mecaboy Postat Decembrie 8, 2010 Partajează Postat Decembrie 8, 2010 Buna ziua domnilor.Vreau sa construiesc un voltmetru cu microcontroler capabil sa masoare tensiuni de pana la 250V si sa-i realizez o protectie la supratensiune,in cazul in care dupa divizorul de tensiune ajung mai mult de 5V.Intr-o schema veche gasisem un montaj cu o dioda zener care proteja supratensiunea printr-o siguranta dar din pacate nu mai dau de aceasta.Va multumesc frumos Link spre comentariu
Stefan Postat Decembrie 8, 2010 Partajează Postat Decembrie 8, 2010 protectie mai simpla ca asta nu cred ca exista (poate doar dioda fara siguranta) sau consulti urmatorul pdf http://www.eetindia.co.in/ARTICLES/2001 ... S=DOWNLOAD si forumul microchip http://www.microchip.com/forums/tm.aspx ... print=true Link spre comentariu
bogdan_ Postat Decembrie 8, 2010 Partajează Postat Decembrie 8, 2010 Mai poti adauga la schema de sus o rezistenta(in locul sigurantei) de sa zicem 5K. Nu ar trebui sa iti afecteze masuratorile pentru ca impedanta de intrare e mare. Link spre comentariu
mecaboy Postat Decembrie 8, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 8, 2010 Multumesc pentru schema.Dioda intra in conductie in momentul in care se regaseste o tensiune mai mare de 5V,inchide circuitul,siguranta se arde si uC-ul supravietuieste .Voi incerca si cu o rezistenta in locul sigurantei Multumesc. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Decembrie 8, 2010 Partajează Postat Decembrie 8, 2010 Mai am ceva de adaugat.... Mai bine pui o dioda de 5.6V, e posibil ca una de 5.1V sa aiba un curent de scurgere marisor la 5V si sa iti afecteze masuratoarea. Functie de cat pui rezistenta aia si de ce tensiunea maxima poti aplica la intrare(aia maxima la care vrei sa protejezi) te poti baza doar pe dioda din interiorul microului, dioda care iti limiteaza intrarea la VCC+6V, dar trebuie sa cauti in foaia de catalog curentul maxim care ai voie sa il lasi sa treaca prin ea. Ex: daca dioda aia suporta max 1mA si pui rezistenta de 5K atunci tensiunea maxima acceptata la intrare e de 5V + 0.6V pe dioda + 5k*1mA = 10.6V. Totusi, nu la orice micro vei gasi aceasta informatie, asa ca esti mai sigur cu dioda zenner. Link spre comentariu
mecaboy Postat Decembrie 8, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 8, 2010 In principiu voi folosi atmega328,ma voi uita in fisa de catalog. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 8, 2010 Partajează Postat Decembrie 8, 2010 Sau fa un crowbar cu 431(termocompensat) cu o rezistenta serie. Link spre comentariu
mecaboy Postat Decembrie 8, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 8, 2010 Nu stiu cu ce se mananca ala Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 8, 2010 Partajează Postat Decembrie 8, 2010 http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... LM431.html ...pag7 Link spre comentariu
bogdan_ Postat Decembrie 8, 2010 Partajează Postat Decembrie 8, 2010 tyc, nu cred ca un crowbar e potrivit aici. Eu cred ca e vorba de o protectie care sa poata functiona mereu, nu cum ai bagat o tensiunea mai mare putin sa se arda siguranta. Tie nu ti se arde siguranta daca la multimetru ai bagat 4V pe scala de 2, nu?Revenind, ramai la varianta cu zenner de 5.6V si o rezistenta inainte. Link spre comentariu
mecaboy Postat Decembrie 8, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 8, 2010 Am inteles,o seara buna. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum