Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator HiFi pentru incepatori - cu cablajul original


Postări Recomandate

Amplificator Harman Kardon 2x60W HiFi Recomand cu multa caldura ca acest amplificator sa fie construit de incepatoriSalvati mai intai atasamentul , si apoi cititi cu atentie , totul este mura-n-gura garantat ! Nu se stie , poate exista o eroare de server si daca nu salvati schema , ramaneti fara ......!!!Harman Kardon a lansat acest amplificator simplu , fara protectii , in perioada in care amplificatoarele pe lampi erau inca la putere si faceau legea in HiFi . Dar , datorita calitatii , conceptiei si pretului s-a impus imediat pe piata americana , repet , cand comparatia cu amplificatoarele pe lampi era usor de facut......Aveti in fata schema unui campion ! Simplu , dar de mare calitate . Daca aveti neintelegeri , cu siguranta in acest subiect va raspunde cineva competent , care va avea destul timp la dispozitie ......semiconductorii sunt usor de inlocuit cu unii moderni , iar cablajul este cel original , deci functionarea este garantata , fara erori ! Schema este clasica ( ei au lansat-o ) fiind de fapt o colaborare cu Motorola ( schema de aplicatie audio pentru tranzistorii de putere 2N3055 ) o puteti regasi , in diverse variante , preluata de majoritatea producatorilor epocii , inclusiv de pe la noi ( Delia , Electromures , IEI , Tehnoton , Tesla , Kashtan etc ) cu mici modificari . Suna absolut echilibrat , este cotat ca referinta ( inca ! ) pe glob , in ciuda simplitatii si a solutiilor tehnice , gen etajul final cu simetrie cvasicomplementara , si etajul VAS cu bootstrap .......copiata 1 la 1 de catre AKSA , NAD si mai stiu eu ce nume mai mult sau mai putin audiofile , rezultatele vor fi intotdeauna foarte bune daca se respecta schema intocmai si se folosesc numai componente de cea mai buna calitate ! Ar fi binevenit ajutorul serviciilor unor colegi de forum care ar putea oferi ( contra unui pret modic ....) circutele imprimate ( PCBul ) executate industrial . Atentie , nu intotdeauna simplu inseamna si slab calitativ ! Aveti in fata exeptia de la regula ! Avantajele sunt absolut evidente , in comparatie cu IP , AV , STK , LM ,TDA din punct de vedere al redarii sunetului , al usurintei in realizarea practica , si desigur in pretul extrem de scazut de fabricatie !Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate !

Link spre comentariu

Dom`le hpvictor... in loc sa va chinuiti sa dati exemple... nu mai bine lucrati la proiectul dumneavoastra - PSA - 600 ?Intreb si eu

Proiectul PSA600G este gata in ceea ce ma priveste , chiar s-a obtinut si pretul la o parte din componente , si la PCB ( va fi dublu strat 2x 70microni cupru puritate 999 procente la mie ) aurit , dar in loc sa fie verde clasic , va fi cu negru , specific pentru produsele de calitate militara ! Mai dureaza putin , sa speram ca de Craciun puteti vedea integral tot proiectul ....Dar sa ne intoarcem si la incepatori , proiectul de fata este dedicat lor !
Link spre comentariu

Atasez si o propunere de modificare a etajului final , facuta de celebrul proiectant audio Nelson Pass , cred ca s-ar putea incerca cu MOS FETuri mai moderne , si aici ii las pe specialistii in MOS FETuri sa contribuie si ei cu solutii de echivalente ce se pot procura de la noi din tara....Va rog sa comentati si sa va exprimati ( argumentat ) parerile si problemele pe care le puteti intalni in constructia unui amplificator ca cel descris mai sus...... :limb:

Link spre comentariu

Iar o să se supere hpavictor, dar n-am ce-i face. :limb:

1 - Schema e antică, fără nici o stabilizare, reţea boostrap, etaj final cvasicomplementar (Fără diodă Baxendall ! Probabil că nu se inventase încă.), siguranţă termică la ieşire ca singură protecţie.

2 - Curiozităţi: trz dublu în diferenţial, cam greu de găsit şi azi; dioda dublă din superdiodă, greu de găsit azi aşa ceva (carcasă ptr montare cu şurub pe radiator); cond de 1nF care şuntează trz final de pe ramura pozitivă; semireglabilul ăla e un pericol; amplificare mică, doar x18, adică bagi vreo 2-3V audio să scoţi volum maxim. R707 ar trebui să fie înainte de R719.

2 - În material apar şi greşeli: trz de pe ramura pozitivă merge la roşu, cel puţin după notaţia din bază. Un isteţ a scris cu creionul în locul finalilor originali pe veşnicul 2N3055, probabil fără să se uite la tensiunea de alimentare.

3 - Cablajul original trebuie modificat, trz noi au alte terminale.

4 - Varianta cu trz moşi-feţi frumoşi, are una caldă (superdioda corectată) şi una rece (cond boostrap exagerat de mare, ampliful va fîlfîi vreo 10 secunde pînă să se stabilizeze la pornire). Văd că a renunţat la cond c-b al trz pilot, n-are separare galvanică la intrare, amplificarea e tot mică, vreo x 21, mai sînt nişte piese puse ciudat acolo, probabil findcă în 1981 erau experimentale schemele cu moş-feţi.

5 - Nici la varianta revizuită nu apare o stabilizare ptr diferenţial.

 

Orice schemă veche se poate moderniza cu piese noi, dar rămîne principial la calitatea din momentul proiectării, dacă nu i se fac şi modificări serioase.

Ampliful ăsta o fi fost o dodoaşcă prin 1970, acum e de muzeu. În nici un caz nu mai e hifi. H-K nu trebuiau să treacă la semiconductori, epoca lor de glorie a fost cea cu lămpi. Părerea mea.

Link spre comentariu
:aplauze Aceasta schema este cu siguranta perfectibila , dar nu acesta a fost intentia mea , ci sa prezint un amplificator simplu , ieftin si cu documentatie completa unor colegi de forum incepatori , care sunt gata de primul lor proiect audio , si cu siguranta acest amplificator se va auzi mai placut decat un TDA , LM , STK , AV , ID etc.....Nu fii mai catolic decat papa , citeste cu atentie caracteristicile tehnice ale schemei originale , nu se justifica modificarile sugerate de tine .....
Link spre comentariu

Păi, dacă o modificăm, nu mai e ce a fost, se cheamă că e altă schemă, chiar dacă se păstrează în linii mari configuraţia cu etaj diferenţial simplu, reţea boostrap şi etaj final la alegere, cvasicomplementar npn, pnp, complementar normal, inversat ori Darlington.Se iau nişte felii de amplifuri, se lipesc una de alta şi gata unul nou. Mă forţez puţin şi-l scot hibrid, cu etajul final pe lămpi.Dacă aş avea unul, aş curăţa cutia şi aş băga înăuntru un amplif cu schemă simetrică total, poate cel de Barbu Popescu, sau Sava. Ptr 3 trz în plus pe canal aş avea ceva mult mai performant (să zicem 5 trz cu cei din limitatoare).E adevărat şi că începătorii se sperie de orice are peste 3 piese şi nu-i atrag decît schemele de la 1kW în sus, de aceea cred că pot fi atraşi numai cu ceva calitativ, chiar dacă de putere mai mică decît visează ei. O schemă modernă...

Link spre comentariu

Degeaba , schema asta a fost la putere cand inca existau amplificatoare cu lampi , si totusi era performanta !Pentru incepatori reprezinta idealul , pentru calitatile deosebite pe care le are ! Pret , performante , simplitate , proiect complet !Tu propui unor incepatori sa modifice 80% din proiect , cu complicatii extreme pentru ei , dar cu performante crescute cu 30%......pe baza ideilor diversilor fani audio , cumva te poti compara cu HarmanKardon ( aici exagerez eu , in folosul incepatorilor ) dar daca poti , posteaza modificarile propuse de tine , alaturi de Nelson Pass !!! cu adaptarea PCBului , cu tot ce trebuie ! Stiu ca poti , trebuie doar timp , dar nu uita , proiectul se adreseaza incepatorilor ! Si e recomandat sa implementezi si studiul tau privind corectia caracteristicii de frecventa , cu o retea selectiva introdusa in reactia negativa globala......te voi sprijini si eu daca va fi nevoie ! Dar esti baiat mare , cu foarte multa experienta ! Mult succes !

Link spre comentariu

Nu mulţumesc, prefer să zic pass.Mai întîi ai cerut să se înghesuie membrii de pe aici să comenteze şi să explice diverse probleme legate de acest amplif.După ce mi-am pierdut vremea cu fosila, acuma vrei să-ţi realizez un alt proiect... sincer n-am timp şi nici chef, m-am băgat ptr că am zis să-ţi dau o mînă de ajutor.Ptr începători, cel mai atractiv e un kit cu TDA7294, e suficient să vezi cîte subiecte sînt. Lasă-i pe ei să judece.

Link spre comentariu

Scuze de offtopic in primul rand.Felicitari domnului Hpavictor pentru postul sau. Acesta este un amplificator destinat incepatorilor pasionati de electronica. Este un inceput cum a fost la unii dintre noi arhicunoscutul amplificator cu CI TBA810AS.Propun pe viitor deschiderea unui topic cu schema amplificatorului audio de 15w cu 2N3055 care se vindea in anii 90 ca si kit. Pe baza acestei scheme sa se explice ce inseamna termenele de "etaj pilot","superdioda","darlington","protectie la scurtcircuit" cat si rolul acestora intr-un amplificator (probabil formule de calcul - cred eu). Nu toata lumea este "pasionata" de TDA7294 cum spunea domnul Zal. Sunt foarte multi colegi pe forum care ne-ar putea explica si noua, celor novici in electronica, functionarea acestor etaje in amplificatoare (Hpavictor, Zal, DjLeco, Remus68, Sharky, Sorteh ... si lista continua ...)Cu respect, Marius N.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

schema are un tranzistor in plus fata de kyt-ul ceausist de 15w si alimentare simetricanu este nici mai proasta nici mai breaza decit miile de scheme de pe net mai bine Victor reinvia acel kyt ,si acela se poate modifica si se poate impinge in 45w usornimic nou sun soareoricum tinerii de azi nu suporta decit putere de peste 400wnu prea am vazut pusti sa construieasca amplificatoare de 20...50w pe tranzistori,daca acei wati ar fi adevarati ar privi altfel lucrurileVictor pierzi timpul

Link spre comentariu

Pentru toti cei care inteleg adevaratul ajutor pentru incepatori , le recomand sa caute cat mai multe despre acest amplificator pe net , si va veti lamuri asupra unor aspecte de functionare sau constructiveSe pare ca cei cu o bogata experienta nu prea iubesc proiectele simple , si ii neglijeaza pe incepatori , uitand ca si ei erau disperati ( la tinerete ) sa gaseasca informatii de genul proiectului propus de mine . Amplificatorul este foarte performant , daca am putea face urmatoarea proba v-ati convinge : o proba " blind " cu un amplificator Citation 12 si un altul , cu o schema mai performanta , gen ZAL , pe boxe normale , in conditii de camera normala de auditie , de 16 m patrati , cu muzica din calculator ( orice format.... ) garantez ca nu poti face nicio diferenta cu urechea ! Duceti-va la magazine , si tot asa , se aud aproape la fel ! Cauza e simpla , calitatea inregistrarilor si bineinteles , a boxelor ! Asa cum este proiectat , Citation 12 ramane un campion al simplitatii , calitatii si pretului , dar si al usurintei in al construi Home Made !

Link spre comentariu

lasati incepatorii ca mine sa decida ce vor sa realizeze.. schema e binevenita.. nu poti cere unui novice sa iti faca din prima amplificatoare reusite.. trebuie lasat sa munceasca , sa vada el care e pb si ce se intampla "daca ..." .. deci sa modificam noi schema, sa invatam pe pielea noastra.. si on topic.. dioda dubla o inlocuim cu doua jonctiuni b-e legate in serie a doua tranzist bd139 , ca sa se poata monta pe radiator ptr cat mai bun transfer termic..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări