Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie supratensiune >5V

Postări Recomandate

Buna ziua domnilor.Vreau sa construiesc un voltmetru cu microcontroler capabil sa masoare tensiuni de pana la 250V si sa-i realizez o protectie la supratensiune,in cazul in care dupa divizorul de tensiune ajung mai mult de 5V.Intr-o schema veche gasisem un montaj cu o dioda zener care proteja supratensiunea printr-o siguranta dar din pacate nu mai dau de aceasta.Va multumesc frumos

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Mai am ceva de adaugat.... Mai bine pui o dioda de 5.6V, e posibil ca una de 5.1V sa aiba un curent de scurgere marisor la 5V si sa iti afecteze masuratoarea. Functie de cat pui rezistenta aia si de ce tensiunea maxima poti aplica la intrare(aia maxima la care vrei sa protejezi) te poti baza doar pe dioda din interiorul microului, dioda care iti limiteaza intrarea la VCC+6V, dar trebuie sa cauti in foaia de catalog curentul maxim care ai voie sa il lasi sa treaca prin ea. Ex: daca dioda aia suporta max 1mA si pui rezistenta de 5K atunci tensiunea maxima acceptata la intrare e de 5V + 0.6V pe dioda + 5k*1mA = 10.6V. Totusi, nu la orice micro vei gasi aceasta informatie, asa ca esti mai sigur cu dioda zenner.

Link spre comentariu

tyc, nu cred ca un crowbar e potrivit aici. Eu cred ca e vorba de o protectie care sa poata functiona mereu, nu cum ai bagat o tensiunea mai mare putin sa se arda siguranta. Tie nu ti se arde siguranta daca la multimetru ai bagat 4V pe scala de 2, nu?Revenind, ramai la varianta cu zenner de 5.6V si o rezistenta inainte.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări