Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sonerie fara fir

sla

Postări Recomandate

Un amic ma solicita sa-i repar o sonerie fara fir (chinezeasca), care s-a defectat dupa 2 ani de utilizare. A schimbat bateria, dar tot nu functioneaza.Butonul emitator este alimentat la o baterie de 12V, receptorul cu avertizare sonora si luminoasa ( mai multe melodii + 3 leduri) este alimentat la 230V. Pe placa emitatorului scrie LRK-2A iar pe cea a receptorului LRK A8610.1. Din cautarile pe net am gasit ca ar lucra la frecventa de 433MHz.Emitatorul (alimentat la baterie sau la o sursa de 12V) consuma 5,5mA (masurat) cind se apasa butonul soneriei, are 3 tranzistoare (1xS9018 si 2xS9014), un cuart si o bobina cu miez. Bineinteles ca n-am umblat la miez.Soneria ( partea de sunet si leduri) functioneaza.Deoarece este o sonerie ieftina si n-as vrea sa pierd prea mult timp cu ea, intreb daca a reparat cineva asemenea sonerii. Deocamdata nu stiu care parte ar fi defecta ( emitatorul) sau receptorul. Osciloscopul meu nu merge la frecvente asa mari iar din masurarea tensiunilor de pe placa emitatorului nu am gasit nimic defect. N-am facut schema montajului dar sigur este un oscilator cu cuart (433MHz) din doua tranzistoare + amplificator de putere. Nu mi-e clar cum functioneaza daca sunt mai multe sonerii dispuse apropiat, cum se influenteaza, respectiv cum sunt imperecheate emitatorul+receptorul. Soneria actioneaza pe o raza de 100m ( conform informatiilor de pe net).Rugamintea mea este: daca cineva a studiat sau reparat asemenea sonerii, il rog sa-mi dea o sugestie privind functionarea si defectarea acestora.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sla

12

• gica70

6

• yo9hnf

1

• kuchta Petru

1

Top autori în acest subiect

Trebuie imperecheate, ca la termostatele wireless, altfel nu functioneaza.Procedura exacta nu o cunosc pentru ca depinde de fiecare sonerie in parte, butonul(emitatorul)are de obicei un push-buton,de obicei unde este bateria, cu care se poate face imperecerea celor doua.

Link spre comentariu

Emitatorul SIGUR "codeaza" cumva semnalul, iar soneria (receptorul) SIGUR il deodeaza.Eu am avut nevoie de doua sonerii wireless, adica de un buton (emitator)si doua sonerii. Am cautat la magazin intr-un snop de sonerii doua pereche dar nu am gasit.Am cumparat doua sonerii (cu doua butoane) care aratau la fel, le-m desfacut si am vazut ca si pe emitator, si pe receptor, erau facute pe cablaj nistre strapuri....le-am facut sa fie la fel la abele soneri....et voila...La tine e posibil sa fi intrat apa in emitator....incearca sa refaci lipiturile, daca nu..trash

Link spre comentariu

am facut schema emitatorului (butonului) si o atasez. Am verificat cu osciloscopul (chiar daca nu merge la frecventa de 433MHZ) si se pare ca montajul oscileaza (nu stiu cat de bine). Din schema asta simpla nu vad cum s-ar putea coda un semnal. N-am gasit nici un strap, comutator sau ceva care sa "personalizeze" montajul. In afara de reglajul bobinei si schimbarea valorii condensatoarelor din circuitul LC, nu vad ce s-ar putea modifica. Am zis ca renunt, dar curiozitatea de a afla care este principiul de functionare m-a facut sa mai pierd timp.

Link spre comentariu

Emitatorul si receptorul lucreaza pe aceasi frecventa radio.Am cumparat doua sonerii de genul asta care nu functionau una cu emitatorul celeilalte.Am reglat bobina de pe receptor si functioneaza amindoua pe acelasi emitator.Problema e ca nu prea sint stabile in frecventa .Dupa citeva luni trebuiesc reglate din nou.

Link spre comentariu

Mie mi se pare prea simpla schema :nas: am pus in atasament un astfel de buton si se vede ca e ceva mai bogat in "piese",ledul albastru clipeste cand butonul este apasat iar butonul incercuit este pentru a imperechea cele doua parti,exterioara cu cea interioara.

Link spre comentariu

Pare ciudat, dar este adevarat - butonul meu are schema mult mai simpla (lucru care m-a mirat si pe mine), fara integrate, fara SMD-uri, fara leduri, fara alte posibilitati de reglaj ( in afara de o bobina cu miez). De aceea am afirmat ca nu vad ce poate coda acest montaj simplu. Atasez o poza cu placa mea.Oricum, multumesc pentru munca depusa IGBT 1971!!!Varianta ta este cu codare, la mine nu poate fi vorba de asa ceva.

Link spre comentariu

Probabil ca gymy are dreptate: ca emitatorul si receptorul sunt acordate pe aceeasi frecventa, dar ma mir ca soneria a functionat 2 ani fara probleme (la bloc, cu butonul la usa apartamentului). Acest sistem ar avea mari probleme daca butonul ar sta afara (la o casa), unde temperatura poate varia de la -20 la +35. Si inca o chestie: cuartul da frecventa oscilatorului iar daca acordul amlificatorului de iesire se face pe alta frecventa decit cea a oscilatorului nu se va transmite nici un semnal la iesire.

Link spre comentariu

Cred ca acea codare se face prin diferite frecvente ale cuartului care este de ordinul kHz-lor (scrie pe acel cristal cilindric 433MHz sau o armonica?). Oscilatorul final (care este VFO pe cca 303 MHz) se moduleaza cu XO (codul). La receptor, acelasi cristal e pe post de filtru.

Link spre comentariu

Corect! Pe cuart nu scrie nimic. eu am gresit banuind ca primul etaj este oscilator si al doilea amplificator. Iar la 433MHz am ajuns gasind pe internet o informatie comerciala (la o sonerie identica aspectual). Din articolul gasit de Junior m-am lamurit ca am gresit: cuartul are frecventa joasa (32MHz) si oscilatorul in care este folosit moduleaza etajul autooscilant de frecventa radio (303MHz), care emite prin antena (cablaj) semnalul rezultat.N-am avut timp sa ma ocup de aceasta "jucarie", sper s-o fac maine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări