Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul Trafo ferita pt invertor " neon "

Vizitator smara2001

Postări Recomandate

Vizitator smara2001

Salut toti "combatantii" de pe acest forum !

Fiind mai nou in ale electronicii , va cer scuze anticipat pentru eventualele "idei trasnite ". acum vine si cererea : Va rog sa ma ajutati sa calculez un trafo pe ferita pentru un invertor la 12 V ( auto ) pentru un tub fluorescent cu puterea de 14 - 18 W . Traful are codul EE 30 -A5 - 1800 - R ( conform Agendei Electronistului , pag 332 ) , iar invertorul as vrea sa-l fac cu un oscilator cu 555 ( ceva in genul http://www.aaroncake.net/circuits/flampdrv.gif.

Ideea este ca as vrea sa folosesc un " neon " de la un bec economic 14 - max 22 W , iar montajul sa imi incapa in soclul becului .

Va multumesc !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bolek

2

• Alinux

1

• junior

1

• crisgsm

1

Top autori în acest subiect

Vizitator smara2001

Va rog sa ma credeti ca am citit posturile respective inainte de a posta si n-am reusit sa ma " prind " ( ori sunt batut in cap , ori sunt batut in cap - din doua una ! :smt021 ).Respectivele scheme au transformatoarele facute fie pe bara de feria fie pe miez Fe-Si , ori eu as vrea sa bobinez pe traful pe care il am (daca se poate ) EE 30 -A5 - 1800 - R ( conform Agendei Electronistului , pag 332 ) si nu ma pricep sa-l calculez . Sper sa-mi dati o mina de ajutor !Multumesc , o zi buna !

Link spre comentariu

nu prea ai sanse sa gasesti oameni pe forum care sa calculeze asa ceva, fiindca la invertoarele astea cu parametri imprecisi si nepretentiosi , trafurile pe ferita sunt mai usor de experimentat decat de calculat :yawinkle: nu intereseaza pe nimeni daca o sa scoata fix 300V sau 400V fiindca oricum, pierderile vor forta regimul de lucru al tranzistorulul ..deci va merge , se va incalzi tranzistorul, si neonul tot se aprinde..avand in vedere ca puterea e mica, schema e simpla si nu trebuie decat sa incerci si vezi ce iese....Daca ai osciloscop, e mult mai simplu, dar daca vrei doar sa aprinzi neonu, e destul de usor si prin experimentari...

Link spre comentariu
Vizitator smara2001

Multumesc pentru raspuns !Am inteles punctul tau de vedere .Am vazut o multime de scheme , avind acelasi principiu de fction. dar cu trafuri diverse si mi-a fost greu sa fac o corelare intre ele ( incepind cu cele realizate pe oale si bare de ferita si terminind cu cele pe tole Fe-Si ) . Nu voiam nici eu un calcul exact al trafului , ci macar citeva " ceva " care sa-mi dea o idee asupra nr. de spire , diametrul sirmei , etc. care sa fie potrivite pentru miezul pe care il am eu ( pentru a obtine un randament cit mai bun si a reduce nr. de " experimentari " ).Intre timp am mai gasit si alte tipuri de miezuri , cu alte dimensiuni , iar " ceata " a devenit si mai groasa , dar se pare ca nu-mi ramine decit sa trec la treaba , sa fac incercari :homework: si sa revin cu rezultatele obtinute pt. a intreba ce se mai poate face pentru optimizare .O zi cit mai buna !

Link spre comentariu

Uite recomandari pentru un miez de ferita de tipul celor din traful de inalta tensiune de la televizoarele vechi, adica alea din doua piese U puse fata in fata , se pun in primarul pentru curent mare cam 10-30 de spire de sarma de 0.7-1mm , iar in secundar se bobineaza 300-1000 spire de 0.1-0.2mm cu ceva izolatie intre infasurari ca sa nu se strapunga izolatia fiindca impulsurile de tensiune sunt mari ( >300V); in cazul in care il faci autooscilant ( nu cu 555 si tranzistor, ci doar cu tranzistor !) se pune si o infasurare de reactie de cam 5-10 spire de 0.1-0.5mm , legata corect in faza pentru ca altfel nu oscleaza si nu iese nimic la iesire.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am incercat "invertorul pt. neon" atat pe bara de ferita de la radiouri cat si pe o oala de ferita .Oala de ferita are avantajul ca necesita spire mai putine , ofera randament mai mare si poate alimenta tuburi de neon de putere mai mare .Daca ai un transformator de ferita il poti folosi cu incredere in locul barei de ferita. Va functiona mai bine .Datele bobinajuluisunt cele de la un invertor cu bara de ferita la care mai scazi circa 25-35% din numarul de spire al fiecarei infasurari .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări