Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Numarator de impulsuri ??


Vizitator

Postări Recomandate

Buna, am si eu o rugaminte la cineva care se pricepe...si-ar putea sa-mi dea o idee..Am nevoie sa fac un montaj, care la N impulsuri sa aprinda X perioada de timp un led. X este pana la 1 secunda. Partea care ma face sa nu stiu este ca N trebuie sa fie variabil in functie de un potentiometru...semireglabil notam P1..ceva. Un exemplu ar fi cam asa: Cand P1=1k atunci N=10 cand P1=5k atunci N=50.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • srdjan

    6

  • Mikrosha

    2

Am o idee de mînărie mixed signal:> Impulsurile de la intrare intra intr-un numarator binar. Numarul de biti il alegi in functie de numarul maxim de impulsuri. De exemplu, maxim 15 impulsuri implica 4 biti. Maxim 255 de impulsuri implica 8 biti etc. > La iesirea numaratorului exista un DAC, care ia toti bitii de la iesirea din numarator. > Iesirea DAC-ului intra intr-un comparator analogic, pe intrarea neinversoare, iar pe intrarea inversoare vine nivelul dat de potentiometru. > La iesirea comparatorului se afla un monostabil.ASADAR:Numaratorul de impulsuri numara pina cind tensiunea la iesire DAC-ului a ajuns la pragul dictat de potentiometru. Acum iesirea comparatorului devine High si porneste monostabilul care da palierul de o secunda, timp in care tine si numaratorul in RESET. DUpa secunda procesul se reia.

Link spre comentariu

@Mikrosha... e cam complicat si uşor de luat razna... am înţeles bine ideea dar cred că pentru tovarăşul mellbo s-ar preta mai bine folosind un comutator rotativ sa ducă ieşirea spre monostabil evident cu resetarea numărătorului. aici ar trebui să intervină mellbo să ne spună dacă are un numar limitat de valori pentru N sau vrea o reglare liniară pe un interval.

Link spre comentariu

@Mikrosha... e cam complicat si uşor de luat razna... am înţeles bine ideea dar cred că pentru tovarăşul mellbo s-ar preta mai bine folosind un comutator rotativ sa ducă ieşirea spre monostabil evident cu resetarea numărătorului. aici ar trebui să intervină mellbo să ne spună dacă are un numar limitat de valori pentru N sau vrea o reglare liniară pe un interval.

Daaa, asta simplifica schema dar limiteaza mult numarul de valori. Asadar ne-ar interesa:> N maxim?> Care e perioada de repetitie a impulsurilor? E mereu aceeasi?> Care e latimea unui impuls? E mereu aceeasi?Daca vrei ceva mai simplu ai putea sa integrezi impulsurile alea, pina cind tensiunea de la iesirea integratorului atinge un prag de jos, dictat de potentiometru. Apoi se integreaza o tensiune continua negativa, pina cind se atinge un prag de sus. Al doilea timp de integrare este constant, si se poate face de o secunda. Asa s-ar reduce foarte mult complexitatea schemei, dar precizia de masurare ar fi varza daca impulsurile au lungime variabila. Sau sint prea departate.
Link spre comentariu

O sa incerc sa va explic pentru ce-am nevoie...poate o sa fiu mai inteles. E vorba de un sirocol , o soba pe motorina care are in constructie cateva piese din care pe noi ne-ar interesa un Motor DC 8,4V 2A care ventileaza camera de ardere, si o pompa dozatoare care este un solenoid de vre-o 2A care la fiecare alimentare cu curent va elibera o picatura (cantitate) de combustibil.Acum eu m-am gandit la o solutie care are 2 variante de creatie sa zic asa. 1) atasez un magnet pe volanta motorului (10cm diametru) si-i citesc impulsurile cu un releu red sau un magnetotranzistor, care va excita pompa dozatoare in functie de numerele de ture ale motorului DC (este variabila in functie de un alt montaj in plaja 5%-100%)Astfel ca durata de excitare e cam de 0,5-0,8s iar in final ar trebuii obtinut cam un raport asa din semireglabilul in cauza: semireglabil 1k (1k valoare, exemplu) Motor DC 5% .....................N= 1 impuls/s Motor DC 100% ..................N= 4 impuls/s semireglabil 5k (5k valoare, exemplu) Motor DC 5% .....................N= 0.3 impuls/s Motor DC 100% ..................N= 2 impuls/s2) se creaza un montaj care din potentiometru, regleaza turatia motorului si implicit excita pompa dozatoare, dar care sa aiba un semireglabil care poate respecta aceasi schema de mai sus. Bineinteles ca tot va trebuii sa citesc rotatia motorului in caz ca se blocheaza motorul..Oare am reusit sa explic ?...

Link spre comentariu

nu sunt convins ca am inteles dar incerc sa o spun pe a mea:de ce ai nevoie sa stii cate rotatii face motorul la secunda cand tu la X rotatii poti da cate o alimentare cu combustibil. asta se rezolva simplu cu un numarator si un comparator numeric (cu pragul stabilit manual), astfel poti sa-i spui la cate rotatii ale motorului sa faca cate o alimentare. in felul acesta daca motorul se gripeaza, se arde sau nu se mai alimenteaza, nu vei avea nici alimentari cu combustibil. alimentarea cu combustibil in acest fel este proportionala cu rotatia, indiferent de viteza motorului. in cazul acesta consider ca este mult mai simplu decat o referinta analogica a impulsurilor, spun asta ca sa nu umblam cu tachometre si comparatoare analogice.daca ti se pare potrivit aplicatiei, da-ne de stire si se gaseste careva sa faca o schema. daca nu, o sa ma gandesc si la comparatie analogica, dar acolo e mai riscant pentru improvizatii avand in vedere ca se lucreaza cu foc (chiar daca regulatoarele centralelor nucleare sunt analogice - canadienii nu faceau improvizatii :)).

Link spre comentariu

Pai...exact asta am nevoie..nu am zis ca vreau sa stiu cate rotatii face motorul ala..decat trebuia sa se tina cont de turatia lui de fapt :) Da asta am nevoie...sa pot seta manual la cate rotatii ale motorului sa fie excitata pompa aia..

Link spre comentariu

acesta este un comparator bun pentru ce vrei sa faci... ai 256 de valori de comparat:

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 521PC.html

 

si acesta este un numarator bun la ce-ti trebuie:

http://www.fairchildsemi.com/ds/74/74F579.pdf

 

practic ai nevoie de 2 numaratoare si un comparator.

 

cu un numarator citesti impulsurile de la arborele motorasului iar cu celalalt iti stabilesti pragul de actionare asupra supapei.

 

cand cele 2 valori sunt egale, comparatorul va da un impuls cu care vei reseta numaratorul ce numara impulsurile si tot cu acel impuls de la comparator vei declansa monostabilul pentru a avea o durata suficient de lunga pentru a actiona pompa.

 

daca nu te descrurci singur de aici, da-ne de stire si om croşeta o schema sau ceva...

Link spre comentariu

Sper sa nu fiu considerat ca vreau totul de-a gata. Dar chiar nu ma pricep..as putea face un cablaj dupa o schema dar...nimic mai mult nu pot pentru ca nu am facut niciodata asta..

Sper sa ma ajute cineva, chiar si contra cost daca e posibil mi-ar trebuii urgent.

 

PS: caut electronist care sa-mi realizeze acest montaj.

Detalii : [email protected]

Link spre comentariu

ia uite ce-a adus pisica :)dezarhivezi cu WINRAR, dupa care ca sa vezi flimuletu deschizi counter_comparator.html (cu orice browser web care are plugin pt flash).schema o gasesti in counter_comparator.pngnu am posibilitatea sa mai aduc modificari schemei deoarece demo-ul de la proteus nu ma lasa sa salvez :)de la LED-ul D4 iei semnal pentru pompa (durata semnalului se regleaza din condensatorul C2 si rezistenta R10 (de preferinta sa pui un potentiometru intre 2 rezistente ca sa reglezi intr-o plaja limitata)firul marcat "Doar pt. simulare" l-am pus in schema ca sa stabilesc o valoare de comparare pentru ca nu mergea in simulator comutatorul ala DIP8 (SW1 - nu avea model de simulare :))la U1(CLK) dai impulsurile de la arborele motorului, in simulare am folosit frecventa de 30Hz la acest semnal. in functie de necesitatile tale se poate pune un divizor de frecventa intre sursa impulsurilor si destinatia lor dar pentru asta trebuie sa stiu valori.LED-ul D3 arata cand numaratoarea este mai mica decat valoarea stabilitaLED-ul D1 arata cand numaratoarea este egala cu valoarea stabilitaLED-ul D2 arata cand numaratoarea este mai mare ca valoarea stabilitacomutatorul care il actionam in timpul simularii deschide/inchide circuitul de resetare a numaratorii cand numaratoarea devine mai mare decat valoarea stabilitapoarta SI-NU am folosit-o pe post de inversor dar se pot face si alte artificii.toata schema e conceputa pentru numarare si comparare numerica pe 8 biti (256 valori) (4x2 in cascada). era mai simplu sa fi facut direct cu numarator si comparator pe 8 biti dar la cum aratau modelele lor la mine in simulator te speriai :), oricum ce ti-am pus ar trebuie sa le gasesti cu usurinta si ieftin.daca te multumesc doar 16 valori se poate renunta la cascada punand doar un numarator si un comparator.in loc de switch-ul SW1-DIP8 se poate pune un convertor analog-digital si atunci vei putea regla folosind un semnal analogic dat de un potentiometru.divizorul de frecventa si conversia analog-digitala daca le doresti invit si pe altii sa contribuieLE:In arhiva cu insemnarile ai si schema initiala cu evidentierea punctelor cheie iar in celalalt fisier ai schema numarator+comparator pe 4 biti (16 valori)

Link spre comentariu

cred ca ai avea mai mult noroc daca ai face un topic nou in rubrica "Servicii" ..., pui frumos schema si si astepti oferte.sa spui si acolo detalii despre unde va functiona ca sa poata sa adapteze, poate vor veni si cu alternative la schema.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări