Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

condensatoare-> de ce pocnesc

csl1131

Postări Recomandate

vreau sa intreb daca stie cineva cum poti sa vezi care condensatori sunt de calitate si nu vor avea probleme in viitor cu ei, si care vor pocnii...adica eu pana acuma ii puneam la tensiunea la care ii voi alimenta (ma refer aici la condensatorii de filtrare la statii) si puneam o sarcina ca sa imi manance vreo 4-5A, din traf, si lasam condensatorii vreo cateva ore, si daca nu pocneau atunci erau buni...dar recent am avut o surpriza...dupa vreo 10-15 zile de functionare non-stop vreo 4 condensatori mi-au pocnit, prima data pe canalul stag, si dupa cateva ore si celalalt.. si statia era data si la volum mic...aveti idee de ce au pocnit? ce eu nu prea am idee...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• csl1131

3

• The Stressmaker

2

• Craciun

1

• chetross

1

Pai nu e posibil sa fie din cauza ca nu suportau curentul ala (erau mici fizic) ?Sper sa nu zic o duma :smt003 , dar am tot vazut prin elektor ca se prefera condensatorii babani, chiar daca se gaseste altceva mai mic la aceiasi capacitate ...Aaa, si tu sfat :smt003 ... cumpara condesatori cu stea deasupra si nu cu cruce(ma refer la partea de sus, unde nu`i plastic ; pe aluminiu ), ca atunci cand pocnesc fac mizerie mai putina. Se desfac in trei si nu explodeaza in toate partile :violent3:

Link spre comentariu

Condensatorii,mai ales cei electrolitici, se recomanda a fi folositi la o tensiune de maximum jumatate din tensiunea lor(cea care e inscriptionata pe ei) avand pierderi in dielecric mai mari asadar incalzindu-se.La cresterea frecventei pierderile si implicit incalzirea lor cresc (vorbesc de frecvente audio).La filtraj pe langa cei electrolitici trebuie pusi si condensatori mai mici(aprox 100 nF) pentru filtrarea frecventelor mai mari decat frecventa retelei.Spre exemplu un condensator pe care scrie 1000 uF si 25V alimentat la 25V curent continuu(masurat cu voltmetrul) se incalzeste in aprox 10 min.O solutie de selectare a condensatorilor ar fi sa-i masori cu un aparat de masura pe scala de kohmi.Care are curentul rezidual mai mic e mai bun.La condensatorii de filtraj conteaza mai putin amperajul rezistentei folosite si mai mult tensiunea la capetele lor deci e posibil ca la volum mic al statiei sa creasca tensiunea efectiva pe condensatori : foloseste un voltmetru (aparat de masura) pentru a verifica .Alege condensatori cu tensiunea dubla fata de tensiunea maxima redresata a statiei.Succes.

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf
Condensatorii,mai ales cei electrolitici, se recomanda a fi folositi la o tensiune de maximum jumatate din tensiunea lor(cea care e inscriptionata pe ei) avand pierderi in dielecric mai mari asadar incalzindu-se.

Unde ai gasit specificata acesta ''indicatie''?...

De ce nu 75-80% din valoarea nominala?... :yawinkle:

...Spre exemplu un condensator pe care scrie 1000 uF si 25V alimentat la 25V curent continuu(masurat cu voltmetrul) se incalzeste in aprox 10 min.

Cat de prost trebuie sa fie un astfel de condensator ca sa se incalzeasca doar sub efectul tensiunii?... Cat de mica trebuie sa fie rezistenta echivalenta paralel pentru ca aceste pierderi sa produca o incalzire vizibila?... :yawinkle:

...

La condensatorii de filtraj conteaza mai putin amperajul rezistentei folosite si mai mult tensiunea la capetele lor ...

aici chiar ca mai bagat in ceata...

Si curentul consumat nu are nici o influenta?...

Si care o fi de fapt schema echivalenta a unui condensator real?... :smt001

Link spre comentariu

La condensatorii de filtraj conteaza mai putin amperajul rezistentei folosite si mai mult tensiunea la capetele lor ...

de unde si pana unde??? :rolleyes: tensiunea trebuie sa se incadreze intr-o anumita limita,dar daca e prea mare curentul care "trece" prin condensator atunci el se incalzeste excesiv, si la un moment face poc....curentul conteaza foarte mult....
Link spre comentariu

Ca sa ma fac inteles,mister rf , cand am spus de rezistenta nu m-am referit la rezistenta interna a condensatorului ci la rezistenta echivalenta a circuitului alimentat.Da sunt si condensatori de calitate mai proasta pe care alimentandu-i la tensiunea notata pe ei se incalzesc(am spus "se recomanda" din cauza diferentei de parametri intre condensatori de aceeasi capacitate,asa ca poti sa-i folosesti pana la tensiunea lor maxima -daca rezista- ).Schema echivalenta a unui condensator electrolitic este formata din capacitatea lui plus o rezistenta(de pierderi,sunt condensatori reali nu ideali).Constructiv un condensator electrolitic este format dintr-un electrod negativ(de obicei aluminiu) si unul pozitiv intre care exista o solutie chimica.Capacitatea este realizata intre stratul de oxid(de ordinul micronilor parca) de pe catod si solutie.Rezistenta de pierderi a condensatorului e dependenta de tensiunea la capetele lui iar in functie de aceasta rezistenta de pierderi este si caldura degajata de el(legea lui joule).Exista tone de carti cu teorie dar stiti vorba aceea:"teoria ca teoria dar practica ne omoara".Daca m-am facut inteles e bine, daca nu asta e,devin stresant.

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

Este bine atunci cand ne dai explicatii sa le verifici si tu de doua ori...Ca exprimarile tale nu reflecta intentia ta iar anumite informatii nu sunt corecte... Vezi ideea despre 50% din tensiunea marcata pe condensator.Oricum, este ceva dar nu este complet modul de echivalare a unui condensator real... lipsesc multe de acolo... :yawinkle:

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator slyman

shtii cum faci, ii incarci frumos la maxim shi'i pui in scurt. (cu o shurubelnitza, ceva). daca rezista la vro 3 cicluri d'astea is bune, daca nu, ghinion.oricum, bafta! :partyman:

Link spre comentariu

Condensatorul se incalzeste datorita cresterii valorii ESR adica rezistenta echivalenta serie care este direct infulentata de starea dielectricului. La un condensator "defect" sau de proasta calitate, ESR va avea valori de peste 1 ohm si prin efect Joule condensatorul incepe sa se incalzeasca ceea ce atrage "uscarea" mai rapida a dielectricului si cresterea si mai mult a ESR si in final la duce la defectarea condensatorului. Tensiunea marcata pe condensator este tensiunea de lucru maxim admisa (Ucc+Usemnal

Link spre comentariu

deaca sunt condensatori ff buni ,atunci se poate sa fie valoarea la condensator si numai cu 5% mai mare decat tensiunea de alimentare....(5% ca sa admita variatia retelei...care in general nu e mai mare de 5%)in general pe condensatori de calitate, se specifica tensiunea minima la care rezista 100% din condensatori...pe unii mai si scrie ca rezista cu minim 5-10% in plus..(am gasit eu pe vreo 2-3 asa scris)acuma ce e pe la noi,nu poti fii sigur ca scrie tensiunea maxima la care rezista 100% din condensatorii aia, sau tensiumea max la care rezista majoritatea dintre ei timp indelungat....mai sunt si multe falsuri sau rebuturi de la fabrici care se vand ca si cum ar fii originali...asa ca....eu cred ca un minim de 10-15% trebuie lasat intre valoarea la care se alimenteaza cond si tensiunea maxima... iar daca acel condensator se va incarca si descarca f mult (adica un curent mediu care trebuie sa redreseze mare) atunci cel; mai bine sa se foloseasca niste cond cu ERS mic... sau daca nu macar sa mai se creasca valoarea tensiunii maxime ...in general eu cand iau un condensator ma uit sa vad cat e de greu si cat e de mare pt ce scrie el ca ar fii... si sa fie la 105 grade... iar cu cat e mai mare si mai greu...cu atat mai bine... pt ca are suprafata mai mare unde sa disipe caldura...stiu ca acum sunt cond se fac tot mai mici..dar cateodata mai iei si teapa....cu aia mici... de pocnesc...(vorbesc la cond de peste 2200-4700uF)

Link spre comentariu

La scoala ne-a zis maistrul ca daca la iesirea unei punti avem 12V redresat atunci cond de filtraj trebuie ales cu aprox 30% mai mare...adica pt 12v ar veni un cond de 16v. Tensiunea scrisa pe ei este tensiunea maxima care se poate masura la bornele condensatorului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări