Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

12v DC - 5v DC

Vizitator morpheus89

Postări Recomandate

Vizitator morpheus89

Buna ziua ! Am o intrebare! Am prin debara niste aspiratoare pt masina care functioneaza cu acumulatori de 4.8V. Problema e ca nu tin decat vreo 2 minute, deci nu pot sa le folosesc. Intrebarea mea, cum pot face ca sa-l conectez de la bricheta auto ? Pt asta ar trebui un convertor de la 12v la 5v.M-am gandit sa folosesc 7805, dar stabilizatorul respectiv nu poate duce decat max 1A, iar aspiratoarele consuma cam 30w, asta ar fi vreo 6A. Ma gandeam sa comand cu un 7805 un trz de putere, gen 3055. Se poate sau e prea mare tensiunea care intra in baza?Multumesc !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

NU merge cu stabilizare serie la curentul ala. Pierzi mult, se incinge puternic. Ai aproximativ 40W disipati. Soluta economica si fara batai de cap e utilizarea unui acumulator de 6V. Cred a iesi mai ieftin decat cu un stabilizator in comutatie.Mai poti incerca ceva, o alimenatre d etip PWM, cu factor de umplere foarte mic. Bineinteles cu protejarea elementului de comutatie si a elemntului de comanda la sarcina inductiva. Dioada antiparalel pe motor, dioda separatoare intre parta de forta si logica de comanda.

Link spre comentariu
Vizitator morpheus89

Stiu ca nu se poate doar cu stabilizatoare, de asta am si intrebat daca se poate o alta varianta mai economica.Sa zicem ca pierderile nu prea conteaza avand in vedere ca alimentez de la masina.Iar varianta cu PWM pica, nu merita.

Link spre comentariu

Aspiratoarele sunt noi. Eu l-am desigilat, deci nu se pune problema ca is acumulatorii dusi.Incarcatoarele lor au 6V la 500mA

Pot fi NOI si eu am cumparat de multe ori baterii noi sigilate ,goale ,pentru telecomanda!Si daca au stat in debara multa vreme fara sa treaca curent prin ei sau putut goli !Este ciudat cum s-au vindut aspiratoare cu acumulatori fara incarcator de retea sau auto la 12v mai ales ca sint pt masina! :nas: Probabil sint ca acele aparate foto cu care faci poze un film si apoi le arunci,unica folosinta :nebunrau:
Link spre comentariu

Buna ziua ! Am o intrebare! Am prin debara niste aspiratoare pt masina care functioneaza cu acumulatori de 4.8V. Problema e ca nu tin decat vreo 2 minute, deci nu pot sa le folosesc. Intrebarea mea, cum pot face ca sa-l conectez de la bricheta auto ? Pt asta ar trebui un convertor de la 12v la 5v.M-am gandit sa folosesc 7805, dar stabilizatorul respectiv nu poate duce decat max 1A, iar aspiratoarele consuma cam 30w, asta ar fi vreo 6A. Ma gandeam sa comand cu un 7805 un trz de putere, gen 3055. Se poate sau e prea mare tensiunea care intra in baza?Multumesc !

Aspiratoarele de masina au alimentare de 12V din priza brichetei. Ce ai tu este probabil un aspirator de bucatarie, care este normal sa mearga asa putin. Nu faci decat sa aspiri niste resturi de paine si alte chestii de pe masa timp de 10-20 sec., dupa care il bagi in soclul lui care este si incarcator in acelasi timp. Nici puterea de absorbtie nu este aceeiasi cu a unui aspirator de masina. Nu o sa dea rezultate bune la masina.Dar daca vrei sa-l bagi si la masina atunci poti sa-i faci si un stabilizator liniar (ca de cele PWM vad ca te feresti, cu toate ca e cea mai buna solutie in cazul asta). Tz stabilizator trebuie sa disipe cam ~60W (14.4-4.8=9.6V x 6A = 60W). Deci alegi un Tz de cel putin dublu, 120W, sau si mai bine pui doua (pt repartitia mai uniforma a caldurii pe radiator) de 60-90W, pe un radiator mediu. Sau pe un radiator mai mic care il ventilezi cu un ventilator la 12V.
Link spre comentariu

Cu ceva timp in urma,am avut la mana un aspiratorde genul asta...era pe 6V si 60W;probabil alea de 4,8 au numai 30W.Ca sa aspiri linistit,fa un regulator asa cum ai zis,atata tot ca ai nevoie de mai multi tranzistori...3~5buc,radiator mare sau cauta in datasheetul de lm317 ca gasesti acolo solutii. Eu cu 317 l-am rezolvat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări