Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cuptor microunde


moro_mu

Postări Recomandate

Salutari.Am un cuptor cu microunde Hyundai HRH D23AP-T3 si i-a cam venit sorocul.La inceput a avut un huruit iar apoi a ars siguranta de pe alimentare de 10A/220v.La masuratorile efectuat am constatat ca magnetrunul la borne a-mi da o rezistenta sub un ohm cred ca e chiar 0 ohmi deoarece aparatul meu de masura in scurt indica 0.7 ohmi datorita firelor de la cose si in masuratoare la magnetron indica 0.8-0.9 ohmi si cred ca pot sa-i fac vant pe geam magnetronului nu?A doua chestie ce am indentificat si nu stiu cum ar trebui sa fie e faptul ca la una din iesirile trafo HV ce duce la condensator masurat fata de masa am o rezistenta de aproximativ 150-160 ohmi.Daca deconectez magnetronul si dau drumul functioneaza toate operatiunile mai putin microundele( normal daca am deconectat magnetronul) si nu mai arunca siguranta.Cum as putea verifica diodele de inalta sa nu am vre-o belea pe ele si an cazul meu as putea gasi un alt magnetron si cam la ce pret se comercializeaza.Tipul de magnetron este:M24FB-610A.Ori ce sfat este bine venit.Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    6

  • catalin004

    6

  • moro_mu

    3

  • rabanne2013

    3

Top autori în acest subiect

Rezistenta filamentului este f mica si functie de capabilitatea instrumentului de masura pe domeniul rezistente iti poate arata cateva zecimi de ohm sau scurt. Asa ca magnetronul este OK pe partea de filament.Anodul magnetronului este legat la filament. Masoara ce rezistenta ai intre filament si masa. Daca nu are valoare infinita atunci magnetronul este sigur defect. Chiar daca are rezistenta infinita nu este 100% sigur ca este bun.Secundarul transformatorului are una din borne legata la masa. Daca masori rezistenta intre borna care merge la condensator si masa, masori rezistenta secundarului.Unele cuptoare au si o dioda de protectie in paralel pe condensator. Masoar-o sa nu prezinte rezistenta sau sa fie in scurt pentru ca in acest caz sigur e defecta. Masurata cu un ohmetru obisnuit daca e ok trebuie sa-ti arate o valoare infinita a rezistentei.Dioda redresoare daca nu e in scurt nu poate fi masurata decat daca o conectezi la o tensiune relativ mare (in interior sunt mai multe jonctiuni inseriate). Cel mai la indemana, cu masurile de siguranta necesare pentru a nu te electrocuta, este sa folosesti reteaua de curent si aparatul de masura pus pe voltmetru cc ca sa vezi daca-ti redreseaza.Ai scris ca ai deconectat magnetronul si functioneaza. Deconectarea s-a facut prin scoaterea papucilor de la filament sau prin decuplarea secundarului? Daca este primul caz atunci trebuie sa schimbi magnetronul.

Link spre comentariu

Salutare ,decuplarea magnetronului am facuto prin scoaterea celor doi papuci de pe mufa magnetronului cred ca filamentul este.Nu am unblat la trafoHV ,nu am decuplat nici un papuc din traf.Intradevar diodele masurate cu instrumentul digital arata o valoare infinita deci in consecinta sper sa fie bune.Multumesc pentru sfat.Apropo era sa uit valoarea masurata intre adod(filament) si masa este infinita.Deci sa incerc totusi cu alt magnetron?

Link spre comentariu

Am gasit magnetroane defecte care se manifestau ca in cazul tau.Iti atasez un material cu privire la masuratorile pe care le poti face si ce rezultate trebuie sa obtii.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...
Vizitator andrulina

Buna seara, am nevoie de ajutorul dvs. In seara asta am vrut sa caut in microunde un pachet de biscuiti pe care il lasasem acolo si nu am mai deschis lumina in bucatarie, am costatat ca am pus mana pe o tablita in partea dreapta lateral si am simtit o mica vibratie la mana cand am atins dupa care am retras mana imediat. Este posibil sa ma fi electrocutat? Ce este tablita aceea? Nu era pornit cuptorul, insa era bagat in priza.Multumesc astept raspunsul dvs pt ca sunt cam speriata.

Link spre comentariu

Va rog sa va reveniti. Este totul Ok. Cand ati apropiat mana de cuptor a avut loc o descarcare electrostatica. Toata ziua ne fataim prin casa pe covoare sintetice si corpul se incarca cu sarcini electrice. Nu ati mai patit acelasi lucru (uneori) cand ati pus mana pe clanta de la usa metalica sau la usa autoturismului? Deci, calm doamna, calm !!

Link spre comentariu
Vizitator andrulina

ba da patesc asta cu manerul masinii, insa acum nu am simtit senzatia de piscatura, ca si cum ar fi fost o scanteie cum se intampla la masina. Acum am simtit o senzatie de vibratie si atat. Dar ce este tablita aceea la cuptor, in mod normal poate curenta ca sa stiu pe viitor.

Link spre comentariu

Verificati cu un indicator de tensiune daca exista faza pe acea piesa,si daca da,incercati sa cuplati stecherul invers la priza,am si eu un Samsung care merge impecabil de cativa ani,dar partea(metalica) din spate curenteaza cu toata impamantarea buna de la priza,nu mi-am batut capul sa vad de ce, dupa ce am observat ca fenomenul dispare dupa inversarea stecherului in priza,si cum aparatul este cuplat permanent la priza,verific doar cand il scot si il remontez la loc.Evident,daca tot curenteaza,dupa inversarea stecherului,trebuie vazut din ce cauza,nu e chiar de ignorat fenomenul.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

salut baieti!am un cuptor cu micro-unde Samsung,digital,imi afiseaza Err si nu mai ia nici o comanda.am masurat tot de pe placa si e ok.sa fie defect procu?o schema daca aveti.multumesc.

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Salutare...am un coleg de serviciu care m-a rugat sa ma uit la un cuptor cu microunde, nu mai vechi de un an, si destul de "dichisit", care nu mai incalzeste deloc....nu are siguranta pe FIT, magnetronul nu este ars,ma refer la bucsa aceea de fier, arata chiar foarte bine, iar mica la fel, foarte buna. Diodele par in regula, le-am masursat, insa intre cei doi conectori ai magnetronului nu am nici o rezistenta....(ohmi)...ar trebui sa am?

stima

Acum am citit mai mult si am vazut...am filamentul ars....trebuia sa am o rezistenta mica, posbil ca la TV la tub

stima

Link spre comentariu

Incep cu un avertisment: transformatorul scoate cam 2500-2600V iat condensatorul si dioda ridica tensiunea la aproximativ 5000V suficient cat sa ucida.

Magnetronul este in esenta o dioda cu emisie termoionica adica contine un filament care este catodul si un anod. Catodul este reprezentat la exterior de cele doua borne laterale. Anodul este reprezentat de toata partea metalica a magnetronului. In stare rece nu exista nici o conexiune electrica intre anod (radiator) si catod (borne) adica aparatul de masura pus pe megaohm nu indica nimic. Bornele fiind parte a circuitului catodului indica, intre ele, o rezistenta foarte mica.

Cele mai frecvente defecte sunt strapungere intre anod si catod si strapungerea condensatorului din mufa (borne) ambele manifestandu-se prin aparitia unei rezistente intre anod si catod. Eu localizarea o fac inseriind un bec cu filament de 60W cu magnetronul (catod-anod) si dupa deconectarea de la retea simt cu mana care parte este mai calda. Atentie ca se folosesc tensiuni periculoase.

Partea ridicatoare de tensiune este formata din condensator serie si dioda cu minusul la masa. Asta inseamna ca pe o parte a condensatorului se afla infasurarea de inalta tensiune a transformatorului (plus siguranta) iar pe cealalta se afla dioda si magnetronul. Daca pe partea cu transformatorul nu arata rezistente mici, de zeci de ohm este ok, sau foarte mari, bobinajul transformatorului este bun. Dioda se verifica similar cu magnetronul pentru ca, fiind o dioda de inalta tensiune cu multe diode inseriate, tensiunea de deschidere este mare. Testarea se face cu dioda inseriata cu un multimetru (de preferat analogic ieftin, are rezistenta interna mai mica) alimentat la retea. Trebuie sa arate tensiune doar intr-un sens (se schimba pozitia tatorilor). Cu un multimetru obisnuit nu se poate identifica acest lucru pentru ca acesta are tensiunea de masura prea mica.

Am facut aceasta corectie pentru a se intelege circuitul magnetronului unui cuptor cu microunde pentru ca s-au strecurat cateva greseli in posturile anterioare. Mahoritatea cuptoarelor cu microunde din comert au in esenta acelasi circuit electric diferenta facand-o electronica lor).

Repet, foarte mare atentie la depanarea acestuia pentru ca in interior exista tensiuni periculoase.

Link spre comentariu

Iti atasez un material cu privire la masuratorile pe care le poti face si ce rezultate trebuie sa obtii.

 

Ma intereseaza materialul cu masuratorile daca sepoate. Stima.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări