hpavictor Postat Decembrie 8, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 8, 2010 Ar trebui facut un sondaj de opinie printre posesorii de amplificatoare cu o schema asemanatoare , gen Delia , Electromures , IEI etc . Sper se sa poata face o comparatie intre un asemenea amplificator si altele , care au alte scheme . Va veti convinge ca multe dintre schemele mai " moderne " au deficiente grave in auditii comparative , si de aceea se justifica studiul si realizarea practica a unui asemenea amplificator de catre incepatori ! Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 8, 2010 Partajează Postat Decembrie 8, 2010 ...Se pare ca cei cu o bogata experienta nu prea iubesc proiectele simple , si ii neglijeaza pe incepatori , uitand ca si ei erau disperati ( la tinerete ) sa gaseasca informatii de genul proiectului propus de mine... Bine că nu mai trăim vremurile alea cînd aşteptam o lună să iasă la tarabă Tehnium şi orice schemă era miezul din dodoaşcă. Asa cum este proiectat , Citation 12 ramane un campion al simplitatii , calitatii si pretului , dar si al usurintei in al construi Home Made ! Corect, campion al simplităţii şi al preţului din epoca de piatră. Dacă ampliful cu cîţiva trz în plus, dar mai evoluat, al lui B. Popescu nu prezintă încredere, că poate nu are pedigree, să lucrăm cu materialul clientului. Exact o schemă total simetrică din ograda H-K... Citation 24. Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 8, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 8, 2010 ...Se pare ca cei cu o bogata experienta nu prea iubesc proiectele simple , si ii neglijeaza pe incepatori , uitand ca si ei erau disperati ( la tinerete ) sa gaseasca informatii de genul proiectului propus de mine... Bine că nu mai trăim vremurile alea cînd aşteptam o lună să iasă la tarabă Tehnium şi orice schemă era miezul din dodoaşcă. Asa cum este proiectat , Citation 12 ramane un campion al simplitatii , calitatii si pretului , dar si al usurintei in al construi Home Made ! Corect, campion al simplităţii şi al preţului din epoca de piatră. Dacă ampliful cu cîţiva trz în plus, dar mai evoluat, al lui B. Popescu nu prezintă încredere, că poate nu are pedigree, să lucrăm cu materialul clientului. Exact o schemă total simetrică din ograda H-K... Citation 24.Citation 24 este o copie palida dupa Citation 22 , facute tot in Japonia......Ma refer strict doar la proiecte pentru incepatori , nu la avioane ! Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 8, 2010 Partajează Postat Decembrie 8, 2010 Perfect, înseamnă că schema din Tehnium 9-10/1985 e mult mai avantajoasă. Au trecut anii, vrei să înceapă şi ăştia tineri tot cu ce am început noi? Aşa nu vor avea timp să evolueze pînă la pensie. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Decembrie 9, 2010 Partajează Postat Decembrie 9, 2010 vad ca acest topic este tot pentru cei care au experienta,dar ca disputaincepatorii nu se inghesuie,poate nu mai exista incepatori sau nu prezinta interes topiculVictor ,urmareste si tu sectiunea de amplificatoare,nu vezi ca toti incepatorii vor integrate,este mult mai facil pentru ei,pun pariu ca multi nici nu stiu ca trebuie izolati finalii de radiator sau ca superdioda se monteaza pe radiatorpierzi timpul si energie cu acest topic sau devine gen " bate saua sa priceapa calul" Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 9, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Se pare ca Viobio si ZAL au mare dreptate , nimeni dintre cei carora le este dedicat proiectul nu s-a aratat interesat......pacat Link spre comentariu
kappy Postat Decembrie 9, 2010 Partajează Postat Decembrie 9, 2010 subiectul mi se pare interesant...si mie, si probabil altor incepatori....dar...din lipsa de fonduri stau si privesc captivat cum se deruleaza discutia... Link spre comentariu
Palade Vlad Postat Decembrie 9, 2010 Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Am vazut ca in aceasta schema sunt folositi tranzistori dubli. Din pacate, acest tip de tranzistori nu prea se gasesc. Puteti sugera niste inlocuitori care sa poata fi folositi cu rezultate la fel de bune? Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Decembrie 9, 2010 Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Am vazut ca in aceasta schema sunt folositi tranzistori dubli. Din pacate, acest tip de tranzistori nu prea se gasesc. Puteti sugera niste inlocuitori care sa poata fi folositi cu rezultate la fel de bune?În pdf e prezentată și varianta revizuită, în care sunt înlocuiți tranzistorii dubli! Mie-mi place schema, având în vedere targetul lui hpavictor. Simplu, ușor de înțeles, schema cu detalii gen tensiunile în diferite puncte, rolul tranzistorilor pe etaje... kappy, fi serios, renunți la 2 pachete de țigări și ți-ai cumpărat piesele de care ai nevoie; asta în cazul în care nu ai prin casă nici un fel de componentă electronică. Problema mare la începători e că vor musai să folosească exact aceleași componente de pe schemă... totuși, există atâtea alternative, în special la tranzistori și condensatorii electrolitici care se pot înlocui cu variante mai moderne (MKT, MKP, sau tantal și noii OxiCap low esr, unde e nevoie de capacități mari). Am niște SDT9207 care oricum stau degeaba, deci ar fi un exercițiu bun să mă joc cu ei pe schema asta. Am făcut și schema lui BEBE T, cel mai banal amplificator pe tranzistori din câte există; cu toate neajunsurile pe care le are, mie mi-a plăcut cum sună și cred că e peste multe TDA-uri de duzină... sigur că acum zace aruncat prin dulap, dar a fost un antrenament folositor. Când o să am timp, voi desena cablajul pentru această schemă. Sau poate îl face altcineva, mai experimentat; eu folosesc Proteus de puțin timp și mă mișc mai greu... Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Decembrie 9, 2010 Partajează Postat Decembrie 9, 2010 ...Se pare ca cei cu o bogata experienta nu prea iubesc proiectele simple , si ii neglijeaza pe incepatori , uitand ca si ei erau disperati ( la tinerete ) sa gaseasca informatii de genul proiectului propus de mine... Bine că nu mai trăim vremurile alea cînd aşteptam o lună să iasă la tarabă Tehnium şi orice schemă era miezul din dodoaşcă. Asa cum este proiectat , Citation 12 ramane un campion al simplitatii , calitatii si pretului , dar si al usurintei in al construi Home Made ! Corect, campion al simplităţii şi al preţului din epoca de piatră. Dacă ampliful cu cîţiva trz în plus, dar mai evoluat, al lui B. Popescu nu prezintă încredere, că poate nu are pedigree, să lucrăm cu materialul clientului. Exact o schemă total simetrică din ograda H-K... Citation 24.sigur este pentru incepatori Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 9, 2010 Partajează Postat Decembrie 9, 2010 De fapt, am vrut să arăt că după bolile copilăriei schemelor cu trz şi H-K au descoperit schemele adevărate. Simplu nu trebuie să însemne rahitic. Sînt numai cîteva scheme de bază şi multe variaţiuni la ele.Rămîn la părerea mea că fiecare generaţie trebuie să înceapă dintr-un punct mai sus pe scara evoluţiei, nu s-o ia mereu de la uneltele de piatră. Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 9, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Perfect de acord , dar toate trebuie sa aiba un inceput , asa este pedagogic , de la simplu la complex....ce , tu ai invatat in clasa I-a primara ecuatii diferentiale ? Acesta este motivul pentru care am propus o schema " campioana " , iar eu estimez , ca Romania electronica a ramas la nivelul de evolutie din anul 1970 . Asa ca , inceputul este cu Citation 12 ..........Dar , in mod voit sau nu ( ? ) Harman Kardon au o mica duma pe schema Citation 24.........pe canalul L tranzistorii pilot din VAS nu sunt in paralel ( pe alternanta negativa ) dar pe canalul R sunt ! Incredibil......pe cablaj sunt in paralel pe ambele canale , am impresia ca au strecurat in mod voit o eroare , pentru a deruta incepatorii , asa ca mai bine ramanem la Citation 12 , schema asta chiar nu are secrete ! Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 9, 2010 Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Cred că cine trebuia să înţeleagă, a înţeles, nu are rost s-o-ntindem ca gaia maţu'. Cum ar fi să apară un tataie venerabil şi să propună începătorilor un amplif SE cu trioda lui De Forest, că doar de acolo a început electronica? Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 9, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2010 Uite o alta varianta , care contine si o protectie SOA de calitate ( cu panta multipla ), si o varianta , mai evoluata acustic , cu cateva diode suplimentare , cu rolul de antisaturatie , pentru ca in limitare sa aiba un sunet relativ apropiat de cel al lampilor...... Link spre comentariu
Murcielad Postat Decembrie 12, 2010 Partajează Postat Decembrie 12, 2010 problema este una evidenta ... cu 200ron poti cumpara un amplif second de 2x60-70W ceva facut prin 90 cu sunet ok .cu 200 ron iti poti face ceva ca incepator ? eu nu cred .... deci de aia nu se inghesuie nimeni Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum