Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pp cu el84 si 6n6p

bob808

Postări Recomandate

Catodina are amplificare subunitara de obicei intre 0,95 si 0,98.ECC88 are amplificare 30-33 si 6H6P are amplificare 20-22 panta e aproape identica.De ce configuratie trioda pentru EL84? pentru 5W? in configuratie pentoda obtii la 5W acelasi coef de distorsiuni, daca nu mai mic!Si in AB pana la 15-18W rezultate si scheme destule aici pe Elforum.Atentie ai 6H6P-I sau 6H6P ???

Am 6n6p simplu.Nu alerg asa mult dupa Watti cat dupa claritate, si lasand foaia tehnica la o parte mai este si urechea care-si da cu parerea. Sa nu uitam ca un amplificator trebuie privit ca un intreg. Exista o sinergie intre toate componentele. Odata cu schimbarea din pentoda in trioda in mod normal ar trebui sa ajustam si traful de iesire. Iar astuia pe care-l am se pare ca-i place in mod trioda mai mult.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 95
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bob808

41

• ggg

17

• Depanatoru

8

• 89-CEC

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ok, am mers pe varianta 6n6p. Am facut mici ajustari, Ra la primul etaj este 18K, iar la al 2-lea 15K. Primul etaj trage 12.2mA, al 2-lea 7mA. Bias la 3V respectiv 4.4V la al 2-lea etaj. Caderea de tensiune pe-a doua trioda este de 113V, catodul este la 106V. Mie-mi place asa, 1/3 aproximativ, plus ca in felul asta imi sta primul etaj pe la 12mA care este un punct bun sonic pentru 6n6p. Am atasat si schema finala. Imi place mai mult sunetul cu suntarea catodului din primul etaj. Factorul de amplificare in grila el84 este de 13.63 cu condensator si 11.12 fara condensator. Distorsiunile apar peste 8V rms pe grila el84. pana acolo este ok totul. pe osciloscop am testat de la 1hz (se misca foarte incet membrana, arata ciudat :nas: ) si pana pe la 10k era ok sinusul pe la 7V rms semnal pe g1 el84. pe la 15-20khz doar pe la 5-6V mai era bine, dupa incepea sa se distorsioneze usor. Testele peste 500hz le-am facut pe rezistor.Daca nu am gresit nimic cred ca ma apuc sa-l construiesc!

post-33159-139829344427_thumb.jpg

Link spre comentariu

Deci, concluzie: este gresit sau nu ca sa am legati catozii la el84?

O opinie ,

Daca privesti strict d.p.d.v al tubului EL84 nu ar fi nicio problema .Dar daca tratezi subiectul in ansamblul montajului este un pic altceva .

Legarea in comun a catozilor , in general , se foloseste la amplificatoarele cu autodefazor . Acest tip de montaj este specific amplificatoarelor de chitara din cauza nivelului ridicat de distorsiuni .

Dar tu ai ales o schema PP cu catodina iar in situatia asta este evident ca exista o mica problema de care poti scapa montand un condensator care trebuie sa aiba reactanta capacitiva 0(zero) pt cea mica frecventa care o doresti si care are un calcul destul de riguros . Formula 1/2*Pi*f*R(k) nu este suficienta .

Sau cuplezi fiecare catod in parte , printr-o rezistenta a carui valoare a specificat-o Domn'Vali cateva posturi mai devreme, 560 R /tub pt EL84 mod trioda .

In acest mod si din cauza ca tipul de montaj cu catodina este foarte pretentios (datorita "overload conditions") iar tolerantele trebuie sa fie foarte stranse, poti sa apreciezi valorea exacta pt R(k) a fiecarui tub , (in cazul in care tuburile au uzuri sau nu sunt imperecheate ) in functie de |U(g)| si I(a) .

Just my two cents .

Link spre comentariu

Am inteles. Deocamdata incerc o sursa constanta de curent cu lm317. O rezistenta de 15ohm asigura cam 83mA pentru ambii catozi legati impreuna. Ar mai fi o varianta cu un potentiometru de 20ohm intre catozi ca sa-i balansez perfect. Nu stiu daca va fi nevoie fiindca planuiesc sa iau 4 6p14-ev imperecheate. In acest caz banuiesc ca ar fi sanatos sa pun un condensator la fel ca la rezistor? Voi face calculele pentru condensator, dar in general am vazut ca valori de 100uF pana la 470 sunt foarte comune.

Link spre comentariu

Extrem de multe amplificatoare hi-fi s-au facut cu catozii legati impreuna ... chiar si stereo deci 4 lampi cu o singura rezistenta , cu orice defazor posibil .Nu are nici o legatura condensatorul cu treaba asta ( vad ca trebuie sa ma repet pentru cei care nu vor sa citeasca ) Singurele probleme sunt ca trebuie sa fie lampile cat mai egale ca parametrii , iar in cazul unui defect cand o lampa nu mai conduce sau e scoasa din montaj cealalta vede jumatate din rezistenta normala de catod si conduce mult mai mult curent.

Link spre comentariu

Extrem de multe amplificatoare hi-fi s-au facut cu catozii legati impreuna ... chiar si stereo deci 4 lampi cu o singura rezistenta , cu orice defazor posibil .Nu are nici o legatura condensatorul cu treaba asta ( vad ca trebuie sa ma repet pentru cei care nu vor sa citeasca ) Singurele probleme sunt ca trebuie sa fie lampile cat mai egale ca parametrii , iar in cazul unui defect cand o lampa nu mai conduce sau e scoasa din montaj cealalta vede jumatate din rezistenta normala de catod si conduce mult mai mult curent.

Am testat asa rapid cu condensator de 100 si 470uF si nu a facut nici-o diferenta audio. Asta cu sursa constanta de curent. Cred ca e posibil sa fie nevoie de condensator pentru varianta in care fiecare catod are sursa lui constanta de curent, atunci cred ca e posibil sa fie nevoie de condensator peste fiecare sursa de curent. Deocamdata se aude foarte bine, clar frumos si parca un pic mai "viu" dupa ce-am pus sursa de curent in locul rezistorului.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări