Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Montaj

marshall

Postări Recomandate

Buna ziua,

Mi-am pis in plan sa realizez montajul din linkul de mai jos si bineinteles ca am intampinat ceva dificultati.

http://www.tonepad.com/getFile.asp?id=112

Deci:

- Am lista de componente dar (in special la componentele pasive) nu am suficiente informatii ca sa pot face o alegere corecta! Exemplu: un condensator de ... sa zicem 50pF, il gasesc si de 16V, si de 25V, si de 63V s.a.m.d. Eu de unde stiu pe care sa-l aleg? Apoi, sunt unii electrolitici, altii ceramici, altii cu tantal, iar eu sunt intr-o mare ceata! La fel si la rezistoare ...

intrebare: ma poate ajuta cineva sa identific si sa pot completa lista de componente?

PS: Daca intrebarea este stupida si/sau banala imi cer anticipat scuze!

Multumesc mult!

Robeert: rog sa nu mai deschideti mai multe subiecte cu aceeasi tema.

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marshall

6

• miron1947

3

• florincccc

2

• icar

2

Top autori în acest subiect

Imi cer scuze pentru eroarea de a deschide de mai multe ori acelasi topic .... rog un moderator sa le stearga pe celelalte doua ....Revenind la subiect, am inteles partea cu voltajul, dar cum ramane cu tipul condensatorului? Adica ce trebuie sa aleg dintre: ceramic, electrolitic, aluminium film, stiroflex, tantal? Care pentru ce sunt facuti? voi cum alegeti cand sunteti pusi in fata unei astfel de situatii?apoi de unde stiu care sunt mai de calitate decat altii? (ma refer atat la tip cat si la firma producatoare aici...)Multumesc ...

Link spre comentariu

La condensatori, recomand calduros sa ARUNCATI la gunoi orice condensator ceramic, exceptie cei de foarte inalta tensiune(KV), cei de culoare albastra de 470-680pF pe care ii puteti folosi la o punte redresoare, pt suntarea diodelor, si cei de RF(treceri, etc).Condensatori MKT, MKP se gasesc acum la orice magazin, la preturi decente, nu merita folositi cei vechi cu pierderi, puteti compromite un montaj bun...ideali sunt cei multistrat, neiductivi.Condensatorii pusi la cea mai mare tensiune pe care ii gasiti, daca volumul si pretul nu deranjeaza.Rezistoare preferabil cele rusesti MLT, sau altele cu pelicula metalica, sau macar cu metal-oxid.Practica m-a invatat ca economie de 5 lei inseamna paguba ulterioara de 500 lei...

Link spre comentariu

Uff acum sunt si mai in ceata!?!?!??????????????Au aparut termeni noi: neinductivi si multistrat!Practic in afara de valoarea capacitatii cate tipuri de clasificari exista?pana la urma EU CU CINE VOTEZ? CERAMIC, ELECTROLITIC, STIROFLEX, TANTAL. ALUMINIUM FILM, NEINDUCTIV, MULTISTRAT, MKT, MKP ????? poate pentru voi este simplu dar pentru afoni ca mine .... e industrie!Chiar am nevoie de o indrumare pas cu pas pentru ca nu ma pot descurca altfel! Adica sa-mi spuneti asa:ex: condensator de 0.22 microF, tantal, mkt, 16V, etc, etc, etc, etc ....LE: am vazut ca anumiti conzi, sunt mai ieftini la tensiuni mari si mici, si ceva mai scumpi la tesinu de mijloc! Asta ce inseamna?

Link spre comentariu

Multumesc, Am citit referatul din "scoarta in scoarta", am inteles ce inseamna fiecare tip in parte dar din pacate tot nu am inteles ce trebuie sa aleg eu pentru mentajul respectiv!Cred ca ma las pagubas .... Nu stiam ca e atat de greu pentru cei experimentati sa impartaseasca si celor mai putin stiutori din experienta lor .... Am vazut ca scrie "advanced" dar am crezut ca, cu ajutoeul "elforum" voi depasi aces aspect ... (din pacate nu am reusit ... )Monajul reprezinta un efect pentru chitara, un distorsionator, a carui performanta este direct proportionala cu alegerea corecta a componentelor. Ele trebuie sa fie atat de buna calitate, cati si cu tolerante mici .... de aceea am cerut ajutorul celor mai experimentati .... Nu vreau sa fac o afacere di asta ... este pentru uz prpriu .... daca aveam bani cumparam unul nou dar .... asta e!Oricum imi cer scuze pentru deranj .... Toate cele bune!

Link spre comentariu

Nu stiam ca e atat de greu pentru cei experimentati sa impartaseasca si celor mai putin stiutori din experienta lor ....

Este, pentru ca cei experimentati au citit pe rupte, au muncit pentru performantele lor. Cind vrei totul mura in gura, dereanjeaza. Pe scurt, oamenii ti-au raspuns foarte clar. Mai pe lung, pune mina si citeste si tu, adica ....transpira nitel.
Link spre comentariu

- Am lista de componente dar (in special la componentele pasive) nu am suficiente informatii ca sa pot face o alegere corecta! Exemplu: un condensator de ... sa zicem 50pF, il gasesc si de 16V, si de 25V, si de 63V s.a.m.d

Deoarece montajul functioneaza la 9V, de la aceasta tensiune in sus puteti utiliza ce gasiti, dar sa nu depaseasca gabaritul permis de montaj.

Apoi, sunt unii electrolitici, altii ceramici, altii cu tantal,

Cu tantal n-am vazut in lista.

La fel si la rezistoare ...

Ce anume nu este clar la rezistente?

Link spre comentariu

Asa cum am mai spus, acest tip de montaj (in general montajele destinate procesarii sunetului) nu va avea rezultate bune ddecat in cazul in care componentele sunt de buna calitate si au tolerante mici fata de valoarea lor nominala. Am inteles partea cu tesiunea de lucru si multumesc inca odata pentru aceasta informatie, dar sunt convins ca daca voi folosi conzi ceramici cu plaja de toleranta mare, rezultatele nu vor fi deloc cele asteptate ... (cred ... )Am mai inteles din materialele pe care le-am studiat ca: un condensator tip polyester sau tantal are tolerante ceva mai mici decat un ceramic sau un electrolitic. Dar acesti conzi sunt ceva mai greu de gasit in magazinele de la noi .... Pe de altaparte, electroliticii ocupa un spatiu ceva mai mare pe cablaj ... Ei bine, eu aici aveam nevoie de ajutorul "veteranilor" in special al celor care au construit montaje pentru procesarea sunetului (amplifuri, filtre, etc ... )Sunt convins ca ei au experimentat practic mai multe tipuri de condensatoare si pot spune cu exactitate care sunt mai buni in cazul de fata si care nu. In lucrarile teoretice nu gasim statistici de genul "clasificarea condensatoarelor dupa caracteristicile constructive vs toleranta", deci nu sunt explicate deloc aceste mici "secrete", iar eu stiu ca ele fac de regula diferenta ....PS, nu caut piese ieftine, prefer sa dau mai mult dar sa fie ceva de calitate1Numai bine!

Link spre comentariu

Rezistentele si condensatorii au marcate pe ele toleranta, celel mai stabile rezistente sunt cele cu pelicula metalica.Referitor la condensatorii electrolitici, eu nu cred ca in acest montaj aveti nevoie sa fie cu tantal, aveti doi pentru filtrare cand functioneaza cu alimentatorul si doua pentru cuplaj, o toleranta de +/- 10%, nu schimba perceptibil performantele, cat despre calitatea lor, nu cred ca v-o poate cineva garanta, ca fapt divers, eu am cumparat pentru Rotovul meu, ce am gasit si dupa 15ani, inca n-au facut fite.Parerea mea este ca va faceti prea multe probleme pentru acest montaj simplu.

Link spre comentariu

... dar sunt convins ca daca voi folosi conzi ceramici cu plaja de toleranta mare, rezultatele nu vor fi deloc cele asteptate ... (cred ... )

....................................................

Sunt convins ca ei au experimentat practic mai multe tipuri de condensatoare si pot spune cu exactitate care sunt mai buni in cazul de fata si care nu.

...................................................

Numai bine!

De regula,intr-un montaj nu ai prea multi condensatori...sfatul meu e sa alegi cu grija ceea ce pui acolo,dar fara sa exagerezi ca acum,pana la urma daca esti convins ca altii au experimentat,poti experimenta si tu,cu avantajele de rigoare...o sa stii pe pielea ta ce sa alegi la un viitor montaj...daca crezi ca o schema executata corect si cu toate piesele alese pe sprinceana o sa mearga brici din prima,te inseli,tot timpul e loc de mai bine,ca sa nu mai zic...orice montaj care merge din prima e gresit :rade:

Fa montajul pe placa de test,optimizeaza-l dupa preferinta,si dupa aia o sa ai toate datele problemei pt a-ti ciocani un cablaj in care toate piesele se vor potrivi la fix,nu mai cauta solutii ideale,nu ti le va da nimeni,pt ca nu exista,ba mai pierzi si timp.

Succes.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări