Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Wati tuburi, Wati Semiconductoare

DarthVader

Postări Recomandate

Da, amplificatoarele cu lampi dau senzatia ca suna mai tare in mod cert, asta in general. Explicatia lui Valderama e demna de luat in seama. Interesant e ca daca reglezi putere egala pe un amplif cu lampi cu un amplif cu semiconductori suna la fel de tare. Asta daca suntem departe de clipping in sensul ca virfurile nu se apropie de clipping. In situatia in care reglam puterile egale dar la limita clippingului sau putin peste, amplificatorul cu lampi va suna mai tare si mult mai bine. Asta am constatat eu practic prin teste cu reglaje exacte pe instrumente de masura.Hai sa descriu experimentul: Din aceeasi sursa de semnal (generator 1Khz), dau semnal celor 2 amplificatoare cu intrarile legate in paralel. Reglez din volumul amplificatoarelor nivelul incit la iesire pe sarcini rezistive sa am 10W exact. Inlocuiesc rezistentele de sarcina cu boxe identice puse una linga alta. Inlocuiesc generatorul cu o sursa de muzica si fara a umbla la volumul amplificaroarelor dau pe rind semnal muzical.Daca amplificatoarele sunt aproximativ de aceeasi putere, (in cazul meu cel cu lampi putin peste 50W iar cel cu semiconductori 60W) constat urmatoarele: La puteri mici si medii, sunetul e aproximativ egal ca intensitate dar ampliful cu lampi suna mai placut si are mai multi basi. Inaltele sunt cam la fel. La puteri mari, cind incep amplificatoarele sa intre in clipping, cel cu semiconductori se gituie si suna groaznic. Cel cu lampi inca suna bine si am dinamica buna. De asemenea senzatia e ca suna mult mai plin si mai tare. Nu ma las si maresc nivelul pina la limita la care ampliful cu lampi da semne de "destul, opreste-te" dar inca suna bine. In momentul asta comut intrarea pe ampliful cu semiconductori si am o surpriza grozava: desi e ceva mai puternic, suna ingrozitor de distorsionat si de gituit si culmea, mult mai incet, as zice la jumatate!!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

6

• DarthVader

3

• hoitu1983

2

• Audio

2

Top autori în acest subiect

Vreau sa va multumesc tuturor pentru explicatiile detaliate. Domnii Valderama si Misa au descris exact fenomenul pe care l-am observat eu practic doar ca nu intelegeam clar de ce tuburile dau impresia ca suna mai tare. Si nu stiu parca imi place sunetul unui amp pe tuburi care intra un pic in distorsiune. :da

Link spre comentariu

Cantitatea de joasa frecventa sau capabilitatea de a reda cat mai jos, cred ca ma face sa simt un amplificator mai puternic. De ex, GU17_PP mi se pare mult mai puternic decat unele de 10W, chiar la nivele mici (comparabile, bineinteles). Asta subiectiv vorbind, altfel, daca aparatele arata la fel, nu ar trebui sa fie diferente. Cred ca si reactia are oarece efect!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări