Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SAU logic intre mai multe surse de 220V


Vizitator onobeka

Postări Recomandate

Vizitator onobeka

Salut,Am nevoie sa alimentez o pompa de circulatie de amperaj mic, consum mic < 20W (in general 5-7W) de la o placa de automatizare a unei incalziri de pardoseala.Din pacate, placa nu are comanda pentru pompa.In cadrul automatizarii sunt mai multe circuite care se deschid cu actuatoare alimentate la 220V. Eu vreau sa fac pompa sa primeasca 220V cand cel putin unul dintre circuite este deschis. Ca sa fiu mai precis, vorbim de doua circuite pe moment, dar pe viitor s-ar putea extinde circuitul. Bineinteles, la un moment dat ambele circuite pot fi dechise, insemnand ca am la ambele intrari 220V.De aceea am spus: SAU logic = cel putin unul dintre circuite.Ma gandeam sa folosesc mai multe relee contactoare in paralel. Atat timp cat releul primeste 220V inchide un circuit = functioneaza ca intrerupator.Din pacate, mai multe cunostiinte de electronica nu am, de aceea nu stiu exact daca 2 relee sunt suficiente si de care. Poate exista solutii mai bune si mai usor de realizat.Atasez o poza cu un circuit asa cum il vad eu. Imi cer scuze pentru opera de arta :jytuiyu.Am vazut ceva relee de 220V cu bobina, insa destul de voluminoase si complexe: cu multi pini, dispusi circular si mai multe iesiri (mai multe tensiuni in secundar).Va rog sa ma sfatuiti daca este o idee buna, sa propuneti o alta solutie mai buna si eventual ce piese ar trebui sa iau.Din pacate nu pot sa fac modificari mai mari de atat, pentru ca instalatia este deja facuta si nu am ca si posibilitati de comanda altceva decat acei 220V.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • manolo

    1

  • blazeu

    1

Vizitator tyc

Expunera problemei da nastere la dubii; daca vrei sa porneasca pompa cand un circuit se deschide,foloseste intrerupatoare atasate de actuatorul circuitului respectiv,intrerupatoare legate in paralel(cum spui,functia logica SAU) ,grupul e inchide circuitul de alimentare a pompei-varianta 1.Pui un singur sesizor de presiune in apropierea pompei,iar cand un circuit se deschide presiunea scade-varianta a 2a.Intrerupatoare(limitatoare de cursa) gasesti la mag de electrice,iar capsula manometrica cu intrerupator, tot acolo.

Link spre comentariu
Vizitator onobeka

tyc, multumesc de raspuns.Ca sa pun senzor de presiune inseamna sa desfac partea hidraulica si asta nu vreau. Este foarte inghesuit totul si mai ales acum in iarna nu-mi permit :(.Intr-adevar cu limitatoarele de cursa ar putea fi o solutie, insa trebuie sa gasesc o modalitate prin care sa la prind pe actuatoare, cu suruburi si asta inseamna ca trebuie sa le gauresc => imi pierd garantia => nu prea vreau :(.Totusi, daca as face asta, inseamna ca as avea astfel mai multe intrerupatoare in paralel prin care sa trec nulul sa zic iar faza sa o leg direct la pompa. Eu practic as putea face asta direct de pe placa de automatizare, cea care comanda actuatoarele. Ele primesc 220V atat timp cat trebuie sa tina circuitul deschis, deci practic deja pe placa de automatizare exista aceste intrerupatoare (sunt de fapt termostatele de camera, fiecare circuit cu termostatul lui).Daca ar fi sa leg pompa doar pe un circuit, atunci ar fi simplu, as lega-o in paralel cu unul dintre actuatoare. Insa eu vreau sa porneasca atunci cand cel putin unul dintre actuatoare este alimentat.Ma intreb ce ar fi daca as lega faza direct la pompa, iar nulul l-as lua de la fiecare dintre alimentarile actuatoarelor.

Link spre comentariu

Scuze,vin cu o intrebare suplimentara,cind termostatul da comanda de pornire,in mod normal porneste si centrala,ea nu are pompa de circulatie incorporata? aceasta pompa de care spui este una suplimentara?

Link spre comentariu
Vizitator onobeka

Centrala functioneaza independent, se regleaza singura dupa temperatura de tur/retur.Da, pardoseala are o pompa de circulatie dedicata, care merge independent de centrala = automatizare :). Bineinteles sunt cazuri in care ambele pompe lucreaza simultan, desigur in acelasi sens.M-am mai gandit la ce am spus in raspunsul anterior si evident nu pot lega nul-urile impreuna pt ca atunci cand un actuator primeste comanda reala, vor fi actionate si celelalte.Cred ca am nevoie ori de relee ori de un contactor. Zic asta la modul teoretic, caci practic nu ma pricep sa-mi aleg piesele.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Asa nu, asa nu...Nu stiu ce model de actuatoare ai, dar ideea e ca virgula, ca sa nu faci gauri poti incerca un traductor de proximitate (optic, magnetic) care sa comande "cutia neagra" din care vei alimenta pompa (trebuie sa existe "ceva" care se deplaseaza si in exterior). Suntem pe un forum de electronica.Ideea cu alimentarea pompei odata cu actuatorul nu e practica: actuatorul are un motoras care e alimentat numai cand schimba sectiunea (sectiunile), adica un interval relativ scurt.Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări