Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

VU metru realizat cu LED - uri si ATMEGA16

Vizitator andreinicu

Postări Recomandate

Vizitator andreinicu

Salut ,

Am un proiect la scoala , cu titlul de mai sus . Alegerea componentelor nu a fost a mea , dar trebuie sa folosesc un ATMEGA16 . Momentan pe placa am montat uC , un convertor MAX232 , sursa si un port serial . Daca poate cineva sa ma ajute cu orice tine de schema , cod sursa si ce componente mai am nevoie pentru a termina proiectul , as fi recunoscator .

un link catre schema la momentul asta .

http://matrix.elcom.pub.ro/~A03/proiect3.png

multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mitescu

4

• iulian2010

1

Initial m-am speriat ca nu mai gasesc proiectul. (are vreo 3 sau 4 ani)L-am gasit. El face parte din comanda unui amplificator care printre altele are si 2 intrari(left right) pentru VU-meter.Din Schema trebuie retinut amplificatorul de la intrarea VU-meter (LM988,1458,etc...), registrii de extensie a iesirilor 74HC595 + ULN2803 si , bienteles ledurile.In ConversiaADC.asm - ai initializarea ADC (6 si 7) de la ATMega8 si rutina de citire a adc-urilor. Citirea se face prin mediere. Se citesc de 64 de ori intrarile si se aduna , iar dupa aceea rezultatul; adunarii este impartit la 64. valorile sunt stocate in locatiile adc1 si adc2. Cand s-a efectuat o conversie completa se seteaza un flag_adc. In VUmetru.asm este indicata rutina prin care se seteaza valorile de la led-uri. Aceasta rutina este apelata dintr-o intrerupere (0.4ms) . Ea este aciva numai cand flag_adc este setat (s-a efectuat o noua conversie)dintre toate ledurile numai 24 sunt dedicate ptr VU-meter. 12 pe un canal si 12 pe celalat.Asta insemna ca valoarea maxima ce poate fi afisata este de 4095(0b111111111111) . Procesul de afisare consta in :- se ia rezultatul conversiei adc1 (canal right) si se impate la 30 pentru (limitarea valorii)- daca rezultatul este mai mare de 16 se limiteaza la 16.cu aceasta valoare se ia dintr-un tabel (tab_vumeter) valoarea ce trebuie afisata si se amplaseaza in buferul ptr ledurile right (primele 8) , se retin urmatorii 4 biti care se amplaseaza in low nibble de la a doua grupa de leduri. Astfel s-a completat coloana de 12 led right.Cu rezultatul din ADC2 se repeta operatia si se amplaseaza valorile in grupul 3 de led si in high nibble de la grupul 2, completandu-se astfel cele 12 led - left.Afisarea propriuzisa , se face prin multiplexare cu registrii 74595. utilizand resursa SPI a MC.

Link spre comentariu
Vizitator andreinicu

Mai am o intrebare , ar trebui sa alimentez placa la 10 V , pana acum am lucrat in scoala , si acolo am avut sursa , acasa cum as putea sa o alimentez ? Mi s-a spus ca exista un transformator , dar unde as putea sa il gasesc ?

Link spre comentariu
Vizitator andreinicu

Ce alte componente mi-ar trebui , si care ar fi acestea ? Stiu ca imi trebuie niste LED-uri si rezistente , dar ce Led-uri ? conteaza ? , si ce rezistente ? , ce nivel de tensiune scoate microcontrolerul ? M-am gandit sa folosesc un microfon pe care sa il conectez printr-un jack la placuta dar mi-ar trebui un amplificator, LM988 e ok ?Stiu ca intrebarile sunt usor retardate , dar e primul meu proiect .

Link spre comentariu

Componentele sunt indicate in schema.Semnalul de intrare (dupa cat imi amintesc) este de cca 200mV. Daca doresti sa pui microfon, trebuie sa-ti faci un preamplificator. Rezistentele de la iesirea din ULN2803 sunt de cca 220ohmi. (scrie in schema)valoarea este asa mica ptr ca led-urile sunt multiplexate si am crescut curentul prin ele asa incat sa pastrez o iuntensitate luminoasa acceptabila. In cazul in care utilizezi led-uri cu intensitati luminoase mari , poti reduce curentul prin ele , marind valorile rezistentelor.Vezi ca ti-am dat un mp.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări