Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Freza FUS22

radu cnc

Postări Recomandate

Furca, opritoarele cum le spui tu, le reglezi la 22 de gauri! Gaura de unde pleci, unde bagi cuiul in gaura, e zero. Ai danturat primul dinte, tragi cuiul, faci o tura complecta pana la gaura de unde ai scos cuiul, una dintre furci e imediat langa cui, in dreapta, iar urmatoarea e la a 22 gaura, in stanga. Nu mai numeri gaura de unde ai scos cuiul si te mai duci la gaura 22, ultima care o ai(dupa ce ai reglat furca) intre dintii furcii, care normal e gaura 21.

L.E. m-am grabit cand am raspuns si nu mi-am dat seama ca si tu ai facut acelasi lucru. Numara cele 22 de gauri cu cuiul, nu la ochi sau altfel, ptr. ca poti gresi numaratoarea celor 22 de gauri. 

Editat de DanuAL
Link spre comentariu

problema este ca am numarat cu cuiul, cu ochiu, cu degetu, cu o surubelnita, de cate 2 ori fiecare, totusi distanta care iese in plus poate fi exact o gaura la fiecare dinte, voi incerca sa scad o gaura la urmatoare divizare

Link spre comentariu

Domnilor,am o nedumerire; in tabelul de avansuri si filete pentru SN 320,la filetarea Witworth se da urmatoarea schema de montare a rotilor de schimb:24x(120-130-114):127x96:26x39.Nu inteleg,din rotile Z=120-130-114,care se alege? Am vazut ca in cartea tehnica se recomanda roata Z=130.Atunci,celelalte doua,Z=120-114,la ce folosesc?

PS

Am revazut cartea tehnica:rotile Z=130,114 sunt pentru filete speciale. Rog moderatorul sa stearga postarea.

post-174877-0-56239300-1431944823_thumb.jpg

Editat de en
Link spre comentariu

@dunca sorin: Esti sigur ca ai ales bine discul si ca te afli pe cercul cu 39 de gauri?! Mai exista si un cerc cu 38 de gauri. Numara toate gaurile de pe acel rand cu atentie.

@en: Mesajele proprii, le putem sterge fiecare, oricand dorim. In locul lor se pot lasa cateva cuvinte explicative - ex: mesaj retras; eroare mesaj, sau un emoticon, etc.

Link spre comentariu

am elucidat misterul, discul pe care era inscriptionat clar 39 si pe care am luat de bun, avea de fapt 37 de gauri, de fapt tot discul (5 randuri de gauri) era inscriptionat gresit, si partea proasta este ca desi am 4 discuri cu cate 5 randuri de gauri ( multe dublura) nu am nimic care sa imi divizeze in 26

Link spre comentariu

''am elucidat misterul, discul pe care era inscriptionat clar 39 si pe care am luat de bun, avea de fapt 37 de gauri...'' 

Pai atunci asta ce-o fost - ''problema este ca am numarat cu cuiul, cu ochiu, cu degetu, cu o surubelnita, de cate 2 ori fiecare''?

Link spre comentariu

Asta ai postat tu : "Numara cele 22 de gauri cu cuiul, nu la ochi sau altfel, ptr. ca poti gresi numaratoarea celor 22 de gauri. "

si asta am postat eu: " problema este ca am numarat cu cuiul, cu ochiu, cu degetu, cu o surubelnita, de cate 2 ori fiecare "

nu m-a dus capu ca discu ala care pare facut de fabrica sa fie inscriptionat gresit si nimeni nu mi-a zis ca asta ar putea fi o posibilitate

Editat de dunca sorin
Link spre comentariu

...nu m-a dus capu ca discu ala care pare facut de fabrica sa fie inscriptionat gresit si nimeni nu mi-a zis ca asta ar putea fi o posibilitate

Ti-am spus eu in postarea #327. In viata poti da de multe situatii aparent "aiurea". Din pacate nici acum nu ai mers cu cercetarea prea departe. Una dintre posibilitati era ca discul sa fi fost inscriptionat gresit. FUS 22 are trei discuri mari si late: 46/42/39/3833; 49/41/34/31/27; 58/40/37/36/32. Daca ai fi mers cu curiozitatea mai departe si ai fi numarat inca un sir de gauri de pe acelasi disc, ai fi vazut ca nici unul dintre siruri nu corespunde cu numarul poansonat in dreptul sau. Spre exemplu, in imaginea atasata, copiata dupa cea postata de tine, ti-am numerotat eu doua siruri de gauri si vei vedea ca nici sirul de gauri dinspre marginea discului nu are 46 de gauri, cate te-ai fi asteptat, ci 58 de gauri. Exista asadar sanse mari sa ai doua discuri cu 58/40/37/36/32 gauri, dar totusi exista si mici sanse ca muncitorul de serie, care a echipat masina ta sa fi schimbat la poansonare doua discuri intre ele, sau chiar sa le fi aiurit pe toate trei. Nu ai decat sa te apuci sa verifici fiecare disc in parte. Daca ai noroc si ai trei discuri diferite, atunci le repoansonezi, sau le insemnezi cumva pentru identificare rapida. Daca nu, atunci poti incerca sa schimbi discul pe care il ai cu cineva care are doua discuri ca cel/cele pe care tu nu le ai de loc.

Link spre comentariu

am vazut ca toate sunt gresite, nu am mai postat ca nu tinea de subiect, treaba este ca am 2 discuri cu aceleasi randuri de gauri: 58, 40, 37, 36, 32 , am slabe sanse sa gasesc pe cineva care are de 2 ori discul care imi trebuie mie si sa nu il aibe pe al meu, oricum as fi dispus sa il si cumpar daca il gasesc

Link spre comentariu

Mai exista si o alta varianta. Din cate stiu eu, la FUS 25, discurile au acelasi alezaj, si sistem de fixare pe divizor, doar ca sunt mai mari in diametru. Acum, nu stiu in ce masura cuiul indexor poate fi pozitionat pe randurile de gauri exterioare, dar daca se pot folosi 3, sau 4 randuri de pe un disc, tot ar fi util. Pentru a procura exact discurile pe care le-ai putea eventual utiliza, trebuie sa tii seama ca numarul de gauri sa se divida la numerele prime de care ai tu nevoie. In cazul sirului de 39 de gauri, el ar putea fi inlocuit de un sir cu 52 de gauri, care il are de asemenea ca divizor pe 13. Formulele de calcul din carte, raman valabile. Va trebui doar sa iti gasesti o alta "furca" opritoare, deoarece cea de la FUS22, va fi mica pentru cercurile exterioare. Pentru un rand de 52 de gauri pe disc, ai putea avea k=52*40/26=80, adica o tura completa plus 28 de gauri pe acel sir. Sirul de 46 de gauri, ai putea sa il inlocuiesti cu unul de 23 de gauri, sau cu unul de 69 de gauri. Nu stiu daca merge in toate aplicatiile, dar la o mare parte dintre ele vor merge. Sirul de 42 de gauri, l-ai putea inlocui (cel putin pentru o parte dintre aplicatii) cu unul de 63 de gauri, care se divide cu 7 si de doua ori cu 3, in loc sa se divida cu 7, cu 3 si cu 2, precum 42. Sirul de 38 de gauri, il poti inlocui cu un sir de 57 de gauri, care se divide cu 19 si cu 3, in loc sa se divida cu 19 si cu 2. Sirul de 33 de gauri poate fi inlocuit cu unul de 44 de gauri sau 55 de gauri, astfel incat sa se divida cu 11.

In alta ordine de idei, nu trebuie in acest caz sa iti faci probleme pentru offtopic, deoarece discutia cred ca va fi foarte utila multora dintre utilizatori. Apoi, daca cineva va contesta existenta acestor conversatii aici, ele pot fi oricand transferate pe topicul FUS22.

Link spre comentariu

deoarece sunt sanse slabe sa gasesc discul original sa il cumpar....mi-am facut azi unu cu 39 de gauri

Posted Image

nu am avut timp sa il finisez sa dea bine in poza.....important este ca a iesit.

L.E. Divizorul meu este de FU12 cu con ISO30, pentru care nu am gasit flansa de universal (o sa trebuiasca sa ii fac) deocamdata am un ER32 pe con ISO30, e ok dar sunt limitat la diametru de 20mm

Editat de dunca sorin
Link spre comentariu

Atentie. am mutat toata discutia despre discurile divizorului pe subiectul Freza FUS22, unde va rog sa postati in continuare.

@dunca sorin: pentru corectitudinea divizarii si obtinerea de intervale cat mai constante intre gauri, fiecare gaura in parte trebuia mai intai amborata cu un ambore cat mai rigid fixat daca se poate in penseta si nu in mandrina. Concomitent cu amborarea se facea si tesirea viitoarei gauri cu partea conica la 60 o a amborelui. Apoi se strapunge gaura cu burghiul corespunzator bine ascutit si centrat in penseta. Operatiile se fac in mod consecutiv, fara a diviza, sau modifica pozitia mesei. Tesirea pe partea opusa se face in mana, la o bormasina de banc, sau una portabila folosind acelasi ambore, dupa ce se dau toate gaurile in modul aratat.

Link spre comentariu

este corect ce spui, cu toate astea , cu discul facut de mine am curaj sa bag mana in foc ca vor aparea errori de nivelul sutimilor, suficient de bine pentru nivelul la care lucrez eu.... acum 1 an si jumatate nu stiam ce e ala strung sau freza iar de divizare auzisem la biologie ceva cu celulele care se inmultesc asa.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

am ajuns la un punct peste care nu pot trece, am facut pana acum rotile de 26 si 39 de dinti, o voi putea face fara probleme si pe cea de 120, din pacate nu pot face pe cea de 96 cu ajutorul discurilor de la divizor, si cu siguranta nu o pot face pe cea de 127 de dinti (nr prim) fara un disc cu 127 de gauri, are cineva vre-o idee?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări