Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce face un drosel??


Vizitator angeleyes

Postări Recomandate

Prin "drossel" sau "balast" se intelege o bobina cu miez de fier.

Ce sa faca, se opune la trecerea curentului alternativ, cat o tine inductanta proprie, reactanta inductiva este data de frecventa curentului alternativ si de inductanta bobinei, cu cat e mai mare frecventa si inductanta, cu atat se opune mai abitir.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_ballast

Link spre comentariu

O alta utilizareabobinei cu pricina era aceea (si este in continuare dar nu in piata d elarg consum) de netezire a pulsatiilor dupa redresare-filtrare.Se folosea in aparatura pe lampi ( cam toate TV-urile si RR pana in anii 80).Ceea ce e cracteristic la tipul de bobina de care fac vorbire e ca tolele magnetice nu sunt intreteseute ca la un transformator de retea, ci grupaet separate E si I separate de o foita de hartie, denumita intrefier.Las placerea intrebatorului sa scormoneasca de ce. La soliictare, bag doua vorbe in plus daca e cazul.Fiind vorba de "schema" cred ca se face referire la balastul electronic pentru lampi fluoarescente. Geme netul de astfle de scheme.Avanajul lor ? Optimizare consum, dimensiuni greutate reduse. Dezavantaj? Perturbatii de RF la greu pentru montajele realizate "ieftin". CE-China Exported.

Link spre comentariu
Prin "drossel" sau "balast" se intelege o bobina cu miez de fier.

Ce sa faca, se opune la trecerea curentului alternativ, cat o tine inductanta proprie, reactanta inductiva este data de frecventa curentului alternativ si de inductanta bobinei, cu cat e mai mare frecventa si inductanta, cu atat se opune mai abitir.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_ballast

 

Corect, as mai adauga aici si formula de calcul a reactantei inductive:

 

XL = 2 x 3.14 x f x L

 

unde:

 

XL = reactanta inductiva [ohmi];

f = frecventa curentului [Hz];

L = inductanta droselului [H].

 

Pentru o evaluare exacta, se ia in considerare si rezistenta in cc a droselului (rezistenta ohmica a conductorului de bobinaj.

 

am si eu o intrebare ridicola probabil dar am cautat peste tot si nu gasesc un raspuns clar
In cartea de fizica, de liceu, ai incercat? :da

 

Nu mai fiti asa duri, suntem la sectiunea incepatorilor, e normal sa se puna astfel de intrebari. Altfel ce rost mai are forumul? Cauta fiecare prin carti sau cu "gogu" si nimeni nu mai intreaba nimic...

Link spre comentariu

Hai sa nu intram in polemica, dar...sunt lucruri ELEMENTARE pe care un elev de liceu trebuie sa le stie! Sunt lucruri generale, fara da care nu se poate face electronica. Pe vremea mea nu era internet, ca sa nu mai zic de tata Gugle, dar cautam in cartile de fizca de la colegii mai mari, biblioteca (stiti, e aia cu muuuulte carti, aranjate pe rafturi, dupa tematica!), sau la cluburile de electronica. Acum intram pe net si intrebam un lucru elementar, ca deaia e net, nu?

Link spre comentariu

Revin cu precizarea legata de intrefier. de la 0.1 la 0.2 mm,cu hartie ssau acarton, cu rolul de marire a inductantei.Fara studiu nu se poate scoala. Copy paste nu duce la nici un rezultat. Oferire "pe tava" a informatiilor deasemenea.Cine vrea sa invete ceva trebuie sa-si organizeze in cap niste informatii primare, sa stie unde sa caute can are nevoie si ce ar nevoie.Au fost examene cu toate cartile pe masa si cu picati garla. De ce ? erau chestii de siinteze, de prelucrare a noianului de informatii.In miniatura, bobina cu pricina mai este numita si soc de radiofrecventa. Se ce soc ? pentru ca RF-ul cand da de a are un mic soc si ramane mort acolo, sau muult atenuat.

Link spre comentariu

O explicatie plastica ar fi ca balastul (drosel, droser) la lampile fluorescente (neon in limbaj popular) au acelasi rol ca si franele la un autoturism accelerat pe o sosea la vale, in panta. Daca nu ar exista acestea doua si tubul fluorescent si autoturismul s-ar distruge. In esenta balastul magnetic este asemanator cu un transformator dar fara infasurare secundara, un miez de fier si o bobina infasurata pe el, iar cel electronic contine cam ce contine si un amplificator foarte simplu cu tranzistoare, tranzistoare, diode, rezistente condesatoare si bobine pe miez de ferita. Oricum, initiatorul topicului ori nu a avut acces la internet ori s-a speriat de nu a mai scris.

Link spre comentariu

Daca nu ar exista acestea doua si tubul fluorescent si autoturismul s-ar distruge.

Ma tem ca te contrazic nitel. Rolul "balastului" la tuburile fluorescente este altul: acela de a starta descarcarea in gaz!
Link spre comentariu

Daca balastul (chiar, oare de ce s-o fi numind asa ? :rade: ) are rolul "de a starta descarcarea in gaz!",

atunci starterul ce rol o mai avea... ? :nebunrau:

Este adevarat ca la intreruperea circuitului de catre starter, datorita variatiei campului electromagnetic se produce o supratensiune care provoaca amorsarea tubului, insa dupa aceea functia sa este doar de limitare a curentului prin tub. Deci, inlocuiti "starta" cu "amorsa" si atunci este corecta afirmatia.

Desi s-a mai spus practic sub alta forma, completez si eu babeste :

Printr-o bobina curentul nu poate varia brusc (v. manualul de fizica) !

Link spre comentariu

Nu ma contrazici deloc. Un balast magnetic are 3 (trei) functiuni distincte in ordinea urmatoare. Prima functiune se aplica in momentul in care starterul cupleaza si pentru aproape o secunda circula un curent prin filamente incalzidu-le (preincalzire, preheat), a doua functiunea apare imediat dupa preincalzire prin deschiderea contactelor starterului, generandu-se un impuls de tensiune (impulsul poate ajunge pana la 1200V) iar a treia functiune este cea normala de functionare prin care curentul este limitat prin tubul fluorescent de reactanta balastului (rezistenta in C.A., toate lampile cu descarcari in gaze au rezistenta negativa si de aceea exista balastul).

Link spre comentariu

Sa nu intram in semantica a starta, a amorsa, a porni pina la urma e tot aia. (ups, a starta nu exista in dex!!!)

Corect, dupa ce se amorseaza descarcarea, droselul (balastul, chiar, de ce se numeste asa. :nas: Probabil vreo traducere mot-a-mot din engleza ori franceza) are rol de limitare a curentului prin tub, dar principala sarcina este de a produce socul de tensiune necesar pornirii descarcarii in gaz.

Prioritati au ba, la asta m-am referit.

Link spre comentariu

Cele trei functiuni la care m-am referit pot fi executate fiecare de cate un dispozitiv separat. Faptul ca acelasi dispozitiv, aici fiind balastul, poate executa toate cele trei functiuni este de natura economica (mai plastic, sa zicem 3 in 1). Principala sarcina a balastului magnetic este de a limita curentul prin tub dupa amorsare, la fel de bine cum poate limita o rezistenta (la inceput, se foloseau rezistori pentru limitarea curentului, si implicit realizarea caderii de tensiune pana la tensiunea de functionare a tubului, fiind energie electrica transformata in caldura in rezistor, si de aici originea denumirii). Spre exemplu, prima faza o poti face cu 2 transformatoare de 12V care alimenteaza capetele tubului, preincalzindu-l. A doua faza o faci cu un ridicator de tensiune (dublor la tuburi mici cvadriplor la cele mari) si imediat aplici rezistorul decupland sursa de inalta tensiune (dublorul) intrand in a treia faza. Daca tubul este nou si preincalzirea eficienta tubul se amorseaza la tensiunea de retea nemaifiind nevoie de impulsul de inalta tensiune, emisia electronica a filamentelor fiind suficienta. In locul rezistorului poti folosi si un condesator calculat pentru a limita curentul in functionare normala (la fel ca la orice alimentator mic fara transformator). Am dat acest exemplu pentru a arata principalul rol al balastului, de limitare a curentului, celelalte doua functiuni fiind ajutatoare.

Link spre comentariu

Nu vorbim aici de fel de fel de schime care pot inlocui diverse componente. Ca pina la urma si balastul poate fi inlocuit cu o sursa de inalta tensiune sau cu o sursa de radiatii! :ciuda: Eu ma refeream strict la schema clasica!.

Link spre comentariu

..Oricum, initiatorul topicului ori nu a avut acces la internet ori s-a speriat de nu a mai scris....

Pai l-ati pus pe fuga, trimitandu-l la cartea de liceu.Dar oare in manualul lui de liceu o fi folosit termenul "drossel"? Doar e-n nemteste, nu e-n romaneste, poate omul stie de bobina dar nu stie de drossel.

..O explicatie plastica ar fi ca balastul (drosel, droser)...

Hai sa stresez si eu putin: DROSSEL. (nici drosel, nici droser).. :limb:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări