Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pp cu el84 si 6n6p

bob808

Postări Recomandate

Icercati si aceasta versiune(ECC88) domnule bob808 sau modificatI rezistentele din anod grila respectiv catod etaj de intrare(1/2ECC88 pin1 pin2 respectiv pin3 schema postata ) astfel incit in catod defazor(1/2ECC88 pin8 in schema postata de dumneavoastra) sa aveti 40-50V chiar si 60V(fara semnal).

Tubul ECC88 ca etaj de intrare+defazor nu poate conduce la THD=10% daca PSF primul etaj este corect stabilit mai ales ca tensiunea necesara de atac g1-g1 in cazul dumneavoastra(EL84-PP) se situeaza undeva 9-10Vef adica circa 28Vvv.

Cit aveti acum (lipsa semnal in config existenta/prezentata defazor) pin8 ECC88 ?

Am incercat si cu varianta propusa de domnul Lazaroiu din simulare dar ma lovesc de aceeasi problema la aproximativ aceeasi putere de semnal.

In momentul de fata fara semnal am 94V pe catodul defazorului (93V intre anod si catod). Voi incerca asta seara sa aduc pe la 70V caderea de tensiune pe fiecare rezistor la defazor, astfel incat sa ramana 140V pe tub.

Cum zice si valderama trebuie ajustate piesele pentru ca cuplajul direct dintre triode sa functioneze corect. O regula f buna e sa ai 50% cadere de tensiune pe tubul defazor si cate 25% pe rezistorii din anod si catod . Atunci se poate obtine maximul de semnal nedistorsionat dintr-o catodina

Stiam ca regula este intre 1/3 si 1/4, ce-i drept preferabil spre 1/4, dar de la 1/3 incolo e deja ok.

V-am data solutia im MP,astept rezulatele!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 95
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bob808

41

• ggg

17

• Depanatoru

8

• 89-CEC

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din M-Audio scoti semnal prin jack-ul de casti ?La schema prezentata in topic daca ai sarit de 0.8 V semnalul de intrare, s-a terminat .

la 342mV intrare apare problema. Placa scoate 1.2V la volum maxim (totul e facut cu sinus de 100hz). Dar pana in 0.8V apare mult mai devreme problema. Factorul de amplificare al primului etaj e cam 25. Acum incerc schema pe care a propus-o domnul Valderama. Revin cand e gata.
Link spre comentariu

Mai este si altceva conectat la M-Audio cand asculti muzica ??? Microfon,phantom power, alt mixer ...

Absolut nimic.Domnule Valderama, am modificat valorile dupa schema prezentata de dumneavoastra. Am aceeasi problema, paraitul acela apare aproximativ la acelasi volum (10V acum pe grila el84, adica vreo 450mV semnal intrare). Am inversat triodele de la E88CC, am inversat cele 2 el84, am schimbat transformatorul de iesire, aceeasi problema. In mod pentoda nu se manifesta acest fenomen.Valorile sunt urmatoarele - in catod defazor am 63V, pe anod am 184V iar masurat intre anod-catod 122V. grila defazorului e cu 3.12V mai jos decat catodul defazorului, iar bias-ul primului etaj este la 1.3V. Factorul de amplificare este de 23.4 la grila EL84.Este oare posibil sa fi atins limita topologiei? Sa nu vrea si pace peste 450mV semnal intrare?
Link spre comentariu

Am uitat sa mentionez ca ultimul test l-am facut cu catozii EL84 dezlegati, fiecare cu rezistorul lui de 270ohmi.In schema curenta ambele triode trag cate 1.6mA fix. Mie unul mi se pare cam putin, stiam ca E88CC se simte bine pe la 4-6mA, intr-o zona mai liniara.

Link spre comentariu

Am uitat sa mentionez ca ultimul test l-am facut cu catozii EL84 dezlegati, fiecare cu rezistorul lui de 270ohmi.

Numai asa va functiona corect iar daca semnalul de intrare este in regula nu ar avea de ce sa nu mearga. Si eu am M-Audio dar FireWire Solo. Pt ascultat in monitoare folosesc SPDIF . Acolo sunt sigur ca semnalul nu este modulat cu crossfader si alte minunatii. Parerea mea este sa decuplezi amp-ul de la M-Audio si sa-l pui la generatorul de semnal . Daca si cu generatorul de semnal (nu din software PC) face tot la fel, inseamna ca este ceva care nu corespunde cu schema .Poate sa fie inclusiv din cauza LM317.
Link spre comentariu

Am uitat sa mentionez ca ultimul test l-am facut cu catozii EL84 dezlegati, fiecare cu rezistorul lui de 270ohmi.

Numai asa va functiona corect iar daca semnalul de intrare este in regula nu ar avea de ce sa nu mearga. Si eu am M-Audio dar FireWire Solo. Pt ascultat in monitoare folosesc SPDIF . Acolo sunt sigur ca semnalul nu este modulat cu crossfader si alte minunatii. Parerea mea este sa decuplezi amp-ul de la M-Audio si sa-l pui la generatorul de semnal . Daca si cu generatorul de semnal (nu din software PC) face tot la fel, inseamna ca este ceva care nu corespunde cu schema .Poate sa fie inclusiv din cauza LM317.
Ar fi un caz foarte aparte sa am aceasta problema doar in mod trioda, fix cu placa asta de sunet.Plus ca imi pare foarte similar cu ce scrie pe pagina asta jos prima fotografie arata exact problema mea:http://www.freewebs.com/valvewizard/cathodyne.htmlspune asa:"Because the cathodyne operates under heavy internal feedback, strange things happen during overload conditions, and this is the main complaint about 'ordinary' cathodynes. Firstly, when the cathode output begins to overdrive the power valve, grid current in the power valve can cause the cathode voltage of the cathodyne to become clamped, so it looks like the cathodyne suddenly has a bypassed cathode! This causes the gain at the anode to suddenly increase, causing a negative 'gain spike' at the anode. This is shown in the upper photograph, and I originally called this 'nipple distortion' for obvious reasons... Fortunately, most push-pull amps are class AB, so this spike won't usually be amplified by the corresponding power valve since it is already in cutoff when the spike occurs. However, if you are building a class A amp then the spike can be avoided by using unusually large grid stoppers on the power valves, around 100k say."Am incercat si cu rezistori de 100K pe g1 la el84 si intr-adevar dispare complet problema, dar se duc inaltele.De aceea ma gandesc ca mai mult nu suporta topologia, 400mA maxim la intrare. Adica va trebui sa ma multumesc cu acest volum maxim de sunet, difuzoare 96 SPL, sunt bune. Problema e ca vroiam sa fie curat cap-coada cat tine volumul (1.2V rms maxim intrare), altfel nu este foarte practic acest amplificator. Stau mereu cu un ghimpe ca poate poate intra croncaneala. Asa ma duc intr-o directie SE daca nu pot in mod trioda sa ma bucur de cat poate o sursa de semnal de orice fel, in cazul de fata o placa de sunet. Mentionez ca nu detin alta aparatura ca sursa de semnal (nici generator macar), placa de sunet este foarte ok si prefer sa ma bazez pe DAC-ul ei iar muzica am garla in calculator. M-am chinuit deoarece credeam ca poate mai mult un EL84 PP in mod trioda, evident nu ca pentoda dar...
Link spre comentariu

Imi cer scuze, dar care ar fi problema cu catozii legati impreuna? Am mai vazut in scheme aceasta abordare. E ca si cum ar avea rezistor comun de 135ohmi. Mai ales daca lampile au cam aceleasi valori.
Link spre comentariu

Tocmai am scris mai sus ca am incercat abordarea domnului Valderama, acolo B+ este de 300-320V, am alimentat din alta ramura, nu de pe LM317. Acela e setat la 281V doar pentru varianta mea.
Link spre comentariu

Deja la 10Vef atac g1-EL84 intrati cu grila de comanda in regim de curent ,cit aveti acum in catod EL84 ?.Practic tensiunea pe care o gasiti in catod EL84 va spune cit poate fi atacul pe grila de comanda astfel incit sa nu apara curent de grila comanda semnificativ ,va dau exemplu sa spunem ca aveti 9V in catod EL84 in aceasta situatie devine permis un atac de 2x9=18Vvv care inseamna 6,3Vef fara a intra cu grila de comanda in regim de curent.

Link spre comentariu

Deja la 10Vef atac g1-EL84 intrati cu grila de comanda in regim de curent ,cit aveti acum in catod EL84 ?.

11.4V-11.9V variaza usor, priza aici este varza iar B+ pentru etajul final nu este regulat.
Link spre comentariu

Pentru 11,9 devine posibil un atac de 11,9x0,707=8,4Vef fara curent grila de comanda EL84 ,la dumneavoastra 10Vef depasste 8,4Vef asadar sinteti in regim curent grila de comanda EL84 ,defazorul catodina nu poate asigura regimul dat ,dar nu vad cit doriti sa obtineti ca putere din doua EL84(conexiune trioda)in PP ?(practic intradevar sinteti la limita topologiei).

Link spre comentariu

Deja la 10Vef atac g1-EL84 intrati cu grila de comanda in regim de curent ,cit aveti acum in catod EL84 ?.Practic tensiunea pe care o gasiti in catod EL84 va spune cit poate fi atacul pe grila de comanda astfel incit sa nu apara curent de grila comanda semnificativ ,va dau exemplu sa spunem ca aveti 9V in catod EL84 in aceasta situatie devine permis un atac de 2x9=18Vvv care inseamna 6,3Vef fara a intra cu grila de comanda in regim de curent.

Eu am 23Vvv adica vreo 8V si putin, cam pe unde incepe treaba nasoala. Am inteles, Va multumesc. Dar daca schimb in mod pentoda este valabil acelasi lucru? Sau acolo se simte mai putin problema desi este prezenta? Banuiesc ca in acest caz ar fi ok reducerea factorului de amplificare cu negativare?
Link spre comentariu

Pentru 11,9 devine posibil un atac de 11,9x0,707=8,4Vef fara curent grila de comanda EL84 ,la dumneavoastra 10Vef depasste 8,4Vef asadar sinteti in regim curent grila de comanda EL84 ,defazorul catodina nu poate asigura regimul dat ,dar nu vad cit doriti sa obtineti ca putere din doua EL84(conexiune trioda)in PP ?(practic intradevar sinteti la limita topologiei).

Am inteles unde ma aflu. Domnule Valderama, acesta este primul meu amplificator, sau mai exact proiect electronic la o asemenea amploare. Am invatat usor usor diferitele aspecte, in special intr-un amplificator push-pull. Am plecat de la pentoda, unde volumul era mult mai mare, si-am crezut ca pot sa obtin ceva intre, ca pot sa liniarizez pana la volumul maxim al sursei de semnal. Acum am invatat si aceasta lectie. Va multumesc mult pentru explicatii si timpul acordat! Daca pastrez aceasta varianta, prefer sa nu reduc factorul de amplificare, rezumandu-ma la un volum decent unde nu distorsioneaza.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări