Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mesaj vocal cu PIC


Mondan

Postări Recomandate

Am nevoie de un mesaj vocal de vreo 20 secunde.1. Ce memorie ii atasez PIC-ului ?2. Prin ce metoda sa "scriu" in memorie sunetul ? Ca in fisierul WAV, sau ca la class D, in care sa pun direct pe difuzor succesiune de 1 si 0. In acest caz aproape ce nu as avea nevoie de PIC..Ce vreu eu sa fac este un parat de masura care in loc de afisaj sa "vorbesca". Astfel pot fi mai atent unde pun testerele.Adica va avea in memorie cuvintele 0,1,2...9 precum si zeci, sunte,.....As putea folosit 24C64, dar ma gandesc ca este cam putin pentru mesajele astea.Vreau o memeorie si cat de cat comunca, sa o pot procura usor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mondan

    4

  • puiu

    2

  • kit

    2

  • Rabulea Sergiu

    1

Top autori în acest subiect

Multam de raspuns, insa nu am sa folosesc integratul pentru ca nu am nevoie si de inregistrarea sunetului, si vreu sa iasa cat mai ieftin.Deci daca ii pun un card SD de 1GB costa 20RON. Dar nu vreu sa pun pe el tot playlist-ul :ras: Daca cumpar un 24C64 costa 1RON, dar are doar 64Kb. Pentru mesajul meu mi-ar trebui am 5MB memorie "nevolatila".Pentru conversia A/D sa cum sa fac:- sa cumpar convertor D/A?- sa construiesc conversia D/A cu o retea rezistiva pe un port paralel ?- sa dau impulsuri PWM gen class D ?

Link spre comentariu

in ordine, Atmelul + cadrul SD este o ideie buna, dar pentru ce vreu eu, cel mai maic SD de 0.5GB este destul de mult.Oricum este foarte interesant, si poate daca imi iau un card SD, am sa compun un "meniu vocal".Aici problema este unde gasesc slot pentru SD, ca doar nu o sa lipesc fire pe terminatiile SD-ului.Privind memeoriile Microchip, sunt destul de "exotice", nu le gasesc asa usor pe aici.Atmelul de mai sus se gaseste in Conex la maxim 10RON, iar un SD il poti gasi si la 10RONLa TME vad ca se gasesc si dsPIC, la preturi cu 40% mai mari decat pe site-ul Microchip, dar de cat sa astepti o luna, mai bine la TME. Putem avea un PWM mai bun, deci cred eu o calitate mai buna a sunetului.Depsre proiectul lui Karen, cel cu PIC16F876, ala e chiar "mura-n gura". E OK, Sunetul este "inregistrat" la o calitate mi prosta sa incapa pe 8KB. Dar PIC16F876 costa 30RON la Conex. E un PIC usor de gasit.Cat despre comezi vocale, eu am in masina asa ceva pentru comanda telefonului. Da' nu este exceptional. Daca nu intelege numarul pe care i l-ai dictat, te intreaba daca este XXXX, spui nu, disctezi din nou, iar nu intelege o cifra doua, si asa te enervezi, si daca te-ai enervat rata de ereoare e si mai mare si tot asa.Daca "aialati" mai fac galagie im masina, au derutat si mai mult sistemul.

Link spre comentariu

Eu am facut asa :Controller PIC16F882Memorie AT45DB041DAC R2R cu rezistoricost total 20leiam setat timer1 ptr intrerupere la 11khz si dau 8bit pe PORTB care ii citesc din memorie in timpul cit nu sunt in intreruperemai este Rx/Tx ptr a programa memoria in circuit ptr ca eu am folosit SMD

Link spre comentariu

daca vrei sa faci un aparat de masura "vorbitor", cred ca ar merge asa:

codare

1. folosind btcsound encoder de la locatia indicata de mine, codezi cifrele incepand de la 1-9;

2. codezi "sprezece", "zeci", pentru 11-19, >20

3. codezi "un","doua", ... pentru cifra zecilor>=20

4. codezi "o", "suta","sute" pentru sute

4.1. mergi pana la rezolutia care te intereseaza

5. transferi tot mehlemul asta intr-o EEPROM serial

6. pui adresele tuturor chestiilor astora in vectori alocati unitatilor, zecilor, sutelor,..., vectori pe care-i stochezi in uC-PM, ca sa stii de la ce adresa apelezi fiecare chestie

unelte: pentru asta folosesti SoundRecorder din M$ pentru inregistrare si apoi BTCSoundEnc pentru codare. faci treaba asta pentru fiecare din chestiile de mai sus, separat.

dimensiunea memoriei: pai "unu" ia vreo 2757 octeti, la rezolutia maxima si spus scurt, dar poti sa mergi si mai jos; dupa ce ai codat tot stii mai sigur cata memorie iti trebuie.

implementare uC: folosesti o intrerupere pentru a asigura viteza de redare si un pin pentru iesire. schema este data de Btc. in plus, ii faci o interfata de comunicare cu un calculator, ii faci softul pe partea de PC, iar pe partea de uC ii implementezi 2 moduri de lucru: programare, normal. faci descompunerea numarului de comunicat si-l compui "vocal" apeland adresele corespunzatoare din vectorii stocati.

probabil ca in abordarea asta o sa obtii un robotel relativ cretinel care va scoate niste sunete aproape acceptabile.

o a doua cale de abordare ar fi sa implementezi direct in uC algoritmul propus de autorul programului. scapi de partea de programare cu uC.

bafta!

ps: daca ai folosi un dispozitiv din seria 18F ar fi mai usor la implementare, comunicare usb, chestii din astea.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări