Liviu Ianush Postat Noiembrie 12, 2011 Partajează Postat Noiembrie 12, 2011 Incearca si 6N23P, compatibla pin la pin. Multumesc hpavictor... Link spre comentariu
bob808 Postat Noiembrie 12, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2011 se potriveste si la trasarea liniilor de incarcare pe grafic? nu trebuie schimbat punctul de bias? Tocmai am terminat de pus pe breadboard schema lui Morgan Jones, se aude superb, un gain catre etajul final de 21.5, nu am mai facut feedback-ul global, sunt multumit asa cum este acum. Valorile nu au iesit chiar ca in schema domnului Jones, dar cu mici adaptari primele 2 etaje sunt situate in jurul a 5mA intr-o zona liniara, bias-ul la -2.5V cuplate intre ele DC. Am folosit si un regulator de tensiune pentru B+ bazat pe LM317 si MJE340 descris de asemenea in cartea unde am gasit si schema. A trebuit sa cobor tensiunea la 284V ca sa se pupe bine intre ele etajele cu bias in aceeasi zona pentru ambele. In locul in care stau acum variaza tensiunea la priza intre 210 si 240V, destul de aiurea, si a prins bine aceasta regulare. Daca vreti sa faceti aceasta schema, aveti grija la valorile componentelor, masurati-le si refaceti calculele cu valorile obtinute. Link spre comentariu
bob808 Postat Noiembrie 21, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 Am ajuns la aceasta schema finala pana la urma. Imi place foarte mult sunetul EL84 in mod trioda. Sunetul e frumos, curat pana pe la jumatate din volum, acolo are loc o reactie ceva dubioasa ca apar croncaneli in sunet. Am pus osciloscopul si pe la 8.5V rms semnal pe anod de la invertor (dupa condensatorul de cuplaj) apare acest fenomen. Arata ca o alungire brusca in partea negativa a sinusului acompaniat de-o plafonare pe partea pozitiva. Acest fenomen apare doar pe semnalul de la anodul invertorului, cel de pe catod fiind curat cap-coada pana la volum maxim (aproximativ 28V rms). de asemenea pe anodul tubului in care intra semnalul distorsionat iese semnalul cu problema inversata. Singura varianta este sa ascult pana in pragul in care apare acest fenomen, sunetul fiind foarte curat. Primele 2 etaje sunt cuplate in curent continuu, bias-ul invertorului fiind facut pe grila lui de catre anodul preamplificatorului. Ambele etaje se situeaza undeva la 2.2V si trag cam la fel, cam 5.1mA. tensiunea intre anod/catod la invertor este de vreo 83 de V. B+ pentru primele 2 etaje este de 281V regulat cu LM317 deoarece in jurul acestei valori se "pupa" cel mai bine pentru cuplaj DC (valabil doar pentru E88CC). In calea semnalului se afla doar condensatorii de cuplaj. Am reusit sa scap de problema croncanelilor prin inlocuirea rezistorului de 4.7k de pe G1 EL84 cu unul de 100k, dispare fenomenul dar pierd din inalte. Am ales varianta 4.7k cu volum rezonabil. Pe difuzoare eficiente se aude destul de tare.Am adaugat schema si un sinus (100hz) cu problema. Placa de sunet este un M-Audio FastTrack Pro. Link spre comentariu
bob808 Postat Noiembrie 21, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 Inca un sinus de pe catodul invertorului, este curat la acelasi nivel, si un triunghi cu problema mai evidenta. Link spre comentariu
ggg Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Ce OT folosesti ?Sa intelegem ca sursa semnal intrare este M-Audio ? Link spre comentariu
ggg Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 A naibii curiozitate !!! Mã mâncã pielea si facu'i o simulare . Se pare ca este o problema de principiu .Este important sa stim ce transformator de iesire folosesti . Dar indiferent de OT, cred ca ar trebuie folosite alte tuburi de preamp , care stiu sa foloseasca si curenti de grila .Anod invertor dupa C1EL84_SE.pdf Link spre comentariu
bob808 Postat Noiembrie 22, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Transformatoarele sunt facut de CristinelBM, tin minte ca ar fi zis ca au in jur de 5k impredanta, iesirea pe 8 ohmi.In ce ai facut simularea? Mi-ar prinde bine sa invat sa folosesc un simulator. Am folosit E88CC deoarece cu aceasta lampa am reusit sa le cuplez in asa fel incat sa aibe cam acelasi punct de lucru ambele. Am tras destule grafice si calcule ca sa ajung la echilibrul asta. Mai am disponibile 6n1p-ev, 6n2p, 6n6p... Link spre comentariu
bob808 Postat Noiembrie 22, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 A naibii curiozitate !!! Mã mâncã pielea si facu'i o simulare . Se pare ca este o problema de principiu .Este important sa stim ce transformator de iesire folosesti . Dar indiferent de OT, cred ca ar trebuie folosite alte tuburi de preamp , care stiu sa foloseasca si curenti de grila .Anod invertor dupa C1[attachment=0]EL84_SE.pdf[/attachment]Si in simulare la ce nivel apare distorsiunea? Link spre comentariu
ggg Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Ca sa nu ne repetam incaodata, uite ce a scris deja si Domn'Lazaroiu , viewtopic.php?f=28&t=97874#p883164 Link spre comentariu
bob808 Postat Noiembrie 22, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Ca sa nu ne repetam incaodata, uite ce a scris deja si Domn'Lazaroiu , viewtopic.php?f=28&t=97874#p883164Nu am observat acea discutie. Foarte interesant, se pare ca am o scapare! Voi schimba diseara tubul cu un 6n6p si voi face teste. Foarte promitator! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Icercati si aceasta versiune(ECC88) domnule bob808 sau modificatI rezistentele din anod grila respectiv catod etaj de intrare(1/2ECC88 pin1 pin2 respectiv pin3 schema postata ) astfel incit in catod defazor(1/2ECC88 pin8 in schema postata de dumneavoastra) sa aveti 40-50V chiar si 60V(fara semnal). Tubul ECC88 ca etaj de intrare+defazor nu poate conduce la THD=10% daca PSF primul etaj este corect stabilit mai ales ca tensiunea necesara de atac g1-g1 in cazul dumneavoastra(EL84-PP) se situeaza undeva 9-10Vef adica circa 28Vvv. Cit aveti acum (lipsa semnal in config existenta/prezentata defazor) pin8 ECC88 ? Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Cum zice si valderama trebuie ajustate piesele pentru ca cuplajul direct dintre triode sa functioneze corect. O regula f buna e sa ai 50% cadere de tensiune pe tubul defazor si cate 25% pe rezistorii din anod si catod . Atunci se poate obtine maximul de semnal nedistorsionat dintr-o catodina Link spre comentariu
bob808 Postat Noiembrie 22, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Icercati si aceasta versiune(ECC88) domnule bob808 sau modificatI rezistentele din anod grila respectiv catod etaj de intrare(1/2ECC88 pin1 pin2 respectiv pin3 schema postata ) astfel incit in catod defazor(1/2ECC88 pin8 in schema postata de dumneavoastra) sa aveti 40-50V chiar si 60V(fara semnal). Tubul ECC88 ca etaj de intrare+defazor nu poate conduce la THD=10% daca PSF primul etaj este corect stabilit mai ales ca tensiunea necesara de atac g1-g1 in cazul dumneavoastra(EL84-PP) se situeaza undeva 9-10Vef adica circa 28Vvv. Cit aveti acum (lipsa semnal in config existenta/prezentata defazor) pin8 ECC88 ? Am incercat si cu varianta propusa de domnul Lazaroiu din simulare dar ma lovesc de aceeasi problema la aproximativ aceeasi putere de semnal.In momentul de fata fara semnal am 94V pe catodul defazorului (93V intre anod si catod). Voi incerca asta seara sa aduc pe la 70V caderea de tensiune pe fiecare rezistor la defazor, astfel incat sa ramana 140V pe tub. Cum zice si valderama trebuie ajustate piesele pentru ca cuplajul direct dintre triode sa functioneze corect. O regula f buna e sa ai 50% cadere de tensiune pe tubul defazor si cate 25% pe rezistorii din anod si catod . Atunci se poate obtine maximul de semnal nedistorsionat dintr-o catodinaStiam ca regula este intre 1/3 si 1/4, ce-i drept preferabil spre 1/4, dar de la 1/3 incolo e deja ok. Link spre comentariu
ggg Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Las'o asa si n'o misca. Problema este in alta parte.Cu 6N6P ar fi normal sa imbunatatesti THD . Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 1/3 nu e OK , deci tensiuni egale pe rezistente si tub ... poate in cazul cuplajului cu condensator intre catodina si primul tub Foarte aproape de 1/2 tensiune pe tub si 1/4 pe rezistente se obtine maximul de tensiune nedistorsionata si functioneaza bine cuplajul directDupa forma din oscilogramele tale asta e problema , esti departe de valorile corecte Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum