blazeu Postat Februarie 6, 2011 Partajează Postat Februarie 6, 2011 La modelele mai vechi se folosea un integrat UM trei mii si ceva, care avea vreo 10 pini cu strapuri. Unul era pe emitator si celalalt pe receptor, si trebuiau strapate la fel ca sa recunoasca receptorul semnalul emitatorului (se utilizau si in niste kit-uri de telecomanda pentru alarme auto)"Tovarasii" chinezi au "simplificat" dispozitivul: noi fiind mai putini si mai rari ca ei, emitatorul emite un semnal "chior" in una din benzile radio "libere" (si am senzatia ca nu mai e pe 433 MHz, ci pe 27Mhz, insa e foarte posibil sa ma insel)(Intamplator am cumparat si eu o asemenea sonerie cu vreo 20 de lei, cu mentiunea ca si receptorul e pe baterii - probabil tot din motive de cost!)(Atat aceasta sonerie cat si telecomanda sunt depozitate la atelirul secundar (la tara) si nu le am la indemana)Revazand schema, inclin sa fiu de acord cu colegul: ai un oscilator de modulatie, un separator si un oscilator pe 433 MHz (cu bucla cu rol atat de bobina cat si de radiator magnetic)...Singura nedumerire e ca tranzistoarele sunt "de uz general", gen BC107, nu de inalta frecventa...Spor ! Link spre comentariu
sla Postat Februarie 6, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2011 Am renuntat la depanarea soneriei. I-am dat-o inapoi amicului, a cumparat o alta sonerie asemanatoare ( 20lei) si, culmea, cu noul buton merg ambele receptoare (noul receptor este cu baterie, primul era la priza), fara nici un reglaj suplimentar. In concluzie, emitatorul avea ceva, dar este foarte ciudat ca ambele sonerii erau reglate exact pe aceeasi frecventa. Si vanzatorul stia ca butonul este imperecheat cu receptorul si nu se poate folosi un buton la mai multe receptoare. Link spre comentariu
gica70 Postat Februarie 6, 2011 Partajează Postat Februarie 6, 2011 Toate astea chinezesti (sau aproape) functioneaza pe aceeasi frecventa (303mHz). Codarea (si decodarea) se face in frecventa mai joasa (zeci de kHz). Link spre comentariu
sla Postat Iunie 4, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2011 Credeam ca am terminat cu subiectul asta, dar revin cu el dupa ce s-a ivit alta problema: am vrut sa fac cadou unui prieten care sta la casa o sonerie asemanatoare cu cea cu care am avut probleme (noua sonerie se numeste STRONGER ST-225A), are alt desing si piesele de alte valori, principiul este absolut identic. Dar cand sa-i montez butonul la poarta, in timp ce incercam soneria, apare vecina si intreaba daca am sunat la ea. Si ea avea sonerie fara fir, exact pe aceeasi frecventa cu asta. Atunci mi-am dat seama ca toate soneriile astea functioneaza pe aceeasi frecventa radio si probabil ca cuartul are aceeasi frecventa ( n-o stiu : 27 sau 32 kHz sau alta valoare, nu scrie nimic pe el). Probabil ca singura solutie ar fi sa-i schimb cuartul la emitator si receptor. Cred ca ar fi solutie mai buna decat sa-i umblu la oscilatorul de radiofrecventa, care va fi mai greu de acordat si poate instabil in timp.A incercat cineva sa schimbe cuartul la asemenea sonerii? Cu ce valoare? Link spre comentariu
sla Postat Iunie 11, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2011 Am rezolvat problema prin modificarea frecventei oscilatoarelor de radiofrecventa de la sonerie si buton ( cu ajutorul bobinei cu miez). N-am gasit cuart cu frecventa de zeci de kHz iar cu 455kHz n-a functionat. Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 11, 2011 Partajează Postat Iunie 11, 2011 Pai cam asta era singura rezolvare dar trebuia ceva indemanare (pe care vad ca ai avut-o!).Felicitari iar cei care au aceasta problema pot apela, desigur, la tine!. Link spre comentariu
sla Postat Iunie 11, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2011 Operatia n-a durat mai mult de 5 minute. Iata modul si succesiunea: 1) se scoate miezul din bobina soneriei cu 1,5 ture complete2) se intorduce soneria in priza si se incearca functionarea apasand butonul (butonul tinut foarte aproape de sonerie). Soneria nu trebuie sa functioneze3) se scoate miezul bobinei butonului cca 1,2-1.3 ture. Cu soneria in priza si cu butonul foarte aproape langa sonerie se apasa butonul. Probabil ca nu va merge din prima. Se introduce (dupa caz, sau se scoate) miezul prin rotire foarte putin, pana incepe sa sune. Apoi se repeta apasarea dupa ce butonul s-a departat la cativa metri si se repeta reglajul daca nu functioneaza (daca acordul nu s-a realizat optim). Se mareste departarea butonului de sonerie si operatia de acord se repeta pana ce acordul va fi optim si soneria functioneaza normal.Inca nu stiu cat de stabila va fi frecventa (butonul stand afara la -20...+40grade. Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 11, 2011 Partajează Postat Iunie 11, 2011 Eu nu am intalnit bobina cu miez la buton, de ceea te rog fa o poza si prezint-o. Multumesc. Link spre comentariu
sla Postat Iunie 11, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2011 Nu mai am butonul la care am lucrat acum. Dar poti vedea primul buton, cand am vorbit despre soneria defecta ( comentariul nr.8) , unde am pozat placa butonului- fisierul "emitatorul.jpg". Exista o bobina mica, carcasa verde, cu miez si 2.5spire. Butonul la care am lucrat acum difera foarte putin de primul, dar are bobina.Cele doua oscilatoare (buton si sonerie) nu sunt identice, chiar daca sunt acordate pe aceeasi frecventa. La prima varianta (la care i-am facut si schema - pusa tot la inceput) bobina butonului avea 2.5spire iar cea a soneriei 1.5spire. Nu stiu care-i frecventa radio, probabil 303MHz, cum zic multi. N-am masurat-o. Scotand miezul probabil ca am urcat-o cu cativa MHz, suficienti ca sa nu mai fie pe acordajul soneriei originale. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum