Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Freza FUS22

radu cnc

Postări Recomandate

La un capat melcul pozat de tine are o flansa de sprijin. Un melc duplex este un melc care are pasi diferiti pe cele doua flancuri. El se cunoaste la ochi prin aceea ca dintele se ingroasa progresiv spre partea in care se afla pozitionata flansa. Principalul avantaj al melcilor duplex este acela ca poate fi compensata uzura. In caest scop, intre flansa si lagarul frontal care interzice jocul axial se intercaleaza un distantier de reglaj. In momentul in care s-a constatat ca mecanismul melc - roata melcata s-a uzat si a capatat joc axial, din acest distantier se indeparteaza prin rectificare plana un anumit adaos, pana cand dintele rotii melcate vine in contact cu zona neuzata a melcului. Prin aceasta tehnica, se poate realiza un joc axial practic nul intre melc si roata.

Link spre comentariu

Salut ,Interesant aspect, dar in poza flansa care se vede este doar o parte a unui rulment de presiune care in momentul pozarii nu l-am dat jos.Aici, de fapt la toate divizoarele care le-am pus la punct (curatat, gresat, si am patru tipuri ), jocul se scoate prin rotirea melcului care este montat intr-o bucsa excentrica.Cu stima.

Link spre comentariu

Un aspect este acela, ca rotirea bucsei excentrice nu face decat sa modifice putin distanta dintre axe. Uzura melcului ramane tot in zona de angrenare, spre deosebire de melcii duplex, la care melcul isi schimba pozitia axiala in angrenaj si deci melcul va angrena intr-o zona neuzata.Cel de-al doilea aspect este ca - asa dupa cum mai spuneam in alte ocazii - lagarele de precizie ale masinilor unelte sau dispozitivelor nu fac casa buna cu rulmentii, ci cu lagarele de alunecare care sunt mult mai stabile dinamic la aceleasi dimensiuni (este adevarat ca si mai scumpe) O masa rotativa de la o freza universala poate fi folosita cuplata la sistemul de avans mecanic prin lira rotilor de schimb, in scopul rularii rotilor dintate cilindrice, caz in care, nu se vor putea realiza roti dintate de mare precizie, daca lagarele dispozitivului sunt pe rulmenti.

Link spre comentariu

Salut,Toate divizoarele care le am toate sunt pe lagare doar ca masa rotativa de FUS 22 are si un rulment de presiune pentru eliminarea jocului axial.Nu am intalnit sistem melcat duplex la actionari pentru divizare la ce am eu, poate divizoarele "de firma" mai scumpe sa fie dotate cu asa ceva.Am o rugaminte si aceea daca se poate sa-mi trimiteti (daca aveti), tabelele pentru masa rotativa pentru FUS22 spre a nu fi nevoit sa calculez in cazul divizarilor indirecte.Eu am documentatia doar pentru FUS25, dar masa rotativa de la FUS25 are K=120 rotatii, iar la FUS22 K=90 rotatii.Cu stima.

Link spre comentariu

Am atat tabelele pentru divizare cu masa rotativa, cat si calculul, in vederea stabilirii rapoartelor fara tabel, insa pentru catva timp de acum inainte voi fi foarte ocupat si nu pot sa le copiez in fisiere adecvate (scaner nu am) Am sa tin minte si atunci cand timpul imi va permite am sa incerc sa transpun in fisiere Excel ceea ce am si am sa pun la dispozitia userilor. Am mai promis schema electrica a frezei FU 32, pe care de asemenea o am.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Ma Luoat un divizor cu K = 40 ,si nu are discurile cu gauri folosite la divizare . Daca cineva are un tabel cu numaru de gauri al setului de discuri , il rog sal atajseze pentru ca ma intereseaza ,fac cinste , binenteles cu o bere electronica pe forum .Mtele divizorului arata astfel , lam desfacut pentru verificare ,intretinere ,gresare ,unele modificari ,remedierea unor filete ,etc.

Link spre comentariu

Setul, contine 3 discuri avand urmatoarele siruri "z" = numar de gauri echidistante:I - 27, 31, 34, 41, 43;II - 33, 38, 39, 42, 46;III - 32, 36, 37, 40, 58.Utilizatorul, are posibilitatea ca utilizand aceste 3 discuri, sa confectioneze alte discuri, avand numere de gauri echidistante diferite. In acest mod se poate largi gama de operatii de divizare. De exemplu intre sirul cu cele mai putine gauri (27) si cel cu cele mai multe (58) lipsesc urmatoarele: 28, 29, 30, 32, 35, 37, 44, 45 precum si intreaga gama de la 47, la 57. In plus gama poate fi largita si cu siruri cu numere de gauri mai mici de 27, sau mai mari de 58. Discurile nu sunt tratate termic si sunt confectionate din tabla de OL60. Cerintele cele mai importante, la confectionare, sunt echidistanta si perpendicularitatea gaurilor, precum si forma lor circulara. Pentru a reusi gauri cat mai exact echidistante - dupa ce ne-am convins ca divizorul nu are joc - prelucrarea lor trebuie sa includa o prima operatie de "amborare", adica o pre-gaurire utilizand burghiul de centruit. Cea de a doua operatie, fara a schimba pozitia capului de divizat, este strapungerea gaurii, utilizand un burghiu ascutit cat mai simetric (pe o masina de ascutit) si un regim de aschiere cat mai adecvat, astfel incat sa se evite pe cat posibil "poligonalizarea" sau "ovalizarea" ei. Toate gradele de libertate la rotirea capului divizor trebuie interzise cat mai strict, inclusiv prin utilizarea mecanismelor de blocare, pe timpul prelucrarii.Divizorul original al masinii FUS22, arata ca in imaginea atasata.[attachment=0]Divizor FUS22.jpg[/attachment]Datorita calitatii proaste a aparatului foto si a blitz-ului defect, imaginea a fost prelucrata cu un procesor de imagini si totul pare mult mai "ruginit", decat este in realitate. Masa rotativa, nu am reusit sa o iau odata cu freza - care este SH.

Link spre comentariu

Mai intai calculezi numarul de rotatii complete ale manivelei capului divizor cu relatiile:
I - pentru zp parti echidistante: floor(i/zp);
II - pentru un unghi φº in grade hexagesimale: floor(iφº/360).
Apoi, calculezi numarul de gauri suplimentare peste care se trece manivela in cazul respectiv, utilizand formulele:
I - Pentru divizare in parti echidistante: k/z=i/zp;
II - Pentru unghiuri in grade hexagesimale: k/z=iφº/360.
Simbolurile, reprezinta:
- k = numarul de gauri pe sirul utilizat, peste care se trece manivela, dupa ce s-a efectuat numarul de rotatii complete;
- z = numarul de gauri pe disc, corespunzator sirului utilizat;
- i = raportul de divizare al capului divizor, sau al mesei rotative;
- zp = numarul de parti echidistante;
- φº = numarul de grade hexagesimale ale unghiului de divizat;
- floor(x) = o functie (preluata din MathCAD) care aproximeaza valoarea lui x, la cel mai apropiat intreg, mai mic decat x.
Din formulele de mai sus se exprima k - marimea care te intereseaza.

Pentru a alege sirul de gauri corespunzator, se extrage dintr-una din formulele de mai sus, dupa caz, fie marimea zp, fie φº. Se verifica apoi, sa existe un numar kp, sau iz/360k=φº - dupa caz. Deci k, respectiv 360k, trebuie sa divida fie numarul total de gauri din sirul respectiv, fie valoarea raportului de divizare, fie produsul lor.

Atentie! In practica, unghiul φº, se exprima ca numar fractional zecimal. Adica, spre exemplu in loc de 7º30', se va scrie 7,5º. Atentie deci la transformare.

@radu cnc: Pentru ca astazi tot a fost zi de odihna, pana m-am mai odihnit am intocmit primul tabel promis - cel pentru masa rotativa. Vezi atasamentul xls care urmeaza.
Tabel divizare indirecta MR.rar
Cel pentru capul divizor, cu alta ocazie.

Desi l-am verificat si ras-verificat in draci, ar fi bine totusi sa-l utilizezi cu atentie si sa verifici - in special practic - datele din tabel. Chiar daca nu am gresit eu, exista totusi posibilitatea sa fie greseli de editare de la producator. Am gasit mai multe asemenea greseli, pe timpul intocmirii - pe care le-am corectat. Asta nu inseamna, ca nu mai pot fi si altele.,>

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...
Vizitator victor2304

buna ziua

Am cumparat si eu o masa rotativa pentru fus 22 pe care am sa o folosesc la freza mea fus 200

Platoul mesei arata foarte bine in sensul ca nu are nici o zgatietura, din pacate insa ansamblul este blocat sau se invarte foarte greu

Domnule Radu daca a-ti demontat masa d-voastra, niste sfaturi mi-ar fi foarte utile caci vreau sa fac acelasi lucru si eu si nu-mi dau seama cum as putea da jos platoul

Va multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări