu sunt fonduri de achizitii :rade:Cum au rezolvat problema continuitatii in caz de intrerupere a tensiunii?am si eu o priza din asta,luata cu ceva ani in urma,e model mai vechi,dar nu are varianta de rezerva la intreruperea tensiunii,acum as fi optat pt o varianta cu programator electronic,daca as mai fi avut nevoie de asa ceva.La cele electromecanice am inteles ca antrenarea intre motor si angrenaj se face prin intermediul unui arc ce se armeaza cand este motorasul in functie si asigura o functionare de cateva ore a dispozitivului in lipsa tensiunii,eram curios daca e asa sau nu...nu am avut ocazia sa desfac o priza din asta de tip mai nou.

Link spre comentariu

Modelul meu n-are nici un arc care sa asigure "scurgerea timpului".Asa ca daca se intrerupe curentul, motorasul nu mai invarte angrenajul. Daca peste 1 ora priza trebuie sa cupleze si apare o pana de curent de 2 ore, priza va cupla peste 3 ore.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări