Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa de alimentare 0-230v

Vizitator sami_curpas

Postări Recomandate

Vizitator sami_curpas

Buna ziua tuturor!Sunt pus intr-o situatie in care trebuie sa construiesc un circuit care sa reduca voltajul de la 220v la 0v, sau ceva peste 0v, sub 100v. Trebuie sa alimentez o aparatura asemanatoare celei de aer conditionat. Are telecomanda prin care i se poate regla debitul de aer circulat, dar ceea ce se doreste este reducerea si mai mult a puterii de suflare. Intentionez sa il setez la puterea lui maxima, iar reglarea turatiei sa o fac reducand voltajul cumva. Mie mi-a suras ideea folosiri unui circuit simplu cu triacul BTA12 (pe care l-am vazut in aspirator, pentru reducerea puterii). Exista vreun pericol sa defectez aparatul, in acest mod? Aparatura este o suflanta de aer montata pe tavanul unei sali mari, care are rolul de a trimite aerul cald din partea de sus in jos. Puterea e de aproximativ 300w. Astept sfaturi, daca doriti sa ma ajutati.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vizitator sami_curpas

Este vorba de puterea consumata de aparatura respectiva, care e in jur de 300w. De ce trebuie sa stiu exact ce tip de motor are suflanta? Daca e trifazic sau nu?Situatia e in felul urmator: suflanta e la 8m inaltime si accesul se face cu schela (e disponibila), dar nu as monta schela de-ocamdata. cladirea e cu curent trifazic. inca nu m-am uitat la cum e racordata suflanta la retea. Am vrut sa va cer parerea in privinta folosirii de variator cu triac, in contextul in care suflanta are si alte circuite de control incorporate, comandabile printr-o telecomanda. Nu afecteaza in vreun fel stabilitatea lor, inseriind cu un variator? Multumesc de reply, yo9hnf!PS: Nu am studiat electronica si stiu putina teorie, dar de pus in practica, o fac cu bucurie. :101

Link spre comentariu

poti regla viteza motorului cu un variator cu triac doar daca motorul este monofazat(220v)si cu rotor bobinat(ca la aspirator,masina de gaurit....)daca motorul este cu rotor in scurt-circuit,nu se poate regla viteza decat cu un convertizor de frecventa.fiind vorba de o aeroterma industriala,99% motorul este trifazat cu rotor in scurtcircuit...

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Cipryan 123 are dreptate,trebuie sa vezi ce tip de motor e...cu rotor bobinat sau nu.Convertizoare de frecventa am vazut pe Emil Matei.ro (sch,cablaje,instructiuni,realizari).Si la regulatoarele cu triac(PWM) sau in frecventa,tensiunea NU se reduce .

Link spre comentariu

Motor trifazic la 300W?N-as crede. Trifazicul este folosit pt. rezistente cu sau fara nul,depinde de model (3x380 sau 3x220). Varierea turatiei la astfel de aeroterme se face de obicei in 3 sau 4 trepte si nu se pot folosi variatoare (rotor in scurt-circuit). Exista insa si modele cu rotor bobinat si variator electronic. Trebuie sa verificati acest lucru. Daca nu are rotor bobinat o solutie ar fi reducerea nr de pale de pe ventola (de obicei are forma cilindrica la instalatiile pt suspendare sau incastrare in tavan fals) sau recalcularea polilor si rebobinarea motorului (eu unul as lasa balta ultima idee si m-as duce la carciuma). Mult succes

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări