morocanosul Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Daca ai pachetul de tole E+I,nu poti sa calculezi(functie de sectiune),nr.sp/V,si scoti prize mediane la ce valori de U vrei ? Bineinteles,trebuie tinut cont de mai multe chestii,pierderi... Aceasta varianta primitiva e cea mai simpla,nu-ti trebuie decat un minim de investitie,dar reglajul este limitat la prizele scoase! Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Avind in vedere ca o parte din putere estre absorbita din retea,sectiunea miezului autotrafului trebuie sa fie dimensionat ca si la trafurile obisnuite sau mai mic? Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Daca ai pachetul de tole E+I,nu poti sa calculezi(functie de sectiune),nr.sp/V,si scoti prize mediane la ce valori de U vrei ? Bineinteles,trebuie tinut cont de mai multe chestii,pierderi... Aceasta varianta primitiva e cea mai simpla,nu-ti trebuie decat un minim de investitie,dar reglajul este limitat la prizele scoase!Sa inteleg ca ,calcularea numarului de spire pe volt nu se poate calcula ca si la trafurile obisnuite? Puteti sa-mi spuneti cum se calculeaza?Puterea autotrafului se calculeaza ca si la traful obisnuit si anume P=S2,sau altfel? Oricum eu vreau sa construiesc un autotraf cu prize cu diferente de tensiune de 5V intre prize,respectiv functie de tensiunea de la retea, la iesire sa am 220-230V. Link spre comentariu
Relav Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Eu stiu ca autotransformatorul nu se calculeaza ca si transformatorul. Si eu am cautat (cu ani in urma ) cum se calculeaza dar am gasit doar informatii sumare. Retin doar ca se specifica ca pe portiunea (comuna)de infasurare strabatuta de curentul de intrare (sa-i spunem asa) si de curentul de sarcina se scad. Adica pe portiunea comuna s-ar putea bobina cu sarma mai subtire. Mai asteapta alte informatii certe de la absolventii de electrotehnica. Ei ar trebui sa stie. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Secţiunea de 110V (sau cît vrea să fie) alimentează un consumator de 1A constant... prin cealaltă secţiune de 110V (sau cît rămîne) înseriată, ce curent trece? Facem abstracţie de pierderile în miez necesare generării cîmpului electromagnetic şi alte bazaconii neesenţiale. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Ca si raport de transformare e identic trafului. Ca si putere, sectiunea necesara e mult mai mica, in functie de marimea tensiunii suplinite. Daca doresti de exemplu de la 230 la 250V si 3A, cei 20V suplimentari trebuiesc la cei 3A, deci 60W necesari pentru miez. Daca ar fi traf, ar necesita 750W pentru miez. Exista si alte exemple de calcul pe forum, am vazut undeva, poate Dr.L te poate ajuta cu un link. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Sper că aceste explicaţii vor fi suficiente pentru oricine cunoaşte deja modul de calcul al unui transformator. Link spre comentariu
Relav Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Sper că aceste explicaţii vor fi suficiente pentru oricine cunoaşte deja modul de calcul al unui transformator.Nu prea sunt suficiente explicatiile. Si de aici lipseste relatia intre sectiunea miezului si puterea livrata, numarul de spire pe volt, etc.Pt zal:Fisierul postat de cristian_draghiescu imi da dreptate.Curentii prin portiunea comuna se scad. Cititi ultima fraza. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 @GEO 53 BN -Zici ca n-ai gasit?Permite-mi sa nu te cred: viewtopic.php?p=789827#p789827Subiectele vor fi unite Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Pentru figura din poza ataşată :k = U1/U2 = max (2... 3)(pentru valori mai mari ale raportului nu mai este economică utilizarea autotransformatorului)P = (U2 x I2)^{(k-1)/k}, (adică "U2 x I2 la puterea (k-1)/k", din păcate folosirea funcţiei Superscript este imposibilă, dar sper că s-a înţeles !)"N" (nr. sp./V) se calculează ca şi la traf, la fel şi secţiunea miezului.Mai departe, aflăm curenţii, impunem o anumită densitate de curent, determinăm secţiunile conductoarelor, etc. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Pînă la urmă, ce fel de autotraf se discută aici, cel coborîtor sau cel ridicător de tensiune?Teoria ca teoria, practica ne omoară.Am un autotraf folosit pe vremuri ptr maşina de spălat Alba Lux la 110V şi e bobinat cu aceeaşi sîrmă cap coadă. Explicaţia e simplă, poţi lega consumatorul pe oricare din secţiuni. Nu cred că ar face cineva un autotraf numai ptr 12V, de exemplu. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Cel din poză, coborâtor. Raportul de transformare e considerat supraunitar. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 @zal -Oricum nu conteazaSe inverseaza firele calde si devine imediat coborator sau ridicator,dupa nevoi. Toti parametrii raman identici (in caz ca ar avea randament 100%. Dar si cu 80-90% randament,tot nu-i problema) Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 În ţara asta, numai coborîtor. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Corect, Dr.L., eu m-am referit la un autotraf ideal fără să precizez acest lucru.Practic se dimensionează la fel ca şi la transformator, S = (1,...) x SQRT (P) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum