Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ECS 661FX-M -EliteGroup


Vizitator catt_in

Postări Recomandate

Vizitator catt_in

salut baieti -am 2 placi de acest fel una este functionala iar alta are capacitatile duse(condensatori infloriti) , ideea este ca am inlocuit capacitatile am facut reflow la SB si NB , am inlocuit 3 mosfeturi care nu aveau tensiune pe D, ulterior am inlocuit si 2 diode care erau strapunse , ideea este ca placa tot nu vrea sa o ia, ma intereseaza daca are cineva un datasheet de service pentru ecest model sa vad si eu unde si ce se masoara pe ea, am facut comparatie pe placa functionala si am notat valorile masurate ( in functionare) , ideea este ca valorile pe cele 3 mosfeturi sunt cu 1,5 sau 2 volti mai scazute, am sa revin cu foto si detalii, multumesc anticipat....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • former_Alfred

    2

  • 2informaticos

    1

Top autori în acest subiect

MOSFET-urile şi diodele pe care le-ai înlocuit sunt din sursa de procesor. Aproape sigur s-a dus şi controller-ul. Am reparat vreo 20 de plăci (toate acelaşi model) cu condensatoare umflate şi tot aşa, la unele am înlocuit şi MOSFET-uri şi diode, dar la câteva dintre ele se buşise şi integratul de comandă. E un step-down converter, se alimentează ori din 12V, ori mixt, din 5V şi din 12V şi generează tensiunea de alimentare pentru procesor. Controller-ul e uşor de identificat, el comandă MOSFET-urile.

 

Ai aici un .pdf de la un astfel de controller, L 6917 B de la ST Microelectronics, iar în pagina 22 a .pdf-ului ai şi schema de aplicaţie, care e practic aceeaşi cu ce găseşti pe placa-bază.

 

http://www.datasheet.in/download.php?id=8960

 

Sigur, la tine poate să fie alt controller, dar toate fac acelaşi lucru, comandă MOSFET-urile. Şi acum 10 ani, sursele de procesor erau la fel, numai că procesoarele consumau mai puţin şi se alimentau la tensiuni mai mari.

Link spre comentariu
Vizitator catt_in

Salut "former_Alfred" , se pare ca l-am identificat se cheama " RT92481 - Multi-Phase PWM Controller for CPU Core Power Supply

de la RICHTEK " http://www.richtek.com" , ii atasez foto si datasheet-ul. Este amplasat chiar deasupra socket-ului de CPU. Te rog daca vrei sa-mi confirmi,o sa procedez la inlocuirea lui.Am procedat corect la inlocuirea diodelor si mosfeturilor ??? ....ma refer la echivalente (vezi foto cu cele originale ale placii si ce am pus eu)

Multumesc inca odata pentru raspunsul tau si astept confirmarea, eventual o echivalenta pentru controller.

 

PS: Stiu ca placa nu este cine stie ce si ca multi spun "Placile de baza nu se repara si se inlocuiesc" dar pentru mine este important sa o rezolv.

Link spre comentariu

Păi, crezi că eu îmi pot da seama după poză, dacă este vreo diferenţă între componentele înlocuite şi cele originale?

 

Trebuie căutate datasheet-urile pe Internet sau te uiţi în schema de aplicaţie a integratului şi cauţi componente echivalente cu acelea. Se pare că integratul e 9248, nu 92481, iar la pagina 2 din .pdf ai şi codul mosfet-urilor folosite.

 

http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... T9248.html

 

În cel mai rău caz, poţi să iei componente de pe o altă placă de bază, defectă. Nu trebuie să fie neapărat o placă la fel, dar să fie una cu acelaşi socket, ca să fie componente destinate pentru aceeaşi putere.

 

Înainte de înlocui integratul, ar trebui să faci nişte măsurări, să vezi dacă este alimentat corect, dacă primeşte pe diverşi pini semnalele pe care ar trebui să le primească, dacă pinii de programare a tensiunii (VID 0 ... VID 4 şi VID 125) au o combinaţie logică valabilă (cu procesorul montat în socket) etc. Nu poţi să înlocuieşti pur şi simplu integratul, ai toate şansele să nu funcţioneze nici cu altul, dacă nu încerci să-ţi dai seama ce se întâmplă acolo.

Link spre comentariu
Vizitator catt_in

multumesc de sfat, o sa incerc sa fiu mai atent la schema din pdf, si o sa incerc sa masor in concordanta cu valorile date in datasheet, te mai tin la curent, sper sa nu te deranjeze....multumesc f mult

Link spre comentariu

Aici ai o schema de placa de baza FoxConn 661S01, realizata cu acelasi set de chipseturi, SIS661FX + SIS693.Are alt controller pt sursa procesorului, dar asemanator cu aplicatia din catalog de la RT9248; poate ajuta cu ceva, sa vezi cam ce si pe unde trebuie sa masori...Am si alte scheme, in care controllerul (alt model) ataca direct tranzistorii MOSFET, fara drivere separate, daca e cazul placii tale.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări