Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amp GU50 PP am probleme

florin70il

Postări Recomandate

Va salut, am nevoie de ajutor cu acest amplificator. Problema este urmatoarea: tensiunea de atac al finalelor este de 150Vvv fara distorsiuni fara finale montate. Daca instalez si finalele, semnalul scade in amplitudine dramatic si se distorsioneaza la 40Vvv. In numere este cam asa, 150Vvv in gol( ma rog, exista rezistentele de negativare de 150k), armonica 2-a la -40dBc. Cu GU50 montate, armonica a 2-a la -28dBc si 40Vvv. Nu are importanta curentul prin spliter, dar cu 6N1P este si mai rau, rezultatele de mai sus le-am obtinut cu 6N6P. Mai am o problema, la unele GU50 negativarea este de -30V , la altele -40V, pentru acelasi curent de repaos de approx 40mA. Oricum, fiind primul amp pe care-l fac cu tuburi, si avand foarte putin timp liber, sper sa ma ajute cineva cu o solutie sau explicatie la acest fenomen. Va multumesc[attachment=0]GU50 final stage.pdf[/attachment]

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• florin70il

8

• Depanatoru

5

• iora

3

Top autori în acest subiect

Tensiunea de atac de varf nu poate depasi valoarea negativarii , 30V sa zicem , pentru ca ajunge grila pozitiva si in momentul ala incepe sa consume curent . Driverul nu poate furniza curent mult si se distorsioneaza semnalul .Dar asta nu e o problema , la puterea maxima se ajunge inainte de fenomenul asta , pentru clasa AB1 . Deci finalul ce putere scoate nedistorsionat ?

Link spre comentariu

transformatorul este Edcor 3.4k:8 Ohmi 50W. Eu vreau sa inteleg de ce distorsioneaza cu GU50 montate. Daca ar distorsiona finalele as intelege ca impedanta anod-anod e prea mica. Dar distorsioneaza defazorul. M-am gandit ca au ele (GU50) ceva

Link spre comentariu

Intai de toate probeaza fara reactie negativa , asa driverul e independent si poti urmari ce se distorsioneaza intai , iesirea sau semnalul de comanda . Tensiunile varf la varf puse de tine ce inseamna ? Sunt masurate cu osciloscopul intre varfurile sinusoidei , deci pentru valoarea efectiva ( rms ) se imparte valoarea cu 2 si inca cu radical din 2 ?

Link spre comentariu

transformatorul este Edcor 3.4k:8 Ohmi 50W. Eu vreau sa inteleg de ce distorsioneaza cu GU50 montate. Daca ar distorsiona finalele as intelege ca impedanta anod-anod e prea mica. Dar distorsioneaza defazorul. M-am gandit ca au ele (GU50) ceva

mi se pare cam mica impedanta transformatorului 3,8K pentru 470V. eu pentru 435 V am folosit 5k impedanta la PP-ul cu GU 50, insa nu am obtinut decat vreo 40W sinus cu schema realizata.
Link spre comentariu

Am osciloscop digital cu FFT- de aici masuratorile de distorsiuni. Afiseaza in ce unitate vreau, vv, maxim, rms. Tensiunile DC pe anozii defazorului sunt ca in schema, toate masuratorile de DC sunt conforme cu proiectarea. Intre anozii defazorului este o mica diferenta in AC, de cativa volti, dar nu asta e problema. Reactia negativa inca nu este conectata- asta e alta problema- imi mareste amplificarea in loc sa o scada, cu toate ca semnalul de feedback este in antifaza cu intrarea. Am sa inversez terminalele de la iesirea trafului, dar nu am avut timp. Interesant este ca nimic nu influenteaza excursia de tensiune pe GU50, nici negativarea, nici curentul prin defazor. Am sa caut niste GU50 cu negativarea mai mica, -40V sau chiar mai putin, sa vedem ce rezolv. Eu continui sa cred ca defazorul este sugrumat de o impedanta dinamica foarte mica a finalelor, dar cum nu am deloc experienta cu tuburile...habar nu am care e problema

Link spre comentariu

Am osciloscop digital cu FFT- de aici masuratorile de distorsiuni. Afiseaza in ce unitate vreau, vv, maxim, rms. Tensiunile DC pe anozii defazorului sunt ca in schema, toate masuratorile de DC sunt conforme cu proiectarea. Intre anozii defazorului este o mica diferenta in AC, de cativa volti, dar nu asta e problema. Reactia negativa inca nu este conectata- asta e alta problema- imi mareste amplificarea in loc sa o scada, cu toate ca semnalul de feedback este in antifaza cu intrarea. Am sa inversez terminalele de la iesirea trafului, dar nu am avut timp. Interesant este ca nimic nu influenteaza excursia de tensiune pe GU50, nici negativarea, nici curentul prin defazor. Am sa caut niste GU50 cu negativarea mai mica, -40V sau chiar mai putin, sa vedem ce rezolv. Eu continui sa cred ca defazorul este sugrumat de o impedanta dinamica foarte mica a finalelor, dar cum nu am deloc experienta cu tuburile...habar nu am care e problema

o problema in genul tau am avut si eu insa initial obtineam 20W sinus,daca consideri util vezi ce modificari am facut eu: viewtopic.php?f=28&t=62741&start=60
Link spre comentariu

Domnule atacul maxim pe care il va permite(fara sa "distorsioneze"=fara curenti de grila comanda) GU50 pe grila de comanda Ug1_af=Un X 2 = XX_Vvv(Ug1_af = tensiune de atac audio-frecventa ,unde Un=tensiune de negativare si XX_Vvv=tensiune de atac pe fiecare grila de comanda exprimata Vvv) asadar pentru sa zicem Un=-35V tensiunea de atac(adimisa pe fiecare grila de comanda in parte) ar fi 70Vvv ,sau daca vreti putem spune si 2 X 70Vvv = 140Vvv anod-anod(tubul defazor din schema postata) din defazor.

Daca in cazul aplicari reactiei negative cistigul creste ?!(acea reactie este pozitiva_usor fara a intra in oscilatie).

Transformatorul dumneavoastra de iesire s_ar parea ca dispune de 16cm_patrati_sectiune miez(Edcor 50W-3K4/8 http://www.edcorusa.com/products/438-cxpp50-8-3_4k.aspx ) ,practic puterea la iesire ar trebui sa fie apreciabila in PP=GU50(ar trebui sa aveti cam 55W anod-anod GU50-PP respectiv 45W=50W in sarcina).

Link spre comentariu

Ar trebui sa avansati Ug2-GU50 la un 300V si -Ug1 la 40V-45V bine inteles astfel incit curentul Ia0 pe fiecare tub sa se mentina peste 30mA sau mai bine zis sa reglati negativarea maxima pentru care Ia0 nu scade sub 30mA(atunci cind Ug2=300V sau chiar 320V).Practic sinteti capabil de un atac mai mult decit suficient dar va intra g1 in regim de curent prea devreme (fara a avea un curent modulat suficient in sarcina=putere),asadar trebuie sa faceti de asa natura incit sa cresteti negativarea pentru a permite un atac ceva mai mare g1-GU50(este bine ca g2-GU50 sa fie conectate la un +300V chiar +320V prin rezistente de 470Ω-1k/2w astfel va va permite sa cresteti -Ug1=un atac mai mare si o modulatie de curent anodic finale corespunzatoare/ care se va reflecta pe sarcina ca un +putere).Nu stiu cum aveti structurata sursa ?, dar puteti face un divizor tensiune/ rezistiv(de proba) din tensiunea mare de 470V folosind de exemplu doua rezistente sa zicem 47k serie cu 10k-15k(desigur aceste rezistente trebuie sa suporte ceva putere 47k/5w si 10k-15k/2W-3W) functie de cite grile2-GU50 conectati la divizor ,desigur 47K paralel cu un C_eu de circa 47uF/400V ,din punctul de inseriere rezistiv veti culege noul Ug2(mai mare-de test putere).

Link spre comentariu

Aa ,bun aveti tensiune reglabila Ug2(reglati Ug2 la maxim).Sau conectati g2-GU50 direct in bara de +300V prin 470Ω-1k/2w(de proba-putere ,desigur reajustati si negativarea in sensul cresteri tensiuni negative g1-GU50 ,in acest fel va fi posibila o tensiune de atac mai mare g1 de care oricum dispuneti-fara a o putea utiliza cu folos/ asa zisa sarcina dinamica care se manifesta la amplitudini mari de atac care inving/depasesc cu mult -Ug1 dar nu tin/furnizeaza curent=g1 peste un anumit nivel/amplitudine a atacului devenind o sarcina "redutabila"/

... Eu continui sa cred ca defazorul este sugrumat de o impedanta dinamica foarte mica a finalelor,...

Exista o corelatie intre tensiunea de atac capabila sa o accepte g1-GU50(inainte sa devina sarcina pentru semialternanta pozitiva de atac) si valoarea negativari g1 atunci cind nu putem furniza curenti g1 din atac ,practic semialternanta pozitiva de atac nu poate depasi in modul valoarea modului de negativare datorita sarcini excesive(g1) care apare atunci cind suma <-Ug1 +Vvsemialternanta pozitiva > mai mare ca 0(pozitiva=aparitia curenti g1 pe care nu_i poate furniza defazorul ,in "gol"//suportabila sau fara sarcina g1/ desigur defazorul poate furniza tensiuni mari de atac Vvv ) .
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări