Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum amplific o boxa bi-amp?

bob808

Postări Recomandate

Salutare. Am facut un amplif PP pe tuburi si vreau sa-l conectez la un set de boxe pe care le am. Abia cand am incercat sa fac asta am descoperit ca sunt bi-amplificabile. pe inalte si medii au 60W muzicali cu 6 ohmi impedanta si pe joase au 120W muzicali cu 8 ohmi. Am vreo sansa sa fac cumva bridge intre cele 2? cu crossovere sau orice? sau mai fac un amplif SE doar pentru medii-inalte? :rade:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bob808

6

• ratza

3

• ari_panterra

3

• __farad__

2

Top autori în acest subiect

cred ca aveti un model de la matsushita/panasonic,orice model ar fi,se pot calcula/realiza si monta filtre pt difuzoarele respective.daca a-ti optat pt un amplificator cu tuburi ,nu cred ca vreti sa colorati sunetul cu un bi-amplif.

Link spre comentariu

"cum amplific o boxa bi-amp?". Cu un bi-amp :nas: ?. Asta ar fi o varianta pe care am folosit-o mai demult si oarecum empiric in sensul ca am conectat un amplif de 2x50W pt medii si inalte iar pt joase unul de 2x80W ambele home-made cu ajutorul unui prieten (buleam finalii cu randul).Boxele erau Unitra la care schimbasem difurile de bass (acelasi diametru putere mai mare alt producator). Rezultatul a fost bunicel. Deci ori asa ori crossover. Ai mai putea incerca transformarea in boxe normale dar in cazul asta puterea maxima va fi data de cel mai slab dif. Diferenta de impedanta se rezolva cu filtre adaptoare de impedanta (dar nu este cea mai buna solutie)

Link spre comentariu

Te înşeli, e mai clar suntul biamplificat. Ai nevoie de un crossover activ.

normal ca e mult mai ok sunetul realizat cu bi-amplif,tri-amplif,... dar e mai greu de realizat o liniaritate.matsushita a ales aceasta varianta in incintele sale pt a putea "sublinia" bass-ul din plin,practic amplificatorul cel mai puternic ,la ei,hraneste difuzorul de subwoofer si cel mic ansamblul de woofer/midrange/tweeter(in functie de modelul boxelor),dar sunetul e colorat,avantajul fiind posibilitatea de a avea o plaja f mare de reglaje(nivele crossover+ nivelele de ton din preu)."Ai mai putea incerca transformarea in boxe normale dar in cazul asta puterea maxima va fi data de cel mai slab dif".de unde ai scos-o pe asta?! :nas: :ras: intr-o incinta acustica,filtrata corespunzator,puterea maxima/nominala si impedanta sunt date de difuzorul/difuzoarele de bass fiind f putin modificate de celelalte difuzoare.
Link spre comentariu

Adica daca diful de bass e de 100W si cel de medii-inalte e de 50 pot turna 100W in toata boxa ca nu conteaza dupa cum spui tu. As zice sa te mai gandesti. A specificat ca nu au nici puteri egale nici impedantele. In postul meu la asta m-am referit.

Link spre comentariu

Te înşeli, e mai clar suntul biamplificat. Ai nevoie de un crossover activ.

normal ca e mult mai ok sunetul realizat cu bi-amplif,tri-amplif,... dar e mai greu de realizat o liniaritate.matsushita a ales aceasta varianta in incintele sale pt a putea "sublinia" bass-ul din plin,practic amplificatorul cel mai puternic ,la ei,hraneste difuzorul de subwoofer si cel mic ansamblul de woofer/midrange/tweeter(in functie de modelul boxelor),dar sunetul e colorat,avantajul fiind posibilitatea de a avea o plaja f mare de reglaje(nivele crossover+ nivelele de ton din preu)."Ai mai putea incerca transformarea in boxe normale dar in cazul asta puterea maxima va fi data de cel mai slab dif".de unde ai scos-o pe asta?! :nas: :ras: intr-o incinta acustica,filtrata corespunzator,puterea maxima/nominala si impedanta sunt date de difuzorul/difuzoarele de bass fiind f putin modificate de celelalte difuzoare.
Ce tot vorbesti de coloratul sunetului in bi-amping? Nici vorba! Uite un crossover activ foarte bun si care nu coloreaza nimic. Eu l-am folosit in biamping si triamping, normal cu reglaje bine facute. Undeva pe forum am pus si realizarea practica.http://www.marchandelec.com/ftp/xm9man.pdf
Link spre comentariu

Eu vroiam un sfat pentru problema in care sunt, si anume un amp si un set de boxe biamplificabile. Stiu si eu ca se amplifica fie de la 2 amp-uri fiecare pe categoria lui fie de la un amp cu 2 iesiri pentru fiecare canal. Ma interesa cum fac un crossover in spate la ele sa intru cu un singur semnal care sa se distribuie frumos la ambele canale dintr-o boxa.

Link spre comentariu

@__farad__ ,da , sunt sigur pe ce spun si te rog sa aprofundezi subiectul pt a nu mai dezbate inutil pe viitor.@misa , m-ai inteles gresit , chiar tu ai spus:"Eu l-am folosit in biamping si triamping, normal cu reglaje bine facute." ce te faci cand nu sti sa reglezi corect frecventele de taiere ale crossover-ului si nivelele de semnal,sa nu mai vorbim si de reglajele de ton ale unui preu aflat in lant?! @bob808 din ce spune,nu pare a avea cunostintele necesare pt a finaliza cu un sunet "precis".mai mult ca sigur va ajunge la reglaje care i se vor parea ok,placute pt ureche dar care pot fi departe de realitate; de ce sa se mai complice cu amplif cu tuburi ,bi-wire,..... cand rezultatul are sanse sa fie modest?!de aceea eu am recomandat realizarea unui filtru pasiv pt incinte,filtru care zic eu e mai usor si ieftin de realizat si la care poate primi ajutor de la distanta de la mai multe persoane.@bob808, spune despre ce incinte este vorba,ca daca e dupa intuitia mea si ai intradevar modele produse de matsushita (echipate cu difuzoare produse de samco,nu prea stralucite de altfel),nu o sa se merite sa te straduiesti prea mult cu filtrele pasive.

Link spre comentariu

@__farad__ ,da , sunt sigur pe ce spun si te rog sa aprofundezi subiectul pt a nu mai dezbate inutil pe viitor.@misa , m-ai inteles gresit , chiar tu ai spus:"Eu l-am folosit in biamping si triamping, normal cu reglaje bine facute." ce te faci cand nu sti sa reglezi corect frecventele de taiere ale crossover-ului si nivelele de semnal,sa nu mai vorbim si de reglajele de ton ale unui preu aflat in lant?! @bob808 din ce spune,nu pare a avea cunostintele necesare pt a finaliza cu un sunet "precis".mai mult ca sigur va ajunge la reglaje care i se vor parea ok,placute pt ureche dar care pot fi departe de realitate; de ce sa se mai complice cu amplif cu tuburi ,bi-wire,..... cand rezultatul are sanse sa fie modest?!de aceea eu am recomandat realizarea unui filtru pasiv pt incinte,filtru care zic eu e mai usor si ieftin de realizat si la care poate primi ajutor de la distanta de la mai multe persoane.@bob808, spune despre ce incinte este vorba,ca daca e dupa intuitia mea si ai intradevar modele produse de matsushita (echipate cu difuzoare produse de samco,nu prea stralucite de altfel),nu o sa se merite sa te straduiesti prea mult cu filtrele pasive.

Am acest sistem cu totul:Technics SC-DV280http://exaudio7.netserwer.pl/allegro/te ... v280_3.jpghttp://exaudio7.netserwer.pl/allegro/te ... v280_6.jpg Si vreau sa folosesc boxele de la el. Doar cele 2 mari, nu ma intereseaza satelitii. Nu am gasit date despre SPL-ul lor. Daca nu merita atunci ma apuc de strans bani pentru ceva mai ok cu un spl bun.
Link spre comentariu

daca ascult muzica din amp-ul cu lampi (deocamdata un canal PP cu 6n1p si el84, cu un traf de iesire de 15W) pe linia de 6ohm risc sa stric amp-ul? Ascult cam la 1/3 din volumul maxim. abia ce-am terminat de facut amplif-ul si ma roade sa ascult jazz pe medii si inalte, se aude genial!

Link spre comentariu

am desfacut o boxa sa vad ce scrie pe difuzoare. cel de joase este inscriptionat T17PL07D6. am gasit ceva info pe niste site-uri rusesti cu difuzorul asta, cica ar fi facut de Panasonic, 40 W, 12 ohm si vreo 17 cm diametru, cu toate ca pe boxa e specificat 8ohm pentru joase. in boxa difuzorul asta este legat separat direct pe un canal, iar mediile si inaltele sunt in serie si am mai vazut un condensator p-acolo pe celalalt canal. nu au nici-un crossover. Am vreo sansa sa le leg pe toate 3 intr-un singur canal? Imi place calitatea audio pe care o produc, nu as tine musai sa le schimb.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

aceste boxe sunt actionate de 4 amplificatoare,cate 1 pentru fiecare difuzor,deci 2 pentru bass,si 2 pentru medii,au filtru activ la intrare in amplificator,filtrele active se gasesc in cutia amplificatorului si nu in boxe,daca ai vazut cand legi numai basii se aude numai bass,ca la subwoofer,si mediile sunt actionate de alt ampli cu filtru activ pentru medii,tu poti sa le legi si pe toate trei in paralel,dar auditia o sa fie mai slaba,deci nu o sa se auda ca inainte,pentru ca ele sunt proiectate pentru asa ceva,si se aude mult,mult mai bine cu filtru activ decat fara,ar trebui sa faci 4 amplificatoare si sa cumperi 2 filtre active,2 ampli le legi la bass,si doua la medii,si o sa auditia la fel ca la techniks,cu ele in paralel o sa se auda foarte rau si infundat :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări