Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Macheta auto comandata prin ZigBee

Vizitator Akun

Postări Recomandate

Salut. Sunt Alin, student in anul 4 la electronica si cum vine vremea proiectului de licenta m-am gandit sa scriu aici periodic(si sa va cer ajutorul daca se poate) cum merge treaba la el.As vrea sa construiesc un sistem macheta auto - calculator care sa comunice intre ei wireless prin ZigBee. Cam asta ar fi inceputul, sa comand macheta prin laptop. Apoi, in fucntie de cum evoluez cu lucrarea, as vrea sa mai construiesc inca o macheta si sa trec la urmatorul nivel cu sistemul meu: cele 2 macheta vor fi autonome, vor merge intr-o camera cu obstacole si nu se vor lovi de ele(detectia se face cu ajutorul unor senzori). Partea dificila, cred eu, urmeaza: daca prima macheta detecteaza un obstacol, va trimite calculatorului coordonatele , astfel incat cea dea doua masina sa stie ca a fost detectat un obstacol pe harta si sa treaca pe langa el fara a-l mai semnaliza. Mai pe scurt, as vrea sa fac cu ajutorul machetelor care se plimba prin camera, o harta a ei: machetele detecteaza obstacolele si calculatorul se ocupa de tot algoritmul intocmirii hartii.Mentionez ca nu vreau "mura in gura", am nevoie doar de un pic de ajutor pt. ca nu am cunostinte practice despre piese si despre problemele intampinate in realitate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nana

1

• Eugen_B

1

Vizitator Akun

Momentan sunt la partea de documentatie. Am citit despre protocolul ZigBee, am scos datasheet-uri de la cateva transceivere dar am probleme cu inceputul. Din ce am mai aflat, trebuie sa gasesc un "blackbox" care sa contina un transceiver ZigBee si un microcontroller care sa aiba implementata in el stiva. Pana acum am gasit ceva de la microchip(un .exe cu stiva si un pdf cu explicatii de implementare), dar nimic concret.Aveti idee de vreun integrat de genul? Multumesc !

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator Akun

Am gasit transceiverul(mrf24j40) si mi-am scos si un program care imi da stiva zigbee in functie de uController. Problema este ca am putine optiuni si cel mai simplu de acolo pare 18F4620, iar in PICC nu gasesc controllerul asta.Asa ca presupun ca trebuie sa o iau de la capat, dar as vrea sa stiu mai multe despre stiva zigbee. Am tot cautat pe net si mare lucru nu gasesc. Asadar, as fi recunoscator daca poate sa imi explice cineva cum sta treaba. Multumesc.

Link spre comentariu

Salut,

Poti sa folosesti si alt tip de microcontroller , daca in sample-ul din stack e facut cu 18f4620 asta nu inseamna ca doar cu acela se poate face. Mai citeste datasheet-ul transciever-ului / documentatia de la zigbee de la Microchip.

Personal , daca nu este impus sa faci cu zigbee , eu as alege transchievere ISM fara protocol gen MRF49XA si as implementa un protocol simplu pe baza necesitatilor aplicatiei.

Link spre comentariu
Vizitator Akun

Programul imi da 2 fisiere .h, cred pe baza controllerului repspectiv. Am ales calea asta pt. ca asa mi-a recomandat si un prof. la scoala, sa nu ma complic eu sa implementez stiva cand sunt programe care fac lucrul asta.Acum, protocolul nu este foarte complex, trebuie doar sa transmita catre nodul central cand intalneste un obstacol. Am sa mai citesc din documentatie si revin cand am o intrebare mai concreta. Multumesc

Link spre comentariu

Aha eu zic ca partea de comunicare ar trebui sa fie ceea mai mica problema a ta, gandestete cum ai sa faci determinarea la pozitia obiectelor si a robotului pe accea harta, eu am facut ceva de genu la un robot si a implicat munca la gramada, prin scheme de odometrie, acum ramane la latitudinea ta sa vezi ce o sa iasa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări