Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator de retea / Autotransformator, teorie + practica

Vizitator robby_selfbuild

Postări Recomandate

• Răspunsuri 121
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

19

• cristian_draghiescu

14

• kari

7

• zal

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca pinul 9 al integratului LM3914 este lasat "in aer" atunci nu mai este bara luminoasa ci punct si asa schema s-ar reduce la integrat si tranzistorii de comanda ai releelor. Montajul, in aceasta forma, are un mic dezavantaj. Timp de maximum o semiperioada se poate intampla ca doua triace sa conduca simultan, punand sectiunea respectiva in scurtcircuit, in cazul in care comutarea se face la jumatatea semiperioadei, oricum dupa ce un triac a cuplat deja. Varianta cu relee nu are dezavantajul celei precedente dar are un "gol" de tensiune la comutare egal cu timpul de cuplare al unui releu.Dar ca idee este excelenta folosirea unui montaj de tip "bar-graph".

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator tehnic1

Salutare tuturor. Am cumparat de curand un stabilizator de tensiune , un AVR 3000VA ,pentru o serie de aparatura electronica,dar problema a fost ca tensiunea de intrare era de 180 volti si de iesire 230 la un consum de 300-400w,cand aveam 700-800w ce tensiune intra atat iesea! Apoi l-am probat pe un flex de 700w si nici macar nu ajungea la turatie maxima cum ar fi fost la priza :nebunrau: .Dupa mai multe incercari a iesit "nitel" fum din traf :sparge: .problema care m-a iritat cel mai rau este ca distribuitoru m-i la recomandat garantat la un consum de cel putin 1300w!!!! :bataie , si si a crapat la 700w! Inrebarea mea este , aveti cumva un barem , tabel sau ceva asemanator cu care sa pot sa rebobinez trafu actual sau altu de wataj mai mare ca doar carcasa este de 4 ori mai mare, sau o schema,ca am cautat dar nimic concret! Mentionez ca trafu vechi din calculul miezului este de 430w maxim iar sarma este inegrita! Multumesc anticipat!

Link spre comentariu

am sa ajung acasa si am sa va comunic modelul. Sigur este cu motor, cred ca este o perie ce umbla pe spirele unui traf. poate, daca voi avea dispozitia necesara am sa fac si o poza sa va arat ce are inauntru

Link spre comentariu
Vizitator tehnic1

nu pot sa ma duc cu el la garantie pentru ca nu mai am garantia si l-am si dasfacut! Sunt ceva urme minore! Cred ca o formula de calcul al transformatorului m-ar ajuta mai mult!

Link spre comentariu
Vizitator tehnic1

Nu are. Este un cablaj cu doua relee cu grupuri de componente simetrice, presupun ca este un comparator de tensiune high - low voltaj,dar dupa cum spuneam m-ar interesa formulele de calcul pentru aceasta aplicatie,nu cunosc daca principiul de executare a trafului, avand in vedere ca trebuie sa-l dau la rebobinat si nu cunosc ce parametri sa dau!

Link spre comentariu

Sa inteleg ca e atat de greu sa respeci regulamentul si sa cauti inainte sa postezi? :nas:Pune si niste poze + dimensiuni ale trafului..ca daca e prea mic,degeaba-l rebobiezi...la putere mare iarasi va cedaOricum pune poze cu traful si cu placa electronica...Si daca mai citesti p-aici,o sa vezi ca poti folosi un banal traf,doar sa aiba secundarul corespunzator:-sa tina curentul maxim,6A pt 1300W-sa aiba tensiunea care vrei s-o adaugi sau s-o scazi de la retea (la adaugare,sa fie cu vreo 10% mai mare)

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Am cautat peste tot si nu am gasit nimic referitor la calcularea autotransformatoarelor.Am vazut cu multi ani in urma undeva o carte ,unde era vorba de calcularea autotransformatoarelor,cu formule,si exemple de calcul.Ma poate ajuta cineva?Multumesc.

Link spre comentariu

Un autotransformator se face musai pe miez toroidal?Pe miez obisnuit,tole E si I nu se poate face?Eu vreau sa fac un autotransformator cu mai multe iesiri atit sub 230V cit si mai mari de 230V.Ce ma intereseaza, sint formulele de calcul.Calculele sint diferite fata de calculul unui transformator obisnuit?Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări