Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se pot pune doua amplifuri cu iesirile in paralel ?


Mondan

Postări Recomandate

E doar un test.Cum sa pun doua amplificatoare total diferite cu iesirile in paralel ?Sau poate este imposibil.Faza e ca fiecare are propria recatie. Si daca un al doilea ii "trage in sus" potentialul firului "cald" de la difuzor, primul recationeaza reducand potentialul, al doilea din nou reactioneaza si iesie "bum".Asa cred, nu am experimentat.Vreau sa experimetez asta: sa am pe acceasi iesire si un IPA100 (class AB) si un Class D.Se alimenteaza de la acceasi tensiune.Ideia este asa: atunci cand muzica este incet sa merga doar IPA100 (Class AB) pentru un sunet de calitate, iar cad este foarte tare sa comute pe class D, pentru ca deja ai distorsiuni acustice si nu se mai simte diferenta de calitate de class D.Nu vreau sa fac comutarea printr-un releu, vreau ceva imperceptibil in timp ce ruleaza ampliful.Un montaj va masura nivelul pe intrare si va comuta automat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mondan

    5

  • piglett

    2

  • remus68

    2

  • zal

    1

Top autori în acest subiect

Dacă nu sînt identice rezultă eşec. Poate debita unul pe celălalt, sau apare răspuns în antifază... belele multe.Asta e folosibil la integrate ieftine. Nu cunosc pe nimeni în viaţă care să fi făcut aşa ceva. :rade:

Link spre comentariu

Il citez pe Leco:

Daca ar fi sa modific modulele mele, le-as pune +/- 60Vcc pe partea de low si +/- 155, poate chiar 200Vcc pe partea de Hi, insa comutat la 500Khz, si modulat audio peste PWM.

Asta la un amplificator in clasa H. Mi se pare cel mai bun compromis. Sunet de calitate la putere mica, si eficienta mare la putere mare.
Link spre comentariu

As putea sa schimb de pe unul pe altul cu un simplu releu..... dar e nasol ca poate avea zgomot comutarea.As putea sa folosesc un tiristor + comandat de fotodiac. Si daca pun ledurile fotodiacelor in paralel dar in sensuri opuse nu au cum sa se "aprimda" ambele o data. Dar poate strica calitatea la nivel mic.As putea sa alimentez finalii printr-un alt tranzistor, dar imi trebuie 2/amplificator, 4 tranzistori asematori (curent) cu finalii... parca nu merita....Oricum estru class H am sa deschid o discutie pe un alt forum care incepe cu Diy.

Link spre comentariu

Sa zicem ca ai facut comutatorul ala! Asculti un pasaj muzical la nivel foarte mare pe amplificatorul in clasa D, urmat de un alt pasaj muzical la nivel foarte mic. Ce se va intimpla atunci? Se va comuta pe amplificatorul AB iar pe masura ce nivelul va creste va trece iar in D? De cite zeci de ori pe minut?

Link spre comentariu

Nooo... va avea histerezis.Adica schimbva intr-un sens sa zicem va nivelul 10 si revine doar la 5. Iar nivelele astea se obtin prin mediere sa zicem pe 10 s.E buna remarca.Si da, daca in piesa ai portiuni mai lente, sau portiuni la volum mai ridicat s-a putea sa comute. Totul este sa o faca electronic si sa nu se simta.Ma rog, se si pierde ceva, totul e ca avantajele sa depasesca dezavantajele.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Acum ma gandesc ca poti face class H in felul urmator:Dupa un amplificator class D pui unul class AB.Adica finalii amplifului AB se alimenteaza din tesiunea generata de class D care este putin mai mare decat cea de care au nevoie finalii.]Astfel finalii nu disipa termic si nici nu ai inconveninetul lui class D de a nu putea controla oscilatia mecanica a difuzorului.

Link spre comentariu

Dacă nu sînt identice rezultă eşec. Poate debita unul pe celălalt, sau apare răspuns în antifază... belele multe.

Asta e folosibil la integrate ieftine. Nu cunosc pe nimeni în viaţă care să fi făcut aşa ceva. :rade:

Guilty!

 

Probat testat, analizat, concluzionat, aruncat in cutia cu rebuturi...

Link spre comentariu

Dacă nu sînt identice rezultă eşec. Poate debita unul pe celălalt, sau apare răspuns în antifază... belele multe.

Asta e folosibil la integrate ieftine. Nu cunosc pe nimeni în viaţă care să fi făcut aşa ceva. :rade:

Guilty!

 

Probat testat, analizat, concluzionat, aruncat in cutia cu rebuturi...

Pai posteaza ce ai incercat !

 

Ai incercat sa pui 2 amplifuri class AB in paralel, nu ? :freaza:

Link spre comentariu

Probat cu TDA-uri. Vroiam sa-mi confirm propriile idei despre amplificatoare in paralel. Concluzia: merg legate in paralel DOAR amplificatoare IDENTICE din aceeasi clasa. Ceea ce doresti sa faci e inutil si absurd, dar se poate face...nu intru in detalii ca nu are rost.Uite la ce-i buna legarea in paralel. Se da un bucata Woofer auto cu doua bobine de 2 ohmi, n-ai amplificare, amplificatoru-i scump, n-ai experienta sa-ti faci un smps auto. Nici o problema... gasesti in cutia cu piese 8 bucati de TDA2003 si le legi dupa cum urmeaza: cate patru pe fiecare bobina, in punte... doua pe ramura pozitiva in paralel si doua pe ramura negativa in paralel. Teoria zice ca obtii circa 40W pe fiecare bobina, deci 80W pe ambele. E o varianta ieftina, un compromis. Functioneaza, dar nu merita. Aceeasi teorie o poti aplica si la sistemele multimedia pentru pc care au 2030-uri la iesire. Pe un difuzor de 4 ohmi, cu 4 bucati 2030-uri legate cum am explicat mai sus, ajungi la 80W dintr-o sursa de +/-15V. Astea-s carpeli si mizerii, dar nu-s imposibile.Ceea ce vrei tu sa faci cu aplificatoarele tale, se poate face cu relee pe iesirile amplificatoarelor, bipolari care sa-ti scurtcicuiteze intrarile amplificatoarelor la masa si un circuit care sa monitorizeze nivelul intrarii. Pana la un prag merge pe un amplificator, apoi comuta pe celalalt. Scheme se gasesc pe net. Si daca executi corect circuitul, teoretic, s-ar putea face comutatia intre cele doua amplificatoare fara zgomote.P.S. TDA8563Q face exact ce am explicat cu TDA-urile 2003. Cei de la Clarion stiu...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări