Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dimmer pentru Becuri Economice


unuldinei

Postări Recomandate

Zilele trecute am vazut in magazin (unul mai mare) , locul unde de obicei aprinzi becurile aveau si un dimmer pus pe un bec economic , iar pe el chiar pentru asta scria ca e facut . Undeva intr-o fisa scrie 2xMOSFET si ca merg si pentru becuri cu LED .Aveti idee de o schema , sau macar principiul de functionare ? Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • bogdan_

    2

  • Mikrosha

    1

  • marinescug

    1

  • unuldinei

    1

Top autori în acest subiect

Pai dimmerele pentru becuri ne-economice au un triac care taie din sinusoida, si se bazeaza pe inertia termica a filamentului sa nu palpaie. Faza nu merge si la becuri economice care n-au cum sa manifeste asemenea inertie. (Am observat ca )O solutie este alimentarea la tensiune constanta, continua, mai mica. Asta se poate realiza cu un stabilizator de tensiune in comutatie care sa lucreze la frecventa mai mare (KHz), de exemplu un convertor buck.

Link spre comentariu

Nu stiu sa existe dimmer special pentru bec economic normal, dar sunt becuri economice speciale care merg pe un dimmer normal. In mod normal becurile economice normale au condensator de filtrare pe intrare. Oricum ai taia sinusioda, ala tot mai ramane incarcat. Iar daca nu il lasi sa se incarce pana la o tensiune suficient de mare e posibil ca becul sa nu se aprinda. Daca are 2xmosfet foarte probabil functioneaza invers decat triacul, adica ii da drumul cand trece prin zero si inchide la un moment dat in semiperioada.

Link spre comentariu

Da, se pot controla in intensitate tuburile fluorescente dar necesita balast special. Balastul ala e in general controlat cu o tensiune exterioara de tip 1-10V, dar el este permanent alimentat la retea. Asta inseamana ca poate aprinde tubul si la intensitati mici incalzind controlat filamentele. Tipul ala de balaste este destinat aplicatiilor profesionale. Cand folosesti un dimmer insa, nu mai poti aprinde becul de la o tensiune mica, ca sa zic asa pentru ca nu se poate ioniza cum trebuie gazul. Eu am un bec economic care merge reglat cu dimmer, dar se aprinde abia cand reglajul e pe la jumatate. Apoi pot sa il dau mai incet, dat tot functioneaza abia de la un 20% din intensitate. Eu cred ca nu prea ai cum sa reglezi intensitatea la un bec economic normal, orice dimmer ai folosi pentru ca are condesator de filtrare dupa puntea redresoare iar pornirea se face cand tensiunea a depasit o anumita valoare...e un diac acolo in circuit care se ocupa de asta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări