cosmindaniel12 Postat Decembrie 9, 2010 Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Salut, Am inceput constructia unor incinte folosind urmatoarele difuzoare: 2 x http://www.sbacoustics.com/index.php/pr ... 3nrxs45-8/ 1 x http://www.sbacoustics.com/index.php/pr ... 7nrxc35-4/ 1 x http://www.sbacoustics.com/index.php/pr ... dc-c000-4/ Din pacate, nu detin un microfon cu "phantom power" si un preamplificator de microfon, si imi sunt necesare pentru masuratori ca sa pot incepe proiectarea filtrului... Ma poate ajuta cineva din Bucuresti, fie imprumutandu-mi cele 2 "scule" mentionate mai sus, fie gazduindu-ma cateva ore cu incintele, dupa ce vor fi finalizate, pentru masuratori de impedanta si frecventa? Multumesc anticipat! Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 9, 2010 Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Bag seama ca vrei sa faci niste cazane in incinta inchisa sau daca optezi pt reflex inseamna ca esti maniac cu basul. Media mi se pare cam exagerata pt rolul la care o vei folosi. Adica nu vad ce rost are sa pui o medie cu xmax de 5mm cand o tai pe la vreo 300-400Hz. E drept ca sbacoustic nu ofera altceva.Fain tweeterul, scapi de grija ca ti-l infunda careva cu degetul. :)Ce filtre vei folosi?Bafta la constructie! Link spre comentariu
cosmindaniel12 Postat Decembrie 9, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Filtrele as vrea ordinul 2 cu panta de 24 db/octava, pe 3 cai, cu difuzoarele de medii si inalte "time-aligned" (baffle-ul inclinat cu 6 grade fata de planul vertical). Dar inainte sa ma apuc de filtre, am nevoie de masuratorile difuzoarelor... :(Ca frecventa de taiere, as vrea 300-350 Hz si 2-2.4 kHz... Inca nu m-am decis daca vreau incinta inchisa (F3 55 Hz anecoic) sau reflex (F3 35 Hz anecoic). Link spre comentariu
[i_unit] Postat Decembrie 9, 2010 Partajează Postat Decembrie 9, 2010 O precizare: filtrele de ordin 2 nu pot fi de 24db/octava. Sper ca doar ai gresit la tastare. Link spre comentariu
cosmindaniel12 Postat Decembrie 9, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Scuze, vroiam sa spun ordinul 2 electric, ordinul 4 acustic... Link spre comentariu
[i_unit] Postat Decembrie 9, 2010 Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Planul tau initial a fost 8 inch pe bass si 6 pe medii, sau asa s-a intamplat sa "aduni" difuzoarele de prin alte proiecte?Eu as fi mers pe 10 inch cu 6, sau chiar 12 cu 6. Link spre comentariu
cosmindaniel12 Postat Decembrie 9, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Asa s-a intamplat sa aleg difuzoarele pentru avantajele lor individuale, in principal nivelul distorsiunilor armonice neliniare in plaja de frecventa in care vor fi folosite. Initial optasem pentru 5" (SB15), dar nu era pe stoc, si SB17-le avea acelasi pret, distorsiuni armonice mai mici, si SPL mai mare. Desi trebuie taiat cu aprox 500 Hz mai jos decat SB15, si va fi probabil ceva mai "lent", avand membrana mai grea, il consider foarte bun. Difuzoarele sunt deja cumparate. Threadul nu a fost creat ca sa obtin pareri despre difuzoare sau combinatia de difuzoare, ci pentru a cauta pe cineva din Bucuresti care ma poate ajuta cu masuratorile necesare in vederea inceperii proiectarii filtrului. Multumesc! Link spre comentariu
[i_unit] Postat Decembrie 9, 2010 Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Ok, inseamna ca nu am ce cauta in acest thread, nici eu si nici altii care ar putea veni cu idei pentru constructia incintelor si a filtrului. Tu astepti sa vina cineva si sa spuna: " Da, eu sunt din Bucuresti, am "sculele" necesare si vreau sa ti le imprumut sau sa te gazduiesc la mine cateva ore pentru a-ti face tu masuratorile". Scuze daca sunt rautacios, chiar as fi vrut sa particip cu idei si simulari asupra filtrului, odata ce-ai fi avut masuratorile (eu am ECM8000 si pre cu phantom power, dar nu locuiesc in Bucuresti). Link spre comentariu
cosmindaniel12 Postat Decembrie 9, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Eee, nu inteleg de ce te-ai suparat acum... Da, astept sa fac masuratorile si dupa aia cer ajutorul, astept, accept si incurajez orice idei si sfaturi legate de constructia filtrului. Dar atata vreme cat difuzoarele sunt cumparate, si incintele pe jumatate realizate, nu inteleg de ce imi spui ca ai merge pe 10" cu 6", sau 12" cu 6". Scuze daca sunt rautacios, dar eu am considerat potrivit 2 x 8" cu medii de 6", si nimeni nu te opreste sa faci incinte cu 10" si 6", sau chiar 12" cu 6". Nu vreau sa fiu rautacios sau nepoliticos, dar threadul asta a fost creat cu scopul (MOMENTAN) de a cere ajutor in vederea efectuarii unor masuratori, in timp ce tu imi spui ca ar fi trebuit sa aleg alte difuzoare... Nu e frumos... Link spre comentariu
[i_unit] Postat Decembrie 9, 2010 Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Hai ca nu sunt suparacios, acum am vazut ca intentionezi sa pui 2 difuzoare de 8 pe incinta. Se mai intampla sa nu vezi unele aspecte. In acest caz, alegerea difuzoarelor este foarte ok. Imi amintesc ca am citit pe undeva (parca pe troelsgravesen), care spunea ca difuzoarele de 6.5 (sau parca de 8) pot reda vocea mult mai bine decat ar face-o alte difuzoare mai mici, chiar daca acestea din urma ar avea avantajul unei actiuni pistonice pe un interval extins de frecvente (spre dreapta, bine-inteles). Punctul de taiere intre medie si inalta nu trebuie sa fie foarte sus spre ex 4-5khz, chiar daca difuzoarele ar permite, pentru ca apar alte probleme (lobi). Acel tw pe care l-ai ales este foarte capabil pentru un punct de taiere destul de jos, suficient chiar si pentru difuzoare de 7 inch mai dificile (gen RS180). Probabil la tine, intre 1.8 si 2.5 khz ar fi foarte ok. Link spre comentariu
cosmindaniel12 Postat Decembrie 9, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Si SB17-le e dificil dpdv al raspunsului in frecventa: Grafic oferit de producator: Grafic masurat de Zaph (http://www.zaphaudio.com/) si distorsiuni armonice neliniare: Trebuie taiat relativ jos, si destul de abrupt. Tweeterul am citit ca merge taiat si la 1.5 kHz cu 12 dB/octava, desi nu intentionez sa il fortez asa jos. Da, vreau sa tin frecventele de taiere cat mai jos, pentru a evita lobbing-ul mediei, si pentru a tine difuzoarele in zona in care au distorsiunile armonice cele mai mici. Link spre comentariu
VTP Postat Decembrie 9, 2010 Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Stiu, si imi pare rau ca interventiile mele sunt, de cele mai multe ori "neplacute"! Dar, pentru a stimula gandirea celor ce vor sa faca incinte acustice, am si eu cateva remarci:- dece ai ales acest brand??? - dece ai ales un woofer cu SPL mult prea mic fata de celelalte doua?? O astfel de alegere nu te avantajeaza deloc si nici nu justifica alegerea variantei pe 3 cai. Puteai merge direct pe 2 cai cu 8" si 1". Wooferul si midwooferul se vor incaleca prea mult!- indiferent de parerile unora sau ale altora care nu stiu daca au lucrat vreodata cu tweetere taiate jos, doar pentru ca o permit, as vrea sa remarc, din propria experienta ca rezultatele unei astfel de experiente sunt proaste, cel mult acceptabile in anumite conditii. Un tweeter similar, celebrul XT25 (Vifa), cu care m-am "jucat" destul a avut o prestatie sinistra. Ca nu am gresit eu a fost confirmarea data de o incinta Sonus Faber, care echipata cu ceva asemanator, dar mai de soi (ScanSpeak), la o putere de circa 20 W/c. distorsiona excelent.- ideea de a alege traductoarele dupa diagrama de distorsiuni este, pentru mine, cel putin hilara: probabil 90% din difuzoarele lumii nu s-ar mai folosi avand un "morman" de distorsiuni comparativ cu SBA. Cu plajele mici de lucru ale wooferului si midwooferului cum ramane? Dar cu valorile mari ale componentelor retelei de separare avand in vedere frecventele de taiere joase??? Dar cu portiunile extinse de interpatrundere a unui difuzor in ale urmatorului???- avand caracteristicile de frecventa si datele furnizate de producator, care se pretinde serios, nu poti stabili unde sa ai cele doua Ft???Incinte bune, chiar f. bune se faceau si inainte de 1974, cand au inceput sa fie utilizati unanim parametrii Thiele/Small. Timbrul incintei e impredictibil, deci la ce mi-ar folosi o incinta cu cele mai mici distorsiuni si cea mai mare linearitate(care intre noi fie vorba, e doar un deziderat declarat, incintele apreciate avand "coloratiile" lor, nelinearitatile, lor, etc.), DACA NU imi place cum suna???- avand in vedere ca te straduiesti sa ai distorsiuni minime, dece ai ales solutia incintei BR??? Nu este cunoscuta ca o solutie care sa nu creeze probleme de propagare a aerului prin rezonator, iar amplasarea rezonatorului pentru distorsiuni minime necesita o experienta consistenta, vizand geometria incintei si alte aspecte, deseori dificile in conditii de amator.Sper ca aceste observatii sa fie utile celor care abordeaza domeniul constructiei de incinte acustice. Link spre comentariu
ahegyes Postat Decembrie 9, 2010 Partajează Postat Decembrie 9, 2010 VTP, si totusi cu ce il ajuta pe cosmindaniel12 remarcile tale rautacioase???SBA - este un brand respectabil care face difuzoare foarte bune si mai mult de atat, spre deosebire de alti producatori respecta parametrii publicati. Eu cred ca aceste lucruri recomanda aceste difuzoare si le-as cumpara si eu cu incredere.Celelalte probleme expuse de tine au o rezolvare practica. Apoi, omul nu a zis ca vrea BR. A zis ca se mai gandeste. Spre deosebire de alte difuzoarea acestea merg foarte bine si in incinta inchisa si in BR. Link spre comentariu
cosmindaniel12 Postat Decembrie 9, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Domnule Mateescu, cu tot respectul cuvenit incerc sa va raspund la toate intrebarile! - dece ai ales acest brand??? Nu am ales neaparat brand-ul, cat modele in sine. Am urmarit anumite caracteristici pentru fiecare difuzor in parte, si am pus in balanta caracteristicile pozitive si negative ale fiecaruia in parte: Wooferul: parametrii ii permit folosirea atat in incinta inchisa cu rezultate bune, cat si in BR, iar in BR group delay-ul este mic. Cei care l-au folosit sustin ca bas-ul lui din BR este aproape la fel de scurt ca cel din incinta inchisa. Poate de asemenea sa fie folosit si in incinte TL, dar mi-e teama ca nu as nimeri un rezultat satisfacator... Ca si caracteristici constructive pe care le-am cautat si acest woofer le are: sasiu turnat, cu ventilatie foarte buna, ventilatie generoasa sub spider si in magnet pentru bobina, inel Faraday din cupru in interiorul motorului (pentru inductanta si distorsiuni scazute), suspenia din cauciuc cu amortizare scazuta, frecventa de rezonanta joasa, si ca rezultat, distorsiuni de orice ordin extrem de scazute in primele octave, pana la 300-400 Hz: Media: este de fapt un midwoofer. Curba de raspuns este dificila, dar liniara in zona pe care am considerat-o critica (vocea umana). Caracteristici constructive care m-au incalzit: sasiu turnat, cu ventilatie foarte buna, ventilatie generoasa sub spider si in magnet pentru bobina, inel Faraday din cupru in interiorul motorului (pentru inductanta si distorsiuni scazute), suspenia din cauciuc cu amortizare scazuta, foarte moale, si o masa relativ mica a membranei cre promit sa il faca rapid. Distorsiunile sunt foarte aproape de "legenda" Scan-Speak Revelator 18W4531: Tweeterul: este un ring-radiator de 1,2". Frecventa de rezonanta scazuta si diametrul maricel ma fac sa cred ca il pot taia mai jos cu rezultate excelente. De la el am asteptari foarte mari. Ma incalzeste mult faptul ca este un soft-dome, deoarece tot ce am ascultat "metalic" m-a nemultumit si chiar uneori m-a deranjat. Are si el inel faraday din cupru, pentru inductanta si distorsiuni scazute, curba de frecventa plata, si are distorsiuni foarte scazute: Caut un sunet neutru, usor cald, si materialele din care sunt realizate membranele difuzoarelor ma fac sa cred ca o sa obtin ceea ce caut. Soliditatea difuzoarelor, realizarea lor impecabila, atentia la detalii (difuzoarele vin cu inel de etansare aplicat pe ele), si faptul ca graficele si parametrii difuzoarelor folosite coincid mult cu cele publicate de producator, chiar ambalarea impecabila si fara desene colorate inutile, ma fac sa am incredere ca platesc mai mult decat o sigla, un brand... Rezultatele finale pot evident sa le analizez doar dupa ce voi termina de construit incintele... Legat de "brand", trebuie sa recunosc ca ma incalzeste faptul ca a fost fondat de fosti ingineri Scan-Speak, Peerless si Vifa, dar mai mult ma intereseaza raportul pret-dotari al difuzoarelor. - dece ai ales un woofer cu SPL mult prea mic fata de celelalte doua?? O astfel de alegere nu te avantajeaza deloc si nici nu justifica alegerea variantei pe 3 cai. Puteai merge direct pe 2 cai cu 8" si 1". Wooferul si midwooferul se vor incaleca prea mult! Sunt cate 2 woofere de 8" pe incinta. Puse in paralel, si scazand pierderile datorate de Baffle Step, SPL-ul wooferelor ar trebui sa fie foarte aproape de SPL-ul mediei si al tweeterului. Cat de mult se vor "incaleca" depinde de filtru, nu? Si folosind pante abrupte, ar trebui sa nu se incalece prea mult, nu? 2 cai cu 8" m-ar fi pus in situatia sa tai tweeterul foarte, foarte jos, pentru a evita lobbing-ul wooferului, si in plus, nu cred ca un difuzor de 8" ar reda foarte bine zona mediilor (are nevoie de membrana grea si suspensie relativ rigida pentru raspuns bun in registrul de joase, si asta nu e bine pentru medii). Pentru 2 cai nu as sari de 6.5", dar asta e doar un "fix" de'al meu... - indiferent de parerile unora sau ale altora care nu stiu daca au lucrat vreodata cu tweetere taiate jos, doar pentru ca o permit, as vrea sa remarc, din propria experienta ca rezultatele unei astfel de experiente sunt proaste, cel mult acceptabile in anumite conditii. Un tweeter similar, celebrul XT25 (Vifa), cu care m-am "jucat" destul a avut o prestatie sinistra. Ca nu am gresit eu a fost confirmarea data de o incinta Sonus Faber, care echipata cu ceva asemanator, dar mai de soi (ScanSpeak), la o putere de circa 20 W/c. distorsiona excelent. XT25-ul Vifa are 1", SB29-le meu are 1,2". Asta imi permite sa il tai ceva mai jos. Am vazut variante taiate sub 2kHz cu ordinul 1... Dar dupa cum am spus, eu as vrea sa il tai mai sus, pentru a nu il chinui. - ideea de a alege traductoarele dupa diagrama de distorsiuni este, pentru mine, cel putin hilara: probabil 90% din difuzoarele lumii nu s-ar mai folosi avand un "morman" de distorsiuni comparativ cu SBA. Cu plajele mici de lucru ale wooferului si midwooferului cum ramane? Dar cu valorile mari ale componentelor retelei de separare avand in vedere frecventele de taiere joase??? Dar cu portiunile extinse de interpatrundere a unui difuzor in ale urmatorului??? Insasi definitia "Hi-Fi"-ului imi cere un raspuns in frecventa cat mai plat si distorsiuni armonice cat mai mici, nu? Stiu ca reteaua de separare dintre woofer si medie la 300-350 Hz va avea valori mari, si ca imi va aduce un energy storage ceva mai mare, si implicit un raspuns ceva mai slab in impuls, dar il consider un pret mic de platit pentru a tine difuzoarele in plaja lor optima de functionare, acolo unde au distorsiuni mici. - avand caracteristicile de frecventa si datele furnizate de producator, care se pretinde serios, nu poti stabili unde sa ai cele doua Ft???Incinte bune, chiar f. bune se faceau si inainte de 1974, cand au inceput sa fie utilizati unanim parametrii Thiele/Small. Timbrul incintei e impredictibil, deci la ce mi-ar folosi o incinta cu cele mai mici distorsiuni si cea mai mare linearitate(care intre noi fie vorba, e doar un deziderat declarat, incintele apreciate avand "coloratiile" lor, nelinearitatile, lor, etc.), DACA NU imi place cum suna??? Producatorul este serios, si caracteristicile difuzoarelor, in special raspunsul in frecventa, nu sunt "cosmetizate". Rezultatele masuratorilor celor care le-au folosit coincid foarte mult cu datele producatorului. - avand in vedere ca te straduiesti sa ai distorsiuni minime, dece ai ales solutia incintei BR??? Nu este cunoscuta ca o solutie care sa nu creeze probleme de propagare a aerului prin rezonator, iar amplasarea rezonatorului pentru distorsiuni minime necesita o experienta consistenta, vizand geometria incintei si alte aspecte, deseori dificile in conditii de amator. Sunt cam 80% decis sa folosesc incinta inchisa. As incerca insa si BR, mai mult din curiozitate, desi ma tem ca as exagera cu joasele, si ar "bubui" boxele. Nu ma deranjeaza interventiile "neplacute". In plus, stiu cine sunteti, si va apreciez si respect parerea, si incerc sa raspund cat mai obiectiv. LE: Graficele postate nu sunt ale producatorului SB Acoustics. Sunt luate de pe http://www.zaphaudio.com/ care a devenit intre timp producator de difuzoare concurente ca pret. Nu as avea motive sa cred ca sunt cosmetizate in vreun fel, cel putin nu pozitiv. In plus, "Zaph" este tipul de om care imi place mie, care nu crede in cabluri de argint pentru boxe pentru care trebuie sa iti vinzi casa, sau condensatori din materiale extraterestre sau alte mituri audiofile. In plus, este foarte obiectiv, ataca dur mai tot ce este ridicol de scump, si expune atat aspectele pozitive, cat si cele negative ale fiecarui difuzor testat. Link spre comentariu
cosmindaniel12 Postat Decembrie 9, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Tot pentru d-nul Mateescu:Legat de site-ul mentionat anterior, iata ce spune Zaph de XT25: Smoothest and most extended response curve in the group, and resulting CSD is excellent. Good tall order HD above 2kHx, but average 2nd order HD. Poor HD levels of all types below 2kHz, even considering the extended low end. It may have a 500 Hz Fs, but don't think about crossing it below 2kHz LR4 or 2.5kHz LR2.In timp ce legat de SB29-le meu:Smooth response and low distortion - there's not a lot to complain about, even considering the price. It is a form of ring radiator, and it's no surprise that performance is quite a bit like a Vifa XT25, but the SB is cleaner on the low end. It does not have as much 3.5 kHz cliff in the response as it's cheaper brother. There are a few tweeters that perform a tiny bit better but cost a lot more.Vad ca e de acord cu dvs. in legatura cu XT25. Wow, 2 oameni a caror parere o respect sunt de acord cu un lucru. Cred sincer ca ati fi de acord si in ceea ce priveste SB29-le, si chiar sper ca o sa obtin rezultate excelente. :)Ma rog, revenind la rugamintea initiala, ma poate ajuta cineva cu masuratorile? Multumesc mult!!! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum