adrianbodor Postat Decembrie 2, 2010 Partajează Postat Decembrie 2, 2010 Am o bratara ESD care are rezistenta incorporata de 1M.La priza am primit un terminal shuko cu pinii de faza si nul din material plastic iar impamantarea este normala, are un clips pentru legarea bratarii si mai are si o rezistenta de 1MIn concluzie are ceva daca ma leg cand umblu la calculator sau la altceva si astfel rezistenta la impamantare se ridica la 2M inseriat, bratara plus terminalul? Link spre comentariu
florianos Postat Decembrie 2, 2010 Partajează Postat Decembrie 2, 2010 Protectia impotriva descarcarilor electrostatice este mult mai complexa. Doar desprinderea de pe rola a unei bucati de scotch produce o tensiune electrostatica de ordinul a catorva mii de volti, tensiune care poate distruge componentele electronice chiar daca acestea se afla la distante apreciabile. Din acest motiv masa de lucru, scaunul, toate echipamentele si uneltele folosite in zonele ESD sunt confectionate din materiale speciale si sunt etichetate cu sigla ESD. Pardoselile sunt realizate din materiale speciale, operatorul trebuie sa foloseasca echipament special - halat sau tricou cu insertie de fir metalic, incaltaminte ESD. Daca are parul lung, va trebui strans sau acoperit cu o boneta speciala. In general rezistenta fata de masa nu trebuie sa depaseasca 10 MOhm. Bratara ar trebui sa fie in regula, dar nu este suficienta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 2, 2010 Partajează Postat Decembrie 2, 2010 Asa o fi...Pana acum nu am purtat niciodata bratara electrostatica si nu am intalnit componente arse electrostatic niciodata desi "fac electronica" de cand aveam 5 ani. Sa nu intelegeti gresit, am ars multe componente prosteste dar nu banuiesc sa fi fost vreuna din motive electrostatice. M-am perindat si prin ateliere cu mocheta si scaune de plastic in care lumea avea frica sa puna mana pe clanta usii, ca scutura bine. Atingeam clanta intai cu surubelnita, pe urma deschideam usa. Totusi nu am ars nimic din ce stiu eu. E bine sa atingi intai masa (sasiul, carcasa) inainte de a atinge placile. Oricum, nu cred ca se fabrica componente neprotejate ESD.1 sau 2 Mohmi nu conteaza.Important este sa existe o cale prin care sa poata circula electronii ca sa se echilibreze potentialele. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 2, 2010 Partajează Postat Decembrie 2, 2010 Nu se fabrica,dar diodele laser ,de exemplu, prin natura lor sant ESD; ai atins-o ,pa,alta!Sa nu ai norocul sa lucri cu ESD device ca inveti injuraturi noi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 2, 2010 Partajează Postat Decembrie 2, 2010 Cu diode LASER n-am lucrat niciodata. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 2, 2010 Partajează Postat Decembrie 2, 2010 Am o bratara ESD care are rezistenta incorporata de 1M.La priza am primit un terminal shuko cu pinii de faza si nul din material plastic iar impamantarea este normala, are un clips pentru legarea bratarii si mai are si o rezistenta de 1MNumai sa ai si impamantarea buna. Link spre comentariu
unimatrix Postat Decembrie 30, 2010 Partajează Postat Decembrie 30, 2010 Cred ca mai cunoscute componente ESD sunt unele memorii , circuite integrate specializate , tranzistori, cam tot ce vine de la producator in punga ESD (fumurie cu sigla esd) In firmele care produc echipamente electronice si se respecta, ESD este regula de baza. De asemenea echipamentele ESD pisca mai tare in cazul electrocutarilor Daca circuitele nu sunt alimentate poti sa folosesti bratara legata de calorifer sau o legatura cu pamantul diferita de ce exista la priza Daca sunt alimentate cel putin unde lucrez eu nu se mai aplica ESD (voltaj maxim ~300V) Link spre comentariu
paul14 Postat Decembrie 30, 2010 Partajează Postat Decembrie 30, 2010 Nu se fabrica,dar diodele laser ,de exemplu, prin natura lor sant ESD; ai atins-o ,pa,alta!Sa nu ai norocul sa lucri cu ESD device ca inveti injuraturi noi.Si totusi...in regim DIY cum se inlocuieste in montaj? Link spre comentariu
danb1974 Postat Ianuarie 1, 2011 Partajează Postat Ianuarie 1, 2011 Citisem pe undeva ca blocurile optice de schimb vin cu dioda in scurt si dupa ce montezi tot se taie strapul respectiv.Nu stiu daca comanzi doar dioda laser cum vine, infipta in burete conductor sau? Link spre comentariu
blazeu Postat Ianuarie 13, 2011 Partajează Postat Ianuarie 13, 2011 Multe dispozitive susceptibile electrostatic au protectii constructive (un fel de zennere)Eu am auzit doar de niste Mosfet-uri pentru radiofrecventa care nu aveau din motiv de zgomot. Alea veneau cu terminalele scurtcircuitate si dupa lipire se scotea bratara aia. Multe dispozitive vin ambalate in pungi cu strat conductor de protectie, desi placile sau ce mai e prin ele nu e chiar asa de sensibil. Din cate cunosc eu despre tehnologia de componente, nu inteleg ce ar face "dioda laser" sensibila electrostatic ( e vorba de un dispozitiv de impedanta joasa)Exista mult folclor legat de esd; cei ca roGeorge, care am mai lucrat cu ceva electronice, nu am intalnit asa multe dispozitive "mofturoase"...(nu inseamna ca nu exista, doar ca producatorii aplica masuri de protectie oriunde pot)Spor la constructii! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum