Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator de retea / Autotransformator, teorie + practica

Vizitator robby_selfbuild

Postări Recomandate

Vizitator robby_selfbuild

Am si eu nevoie de o schema pentru a realiza in stabilizator de curent la 220v pentru intreg circuitul electric. M-am saturat de caderile de tensiune de pe retea si vreau sa rezolv problema cu un stabilazator.

Vreau sa-l construiesc eu si am nevoie de o schema (cu cat mai detaliata cu atat mai bine)pentru treaba asta.

V-as ruga sa nu lasati mesaje cum ca e prea scump sa-l faci pentru tot circuitul sau ca nu se merita sa-l faci singur si alte mesaje de genul asta. Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 121
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

19

• cristian_draghiescu

14

• kari

7

• zal

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am si eu nevoie de o schema pentru a realiza in stabilizator de curent la 220v pentru intreg circuitul electric. M-am saturat de caderile de tensiune de pe retea si vreau sa rezolv problema cu un stabilazator.

Vreau sa-l construiesc eu si am nevoie de o schema (cu cat mai detaliata cu atat mai bine)pentru treaba asta.

V-as ruga sa nu lasati mesaje cum ca e prea scump sa-l faci pentru tot circuitul sau ca nu se merita sa-l faci singur si alte mesaje de genul asta. Multumesc.

Esti ambitios !

Si noi am vrea un astfel de stabilizator !

Iti dai seama ce cerinte ai : 30...50KVA (atat e consumul unei case sau apartament mediu ).

Un astfel de stabilizator la 230V costa cel mai putin 15000euro , iar ca sa-l faci artizanal , acasa, cred ca numai piesele te costa (in varianta cu microcontroler si motor si traf cu prize de 30KVA) circa 5000euro !!!!!!!

Daca il mai dotezi cu parte de invertor cu baterii mai pune 2000 euro.

Fericiti sunt ignorantii care fac rost gratis de asa ceva !!!

Schema e simpla : un mcrocontroler care masoara tensiunea , o punte H pentru actionarea unui motor mai maricel , un switch (mecanic cu actionare cu motor ) cu contacte capabile de 30KVA si un traf de 30KVA .

Revin : cat crezi ca costa un traf de 30KVA si un switch de asta ???????

Daca faci rost de un traf de asta cu 30KVA cu prize din 10 in 10V (in gama 100V ..... 300V prizeele) si un switch cu ploturi de 30KVA (pe ceramica ! ) actionabil de catre un motor , partea de microcontroler ti-o fac eu gratis !!

Sa vad unde montezi un astfel de traf care are circa 1m x1m x 1m ....plus celelalte....

:)

Link spre comentariu

De obicei,o casa are siguranta generala instalata de la electrica de 32A,deci 7kVA :nas:Pentru un reglaj mai grosier(si nu numai!) merge si cu relee,sau triace

NU!De obicei are fix 63A = absolut peste tot unde am vazut eu ! (Ar fi si putin : la mine acasa cele 2 boilere au fix 5KVA )Ar merge cu triace : cati pasi de reglaj tot atatea triace ! (llooooll)Contactoare de 30KVA !Nu relee ! ( asa e stabilzatorul vechi pe care l-am vazut eu la o intreprindere ,era facut cu tranzistoare si zennere si 10 comparatoare si avea 10pasi de reglaj )
Link spre comentariu

Am eu la munc? o chestie de genul ?sta ptr 380V trifazic, dar cost? cît un mer?an. ?i face zgomot tot ca ?la, c? are 8 ventilatoare. ?i nu suport? decît aer condi?ionat. ?i semnalizeaz? mereu cîte ceva aiurea. ?i e cît un frigider. ?i e sigilat?. ?i-mi bag ceva în ea... :sparge:

Link spre comentariu

Eu am vazut numai 32A la cele noi si 25A la cele vechi...Acum depinde si cata casa ai...ca am vazut si case cu alimentare trifazica :nas: Si poate omul vorbeste de bloc,sa vad cate fire iau foc pana la 63A :speriat

Link spre comentariu

De obicei,o casa are siguranta generala instalata de la electrica de 32A,deci 7kVA :nas:Pentru un reglaj mai grosier(si nu numai!) merge si cu relee,sau triace

NU!De obicei are fix 63A = absolut peste tot unde am vazut eu ! (Ar fi si putin : la mine acasa cele 2 boilere au fix 5KVA )Ar merge cu triace : cati pasi de reglaj tot atatea triace ! (llooooll)Contactoare de 30KVA !Nu relee ! ( asa e stabilzatorul vechi pe care l-am vazut eu la o intreprindere ,era facut cu tranzistoare si zennere si 10 comparatoare si avea 10pasi de reglaj )
Nu are cum 63A, e de maxim 32A deoarece contorul monofazic suporta 40A.Puterea maxima pe care o aproba electrica pe monofazic este de 8700VA, peste puterea asta musai trifazic ca sa nu mai zic ca 50KVA de multe ori nici pe trifazic nu se aproba din cauza retelei foarte incarcate in majoritatea zonelor.
Link spre comentariu

Cu ''cativa'' ani in urma am gasit intr-o revista tehnium un stabilizator automat de tensiune cu puteri pana la 3kw relativ simplu.Schema era alcatuita din 2 parti si anume: 1.etajul de medie tensiune 2.etajul de reglaj 1.Etajul de medie tensiune continea un transformator 220/80v legat ca autotransformator,practic scotea 300v~30A. 2.etajul de reglaj continea un transformator [tip sonerie ]220/3-5-8vConsumatorul era inseriat cu o punte de diode (ramura alternativ),pe a carei diagonala se gasea un tiristor. Atacul acestui tiristor se facea de tensiunea debitata de traf-ul mic,prin intermediul unui cuplaj Tuj,tensiune ce varia odata cu tensiunea furnizata de traful mare.Practic transformatorul mic era alimentat in paralel cu consumatorul principal astfel incat atunci cand tensiunea(220v) crestea,tiristorul isi reducea conductia,reducand implicit si tensiunea la bornele consumatorului principal. Nu stiu daca ati inteles ceva din cele spuse,din pacate nu mai stiu ce Nr al revistei era.Montajul a fost facut si a functionat cativa ani buni.Ca protectie suplimentara s-au adaugat 2 varistori de 250v in paralel.

Link spre comentariu

Daca e cadere de tensiune nu te ajuta un stabilizator ci un ups sau grup electrogen.Stabilizatorul te ajuta doar daca ai scadere sau crestere de tensiune fata de tensiunea normala.Trebuie sa te hotarasti care consumatori nu suporta variatii de tensiune gen calculator,televizor.Nu pui pe stabilizator boilerul sau radiatorul.Calculezi puterea totala a consumatorilor protejati si la puterea aceea construiesti stabilizatorul.Mai observi deviatia maxima a tensiunii fata de tensiunea normala.Diferenta dintre maxim si minim va fi tensiunea secundarului tranformatorului.O schema de principiu,la partea de forta a unui stabilizator simplu, in care folosesti secundarul la un transformator pentru a controla tensiunea intre limitele a 2 ploturi din secundar.Nu trebuie sa faci un transformator cu puterea maxima doar cu puterea trafului auxiliar 0.5 x U secundar x I secundar (in orice situatie folosesti jumatate de secundar).Daca scoti prizele din 5 in 5 volti,nu e o problema,economisesti elemente de comanda(de preferat relee sau contactoare,rezista mai bine la scurtcircuit pe iesire,triacele cam au obiceiul sa crape).La un bransament obisnuit,de la casa,siguranta automata are 32A la monofazic.In momentul in care folosesti triace sau tiristori pentru controlul formei sinusoidei deja bagi in retea o gramada de paraziti.Cauta pe google dupa " stabilizator tensiune ferorezonant " si vei gasi o discutie asemanatoare la primul punct pe alt forum inclusiv schema cu triac.

Link spre comentariu

50 de kW un apartament????Hai sa fim seriosi.32A la 220V inseamna aproape 8kW.Si daca tinem cont ca nu se folosesc chiar absolut toti consumatorii in acelasi timp un stabilizator de 10kW este suficientProblema este unde il tii ca ar fi cat un frigider de mare.Si tre sa fii jumate surd sa nu auzi noaptea coolerele :rade:

Link spre comentariu

Despre schema in cauza pot spune ca montajul a rezistat cam 10 ani(pana m-am mutat din localitate).Traful ridicator a fost realizat pe tole E+I cu sectiunea de 55cm patrati,bobinat partea de 220v cu sarma Cu em diametru2,5mm si secundarul (80v) cu ,Cu em d=4mm.Puntea de sarcina a fost alcatuita din 2 buc 25PM600 in paralel,tiristorul nu mai stiu-oricum unul sovietic ~100amperi/1200v,iar traful de comanda (cel mic )a fost un traf de sonerie ce putea debita 3-5-8 v cca.0,3AProblema cea mai mare am avut-o cu deparazitarea,care intr-un tarziu am realizat-o bobinand 100sp.Cu em 2,5mm pe un miez cu sectiunea de 20 cm patrati.Acest stabilizator era destul de masiv si au fost alimentate toate electrocasnicele din gospodarie (undeva la tara).A functionat fara nici o defectiune,inclusiv avand ca sarcina si un aparat de sudura.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări