Depanatoru Postat Noiembrie 23, 2011 Partajează Postat Noiembrie 23, 2011 Corect. Asa ar fi trebuit sa fie.Discutia cu Bob808 era vis-a-vis de aceste rezistente care nu sunt decuplate dinamic.In schema nu este . In situatia asta, doar rezistenta/rezistentele nu-si indeplinesc scopul . Despre asta era vorba .In fine. Ma retrag ca mai am si ceva treaba .Mai studiaza , rezistentele isi indeplinesc scopul de negativare automata decuplate sau nu .Fara condensator apare in plus o reactie negativa in curent alternativ ... fiecare face cum vrea , eu prefer cu condensator . Link spre comentariu
ggg Postat Noiembrie 23, 2011 Partajează Postat Noiembrie 23, 2011 Mai studiaza , rezistentele isi indeplinesc scopul de negativare automata decuplate sau nu .Pai vezi de ce nu putem sa discutam !??? Stiu eu ce am de studiat , stai linistit. Nu era vorba despre autobias aici . Nu stau sa ma repet la infinit .Din 4 posturi care le-am scris, 3 le-am repetat pt a sublinia de unde a inceput discutia. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 23, 2011 Partajează Postat Noiembrie 23, 2011 Mai studiaza , rezistentele isi indeplinesc scopul de negativare automata decuplate sau nu .Pai vezi de ce nu putem sa discutam !??? Stiu eu ce am de studiat , stai linistit. Nu era vorba despre autobias aici . Nu stau sa ma repet la infinit .Din 4 posturi care le-am scris, 3 le-am repetat pt a sublinia de unde a inceput discutia.Tu nu ai spus nimic decat ca rezistentele nu-si fac treaba fiind nedecuplate Altii au observat ca valorile nu corespund schemei unde sunt triode si deci trebuie 2x 560ohm nu 2x270ohm Link spre comentariu
bob808 Postat Noiembrie 23, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2011 Va multumesc pentru lamuriri, si desi sunt de acord ca genul asta de abordari la final au la final un rezultat pozitiv pentru ceilalti care citesc si invata, dar! sunt sigur ca putem sa facem asta fara sa devenim prea seriosi in acuze. Revenind la problema, in mod trioda ar fi recomandat cate 560ohm pentru fiecare catod? Daca sunt legati impreuna, as putea pune una singura de 270ohm si cam tot aia este. Inca nu am inteles problema cu condensatorii, aceia ajuta putin la reactia negativa. In general ii evit fiindca stiu ca in general mai ales daca nu sunt calitativi "strica" sau mai bine zis "coloreaza" putin sunetul. Incercarea mea este de-a scoate un sunet cat mai curat, si apoi cat mai puternic ca volum. Dupa cate vedeti in schema mea se afla doar 2 condensatori de cuplaj, incerc sa-i evit. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 23, 2011 Partajează Postat Noiembrie 23, 2011 Inainte de a face ceva este bine sa citesti datasheet-ul pentru a evita confuzii. In foaia de catalog scrie in mod trioda rezistenta din catot trebuie sa fie 560 de ohmi si in mod pentoda este 270 de ohmi (pentru fiecare tub, daca tu vrei sa pui un singur rezistor ai grija si la puterea cestuia ca trebuie sa fie 2x nW). Mare atentie ca trecerea din mod trioda in mod pentoda nu se face doar modificand rezistorul din catod si deconectat G2-ul din anod si pus printr-un rezistor la Ub ci trebuie schimbat si traful de iesire (Raa-ul difera). Sunt useri care au facut traf de iesir especial pentru a putea comuta din mod trioda in mod pentoda!Deci repet mare atentie si citeste tot. Link spre comentariu
bob808 Postat Noiembrie 23, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2011 Inainte de a face ceva este bine sa citesti datasheet-ul pentru a evita confuzii. In foaia de catalog scrie in mod trioda rezistenta din catot trebuie sa fie 560 de ohmi si in mod pentoda este 270 de ohmi (pentru fiecare tub, daca tu vrei sa pui un singur rezistor ai grija si la puterea cestuia ca trebuie sa fie 2x nW). Mare atentie ca trecerea din mod trioda in mod pentoda nu se face doar modificand rezistorul din catod si deconectat G2-ul din anod si pus printr-un rezistor la Ub ci trebuie schimbat si traful de iesire (Raa-ul difera). Sunt useri care au facut traf de iesir especial pentru a putea comuta din mod trioda in mod pentoda!Deci repet mare atentie si citeste tot.Rezistorii de 270ohm sunt de 10W fiecare. Am citit de mai multe ori foaia cu date pentru EL84, dar am citit si multe scheme diferite, practic variatiuni pe aceeasi tema. Cum nu-mi permit sa achizitionez foarte multe detalii de multe ori sunt fortat sa ma folosesc de ce am si sa trag concluzii de multe ori aproximative. Mi-as dori luxul sa-mi permit cate un set de transformatoare de iesire Hammond macar pentru fiecare montaj, PP si SE. Inca nu m-am hotarit ce doresc si atunci incerc sa ascult diferite configuratii. Evident, cea finala va avea parte de componente de calitate. Cred ca fiecare apreciaza putin diferit variatiunile topologiilor si la final pastreaza ce i se potriveste cel mai bine.eDeocamdata am derivat intr-un aranjament SE cu 6n2p-ev cu el84 in trioda si sunt placut impresionat. Si acum apreciez volumul maxim la care nu distorsiona PP cu mod trioda! Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 23, 2011 Partajează Postat Noiembrie 23, 2011 Marturisesc ca nu am citit fiecare post de-al tau din acest topic, dar am inteles ca ai facut un PP (banuiesc ca in mod trioda si ai pus in catod rezistorii pentru conexiunea pentoda). Acum marea mea nelamurire este daca ai trafuri pentru SE (in mod trioda in foaia de catalog este Ra=3,5K) sau folosesti cumva traful de la PP? La PP Raa-ul in mod trioda este de 10K. Sfatul meu este sa tii cont todeauna de datele de catalog. Variatii se pot face dar datele de catalog sunt oferite pentru a "scoate maximul" din toate punctele de vedere. Tu singur ai spus: practic variatiuni pe aceeasi tema deci ce rost mai au aceste variatii? Pune 270 de ohmi daca este de 10W. Dar mare grija intre 280 de ohmi si 270 de ohmi nu-i mare diferenta dar intre 135 (doua de 270 in paralel) si 280(doua de 560 in paralel) este mare diferenta (peste 50%). Totusi tu vrei putere si un sunet bun. Un PP ofera teoretic ambele deziderate: si putere si distorsiuni mai mici). Daca te uit in datele de catalog te vei convinge. Link spre comentariu
ggg Postat Noiembrie 23, 2011 Partajează Postat Noiembrie 23, 2011 Tu nu ai spus nimic decat ca rezistentele nu-si fac treaba fiind nedecuplateNu vrei sa faci si o analiza de sintaxa si morfologie ? Am spus cu totul altceva dar daca mi-a luat 4 posturi ca sa atrag atentia despre ce se discuta, oare cate posturi ar fi necesare ca sa explic cuvinte si fraze ????? Link spre comentariu
89-CEC Postat Noiembrie 24, 2011 Partajează Postat Noiembrie 24, 2011 Pentru varianta cu catod comun . Cele doua rezistente de 270 OHM legate in paralel (135 ohm) folosite in schema sunt corecte si isi au rostul la care ar m-ai trebui adaugat un electrolitic de un minim 47µF/35V. http://www.audiotriodes.com/fr/shop/flypage/product/data/6p14p/data.htm Link spre comentariu
mila Postat Noiembrie 24, 2011 Partajează Postat Noiembrie 24, 2011 Pentru EL84 am att. tabelul de mai jos.Sunt ardelean greu de cap si incepator in tuburi.Nu inteleg de ce ECC83 defazor catodina poate duce etajul final cu EL84 in montaj trioda si ECC88 are probleme?EL84 e un tub usor de pilotat, are panta mare. Link spre comentariu
bob808 Postat Noiembrie 24, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2011 Pentru EL84 am att. tabelul de mai jos.Sunt ardelean greu de cap si incepator in tuburi.Nu inteleg de ce ECC83 defazor catodina poate duce etajul final cu EL84 in montaj trioda si ECC88 are probleme?EL84 e un tub usor de pilotat, are panta mare.E posibil sa fie usor de pilotat cu alte topologii pentru invertor de faza. Catodina face urat cand intra in overdrive el84. Cel putin asa se pare la mine, si ce-am mai citit ca au patit si altii cu acest tip de invertor. Voi incerca si cu 6n6p deoarece are un factor mai mic de amplificare (~20) si nu forteaza asa mult etajul final. Doar ca trebuie s-o duc un pic peste 10mA ca sa scoata cum ii place ei mai bine.Deci, concluzie: este gresit sau nu ca sa am legati catozii la el84? Stiam ca nu ar fi bine daca sunt diferente mai mari intre tuburi. Link spre comentariu
bob808 Postat Noiembrie 24, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2011 Pentru EL84 am att. tabelul de mai jos.Sunt ardelean greu de cap si incepator in tuburi.Nu inteleg de ce ECC83 defazor catodina poate duce etajul final cu EL84 in montaj trioda si ECC88 are probleme?EL84 e un tub usor de pilotat, are panta mare.Din acel tabel reiese ca 270ohm trebuie pe un tub in pp clasa A Link spre comentariu
mila Postat Noiembrie 24, 2011 Partajează Postat Noiembrie 24, 2011 Catodina are amplificare subunitara de obicei intre 0,95 si 0,98.ECC88 are amplificare 30-33 si 6H6P are amplificare 20-22 panta e aproape identica.De ce configuratie trioda pentru EL84? pentru 5W? in configuratie pentoda obtii la 5W acelasi coef de distorsiuni, daca nu mai mic!Si in AB pana la 15-18W rezultate si scheme destule aici pe Elforum.Atentie ai 6H6P-I sau 6H6P ??? Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 24, 2011 Partajează Postat Noiembrie 24, 2011 Catodina are amplificare subunitara de obicei intre 0,95 si 0,98.ECC88 are amplificare 30-33 si 6H6P are amplificare 20-22 panta e aproape identica.De ce configuratie trioda pentru EL84? pentru 5W? in configuratie pentoda obtii la 5W acelasi coef de distorsiuni, daca nu mai mic!Si in AB pana la 15-18W rezultate si scheme destule aici pe Elforum.Atentie ai 6H6P-I sau 6H6P ???Intr-adevar: un PP EL84 in mod trioda cu etaj defazor cu 6N6P sau ECC85 la 5W/8ohmi avem THD=1,21% un PP EL84 in mod pentoda cu etaj defazor cu 6N6P sau ECC85 la 5W/8ohmi avem THD=1,53%diferenta procentuala este minora,fara sa fie simtita de urechi. In pp EL84 mod pentoda randamentul este ceva mai bun si dinamica sunetului este alta,eu o consider mai spre amplificatoarele cu tranzistori,parerea mea care este sigur subiectiva.La puteri peste 5W THD cresc semnificativ la ambele configuratii (trioda sau pentoda).-PP EL84(trioda) Pu=6,5W/8ohmi THD=3,35%..........................8W/8ohmi THD=8,98%-PP EL84(pentoda) Pu=6,5W/8ohmi THD=6,98%........................12,5W/8ohmi THD=11,45% Link spre comentariu
adigh Postat Noiembrie 24, 2011 Partajează Postat Noiembrie 24, 2011 Sunt ardelean greu de capArdelenii nu sunt grei de cap, ei gindesc mult si complex. Asta necesita un timp mai lung de gindire si verificare.PS: Si eu sunt din Sibiu atunci cind nu sunt din Zaragoza Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum