Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Boiler in teracota


Vizitator trecatori

Postări Recomandate

Vizitator trecatori

Salutare!Sunt nou pe forum, asa ca va rog sa ma iertati daca bat campii.Am cautat (poate nu unde trebuia, eventual spuneti-mi voi unde sa o fac) pe forum si nu am gasit nimic legat de doleanta mea.La parintii mei la tara am montat un rezervor de 50 l (butelie de aer de tractor) pe care il foloseam la incalzitul apei. (Circuit deschis, pe orificiul de sus il umpleam, pe cel de jos, prin cadere, curgea apa calda).Acum, eu vreau sa alimentez de la hidrofor rezervorul respectiv, pe la capatul de jos, iar pe la capatul de sus sa montez o iesire care sa duca la dusul de la baie si la chiuveta din bucatarie. (Practic sa inchid circuitul si sa-l pun sub presiunea de la hidrofor=2,5 bar).Trebuie sa mai montez si alte accesorii, gen termostat, vas de expansiune, pompa de recirculare etc?Stiu ca atunci cand foloseam rezervorul prin cadere, apa era calda rau (nu stiu temperatura exacta), dar nu fierbea in rezervor sa faca presiune mare.Pe de alta parte, ma gandesc ca daca este alimentat direct de la hidrofor, fara vreo supapa de sens, daca totusi creste putin presiunea in rezervor, aceasta o poate prelua hidroforul (pana la 3 bar).Ce ziceti, va merge chestiunea? :jytuiyu Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • avolocaru

    8

  • doru3160

    3

  • laly_ursan

    3

Din titlu ar trebui sa inteleg ca butelia este bagata intr-o soba de teracota? Indiferent cum incazesti butelia iti trebuie o supapa de siguranta, pe care o alegi in functie de ce butelie folosesti si un vas de expansiune un pic mai maricel, acesta trebuie ales tot in functie de butelie. Avand in vedere ca ceea ce faci tu nu este tocmai profesional, iti recomand sa ai grija si ar fi recomandat sa montezi o supapa termica, astfel incat la depasirea unei anumite temperaturi sa fie dat drumul la apa. Acum cativa ani cinva a folosit o oala sub presiune sa faca mancare. Avea supapa infundata. Oala a explodat, fix cand proprietara inchidea usa la bucatarie. A ajuns la spital cu rani destul de grave, apartamentul a fost devastat de suflul exploziei. Pompierii au gasit oasele din bors infipte in tavan si aragazul un morman de fier.

Link spre comentariu
Vizitator trecatori

Din titlu ar trebui sa inteleg ca butelia este bagata intr-o soba de teracota? Indiferent cum incazesti butelia iti trebuie o supapa de siguranta, pe care o alegi in functie de ce butelie folosesti si un vas de expansiune un pic mai maricel, acesta trebuie ales tot in functie de butelie. Avand in vedere ca ceea ce faci tu nu este tocmai profesional, iti recomand sa ai grija si ar fi recomandat sa montezi o supapa termica, astfel incat la depasirea unei anumite temperaturi sa fie dat drumul la apa. Acum cativa ani cinva a folosit o oala sub presiune sa faca mancare. Avea supapa infundata. Oala a explodat, fix cand proprietara inchidea usa la bucatarie. A ajuns la spital cu rani destul de grave, apartamentul a fost devastat de suflul exploziei. Pompierii au gasit oasele din bors infipte in tavan si aragazul un morman de fier.

woawww :speriat Pai asta am de gand sa fac: sa montez o supapa termica conectata la o teava care sa fie scoasa afara prin perete si daca presiunea din rezervor creste mai mult de 2,5 bar de ex, sa iese apa din ea. Ma amuzat chestia cu oasele puiului infipte in tavan, dar nu sper sa nu fie cazul la mine. Asa cum spuneam, am rezervorul de 5 ani infipt in soba, nu are contact direct cu focul, este uindeva in lateral, apa frige dupa o jumatate de zi de facut focul in soba, dar niciodata nu am auzit sa fiarba in rezervor. Teoretic cel putin, presiunea nu ar trebui sa creasca cu mult mai mult decat baga hidroforul. Ideea cu supapa termica este buna. Maine o sa pun si o schema sa vezi despre ce este vorba.Multumesc pentru raspuns!
Link spre comentariu
Vizitator trecatori

Ma rog, supapa de presiune, am gresit.

De ce am nevoie de supata termica atata timp cat pun supapa de presiune? Pana la urma, ciorba proprietaresei a expldat din cauza presiunii, nu a temperaturii, nu?

Uite mai jos si schema la care m-am gandit.

Posted Image

Link spre comentariu

Daca din acel vas se consuma apa calda si in mod continuu e tinut sub presiune de hidrofor,nu vad in configuratia prezentata rolul aerisitorului automat...se aeriseste f bine si prin robinetii de serviciu din baie,bucatarie,etc,adica in punctele de consum,cel putin asa vad eu problema...poate gresesc,dar gasesc inutil acel aerisitor.Nu acelasi lucru se poate spune despre un vas de expansiune,desi daca e s-o luam pe cea dreapta,surplusul de presiune acumulata poate fi evacuat lejer prin acea supapa de suprapresiune.Ca o completare,as vedea util o electrovana care sa dea consum de apa(sa evacueze apa fierbinte din bazin) cand nu exista consum pe utilitati,si temperatura creste periculos de mult,ca sa nu mizez doar pe supapa de suprapresiune si sa evit oparirea accidentala la un eventual consum cand apa e aproape de temperatura de fierbere in bazin...pana ajungi s-o combini cu apa rece se poate intampla sa-ti inroseasca putin palmele :rade:

PS-Diferenta dintre presiunea hidroforului si cea a supapei de suprapresiune mi se pare mica...doar 0,5bar,pe care ii obtii f repede prin incalzire intr-un sistem inchis,de asta poate vasul de expansiune ar ajuta totusi la mentinerea unei presiuni constante pe o plaja mai mare de temperatura.

Link spre comentariu

In mod normal temperatura din butelie nu trebuie sa depaseasca 60 grade celsius ca sa nu te oparesti. Supapa termica poate fi montata astfel incat in momentul in care apa "vine" cu temperatura prea mare da drumul la un fir de apa rece care se combina cu apa calda. Aceasta vana este destul de scumpa dar are un rol foarte important. Supapa de siguranta trebuie sa fie de 6 bari dar trebuie sa te asiguri ca butelia suporta presiunea. 3 bari este prea putin. Iti mai trebuie obigatoriu un vas de expansiune. Ar fi de preferat ca iesirea din supapa de siguranta sa nu o dai afara, pt ca iarna iti va ingheta scurgerea. Aerisitorul nu are nici un rost, apa nu circula decat in momentul utilizarii apei calde si evident se aeriseste pe la robinet.Eu daca as fi in locul tau as renunta la supapa termica si as folosi un boiler electric de minim 100l ca rezervor tampon, in acest caz mai este nevoie de o pompa care sa circule apa intre boiler si butelia din soba, eventual folosind un termostat care sa porneasca pompa doar in momentul in care in rezervorul din soba se depasesc 60 grade. Acum desigur toate acestea depind de cat de mult este utilizata soba si ce randament are, daca soba merge toata ziua si abia se incalezesc si cei 60 l de apa din rezervor, cheltuiala suplimentara nu se mai justifica.

Link spre comentariu
Vizitator trecatori

aerisitorul automat pune-l pe rezervor si nu pe traseu si recomand sa pui si un vas de expansiune

Aerisitorul automat o sa-l pun fix deasupra rezervorului, pe un teu: in sus aerisitorul, lateral catre supapa aceea de presiune.

Am de gand sa pun aerisitorul pentru ca traseul nu este drept, este destul de sinuos si puntul cel mai inalt nu este la bateriile consumatorilor, astfel ca aerul o sa ramana pe instalatie.

 

Pana la urma, care este faza cu vasul ala de expansiune? Spuneti-mi si mie pe inteles.

Eu (ca un neavizat ce sunt) vad problema in felul urmator: surplusul de apa rezultat din presiune se va duce in vas, dar pentru mine apa din vasul ala este pierduta, deoarece ma inoiesc ca se va creea o presiune de cel putin 2,5 bar sa invinga presiunea (minima, cand apa este rece) sin rezervor, corect? Plus protectie antiinghet! Asa ca, pentru mine este ma simplu sa fac apa sa curga afara din casa, pur si simplu. Nu cred ca va ingheta apa pentru ca din casa va avea cadere aproape verticala, si daca o fac pe teava de 3/4, tinand cont ca intotdeauna apa va fi fierbinte... slabe sanse sa inghete pe teava.

M-am gandit si eu la ideea ta, avolocaru, cu un boiler tampon, ba chiar si cu o serpentina prin el... Am vazut foarte multe discutii pe aici despre chestiunea asta, dar nu se justifica pretul investit: boiler, pompa etc... Imi este si greu sa ma gandesc. Vreau sa ma limitez la cheltuieli putine.

Cu prima ocazie cand ma duc la tara, bag in soba sa o rup si masor temperatura apei, desi odata inchis circuitul si bagat la presiune sunt convins ca presiunea va creste cu mult mai mult decat acum, cand circuitul este deschis.

Cat despre cata presiune suporta rezervorul, nu stiu exact cat, dar cred ca destula. Este o fosta butelie de aer de la un tractor.

Despre supapa termica: pot interveni pe circuit ulterior daca optez fara ea dar mai tarziu constat ca imi este necesara?

Cam asta este, astept un sfat legat de vasul de expansiune. eventual schema de functionare a acestuia.

Multumesc, mai vorbim.

Link spre comentariu

Mestere, 1 - o sa-ti inghete sigur apa pe refularea supapei de siguranta, poti sa pui si teava de 100mm. 2 - vasul de expansiune se ia cam 10%din totalul apei din instalatie, dar avand in vedere calitatea din ce in ce mai scazuta a marfurilor (la un pret rezonabil) iti recomand sa-ti cumperi unul mai mare. Cred ca iti ajunge unul de 24L se gasesc cam la 100 lei. Vezi ca tie iti trebuie un vas pentru a.c.m. ala pt incalzire nu este bun. Vasul se monteaza de preferat pe alimentarea cu apa rece a buteliei din soba fara armaturi de separare, vane, supape etc. Apa din vasul de expansiune nu este pierduta, ea se tot plimba inainte si inapoi, fiind consumata. Presiunea din vasul de expansiune se regleaza in functie de presiunea din instalatie. 3 - SFATUL MEDICULUI, inainte sa te apuci de treaba deschide si tu o carte de instalatii, citeste ici, colo. Nu toate sfaturile de pe forumuri sunt avizate. In momentul in care ai cateva notiuni minimale poti sa vii sa intrebi chestii suplimentare si sa intelegi de exemplu de ce nu ai nevoie de aerisitor pe traseul de apa calda/rece. 4 - o imbunatatire substantiala obtii prin montarea unei pompe de circulatie intre butelia din soba si racordul de apa calda cel mai indepartat, se chiama ca faci recirculare. Te ajuta sa menti in permanenta apa calda pe traseu si evident ai apa calda imediat ce deschizi robinetul.

Link spre comentariu
Vizitator trecatori

Mestere, 1 - o sa-ti inghete sigur apa pe refularea supapei de siguranta, poti sa pui si teava de 100mm. 2 - vasul de expansiune se ia cam 10%din totalul apei din instalatie, dar avand in vedere calitatea din ce in ce mai scazuta a marfurilor (la un pret rezonabil) iti recomand sa-ti cumperi unul mai mare. Cred ca iti ajunge unul de 24L se gasesc cam la 100 lei. Vezi ca tie iti trebuie un vas pentru a.c.m. ala pt incalzire nu este bun. Vasul se monteaza de preferat pe alimentarea cu apa rece a buteliei din soba fara armaturi de separare, vane, supape etc. Apa din vasul de expansiune nu este pierduta, ea se tot plimba inainte si inapoi, fiind consumata. Presiunea din vasul de expansiune se regleaza in functie de presiunea din instalatie. 3 - SFATUL MEDICULUI, inainte sa te apuci de treaba deschide si tu o carte de instalatii, citeste ici, colo. Nu toate sfaturile de pe forumuri sunt avizate. In momentul in care ai cateva notiuni minimale poti sa vii sa intrebi chestii suplimentare si sa intelegi de exemplu de ce nu ai nevoie de aerisitor pe traseul de apa calda/rece. 4 - o imbunatatire substantiala obtii prin montarea unei pompe de circulatie intre butelia din soba si racordul de apa calda cel mai indepartat, se chiama ca faci recirculare. Te ajuta sa menti in permanenta apa calda pe traseu si evident ai apa calda imediat ce deschizi robinetul.

Uite, accept criticile, pentru ca nu sunt specialist. de altfel, asta este motivul pentru care caut pe forumuri: daca ma apuc sa citesc, ma ingineresc si incep sa dau sfaturi, ca tine.Acum, ca tot ma critici, critica-ma pana la capat: sa inteleg ca vasul de expansiune va fi inchis. Daca zici sa il montez pe alimentarea pe apa rece a rezervorului din soba, asta nu inseamna ca intra in circuitul hidroforului, deci presiunea initiala din el-hidrofor-rezervor va fi aceeasi=2,5 bari.Asa, cate ceva despre dinamica fluidelor mai stiu si eu, asa ca nu mai intru in polemica cu aerisitorul automat: eu stiu care este pozitia circuitului pe la mine prin casa: rezervorul este montat la 80 cm, teava o sa iese din el pe sus, se inalta la aprox 180-190 cm, apoi coboara la bateriile din bucatarie si baie. O sa il montez si basta.Cea mai mare distanta este dintre rezervor si bateria de la baie=5m. Asta inseamna ca, avand diametru tevii de 20 (1/2 toli), pierd 1,57 litrii de apa rece pana vine cea calda. Deci, cum spuneam anterior, nu se justifica costuri suplimentare cu pompa de recirculare, cum zici tu ca se chiama.
Link spre comentariu

Mestere, ai cerut sfaturi si asta ti-am dat. Nu am criticat nimic. Ceea ce critic acum este incapatanarea ta. faci cum vreiSuccesPSFaptul ca pierzi cativa litri de apa rece nu are nici un fel de relevanta, dar cand te vei trezi cu apa clocotita, brusc, pe manutele tale... no sa-ti mai placa chiar asa.Si inca ceva, citiul nu te va face inginer dar nu te va face nici mai prost. Alegerea iti apartine.

Link spre comentariu

Asa, cate ceva despre dinamica fluidelor mai stiu si eu, asa ca nu mai intru in polemica cu aerisitorul automat: eu stiu care este pozitia circuitului pe la mine prin casa: rezervorul este montat la 80 cm, teava o sa iese din el pe sus, se inalta la aprox 180-190 cm, apoi coboara la bateriile din bucatarie si baie. O sa il montez si basta..

Indiferent care e pozitia circuitului pe la tine in casa,un aerisitor s-ar justifica daca in acel circuit ai avea o pompa de recirculare si ar exista pericolul ca acel "dop de aer" sa-ti dezamorseze pompa,ori aici intra apa,iese apa,la momentul initial de umplere al bazinului o sa ai ceva aer,care va fi evacuat printr-un mare fas la primul consum de apa,considera bateria de la capat un aerisitor manual... :rade: E drept ca gusturile nu se discuta,poti monta si 2 aerisitoare(ba chiar mai multe),pana la urma va arata mai "stiintific instalatia"si se vor minuna toti de vastele cunostiinte in domeniul "dinamica fluidelor". :rade: Cred ca de asta si cei de la distributia de apa in oras,au pus pe coama fiecarui deal pe unde urca traseul de apa,cate un aerisitor automat,ca sa nu care cumva sa ne vina apa cu fas la bateria de la baie :rade: Spor la treaba.
Link spre comentariu
Vizitator trecatori

E drept ca gusturile nu se discuta,poti monta si 2 aerisitoare(ba chiar mai multe),pana la urma va arata mai "stiintific instalatia"si se vor minuna toti de vastele cunostiinte in domeniul "dinamica fluidelor". :rade:

Cred ca de asta si cei de la distributia de apa in oras,au pus pe coama fiecarui deal pe unde urca traseul de apa,cate un aerisitor automat,ca sa nu care cumva sa ne vina apa cu fas la bateria de la baie :rade:

Spor la treaba.

Uff, bine, uite am scos si aerisitorul cu pricina si am pus si vasul de expansiune in schema. O s apun si supapa termica, daca imi spune cineva unde anume ar trebui asezata pe schema de mai jos. Nu stiu cum functioneaza.

Posted Image

 

Asa cum am spus, nu ma dau destept, incerc doar sa caut ceva sugestii, sfaturi. Acum depinde si de stilul in care le ofera cei care o fac. Ca deh, e chestie de metodica.

Link spre comentariu

Pai felul in care ti se ofera,difera in functie de felul cum primesti...cand 2 oameni iti spun ca aerisitorul ajuta precum mortului ventuze si tu spui ca oricum il montezi...aproape ca imi vine sa ma bucur ca ne faci favoarea sa-l elimini din instalatie :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări