Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Casetefoane pe lampi/hibride

ctepeo

Postări Recomandate

• Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ctepeo

4

• Spitfire

2

• Trabant

2

• zal

1

Top autori în acest subiect

Era vorba de caseta tip cartridge, aia cu bandă fără sfîrşit.

Sînt curios despre ce alte aparate, ipotetic cu lămpi, va mai întreba ctepeo.

De exemplu: videodisc, videocasetofon, dvd, telecomandă universală, telefon mobil, laptop... etc. :rade:

Link spre comentariu

Salut,Da, casetele cartridge ( cartus ) au o singura rola si fiecare caseta contine propria rola presoare ( daca bine imi amintesc ) . Ma bucur ca discutia a "alunecat" in acest sens deoarece cred ca stiu un asemenea aparat , pentru autoturisme si voi incerca sa-i dau de urma .

Link spre comentariu
Vizitator DANPC

alea primele,cu alt tip de caseta

Tesla B2 se numeste. 107NU70 se numesc, Cit despre integrate ......! la vremea respectiva,
Nu, Tesla B2 este magnetofon, cred ca am o poza am sa incerc sa o pun sus
Link spre comentariu

Banda magnetica a fost incasetata(de aceea la inceput, casetofoanele se numeau "magnetofoane cu caseta") tocmai pt. a face din casetofon un aparat portabil, asa se explica ca toate casetofoanele cu caseta standard "Philips", au fost tranzistorizate, eliminarea transformatoarelor grele si a tuburilor energofage, a permis transformarea casetofonului in aparat portabil, bun de luat la iarba verde.

Totusi primele casetofoane stationare, prezente intr-o combina gen "mobila", sigur erau pe tuburi.

http://www.cassetterecorder-museum.com/colectie.html

Iata si casetofon pe lampi:

http://www.cassetterecorder-museum.com/ ... a1yc11.jpg

Link spre comentariu

De casetofoanele cu acea casetă mare R.C.A. ştiu şi eu. Înterbarea mea (îmi pare rău că nu am menţionat) se referea la casetofoanele cu casetă clasică (cea răspândită la noi în anii '80-'90).

Link spre comentariu

Anii 80 au fost caracterizati ca anii in care se considerau lampile ca ceva invechit,si in tot ceea ce se proiecta nou,nu se aveau in vedere lampile,asa cum s-a spus,consumul mic de energie,pt a limita marimea si greutatea sursei,casetofoanele au fost proiectate pt a fi portabile,ori lampile cu tot ceea ce implica alimentarea lor,nu au mai avut loc,au cam fost date deoparte,de asta ma indoiesc sa fie ceva echipamente audio portabile cu caseta normala pe lampi,si chiar daca s-ar fi incercat asa ceva,nu cred ca ar fi avut succes de piata...imi aduc aminte ca miniaturizarea era regula de baza cand se scoteau produse noi,pe langa celelalte caracteristici tehnice.Ceva in afara subiectului,tin minte filmul Misiune imposibila,in care un mesaj era lasat pt echipa de soc,si dupa ascultare,acea scula se auto distrugea...mare necaz mai aveam ca le stricau dupa doar o folosire,cand noi nici nu visam inca la asa ceva :rade:

Link spre comentariu

Caseta "clasică" a lui "Philips" a apărut în 1963 sau 1965 când încă erau destule aparate pe lămpi. Că la noi a devenit din motive economice populară în anii '80-'90...

Link spre comentariu

La inceputul anilor ' 60 tehnologia tranzistoarelor bipolare era ajunsa la maturitate, se implinisera deja cativa ani de la crearea primului C.I., fapt pentru care miniaturizarea si consumul cat mai redus de energie (mai ales in conditii de portabilitate) constituiau obiectul unei lupte aprige intre producatori.Nici macar magnetofoanele portabile si dictafoanele cu banda magnetica nu foloseau tuburi, vedetisi ultimul link de la "Constructii vintage", este destul de interesant.

Link spre comentariu

Cel mai rau, adoptarea tuburilor la un casetofon, nu ar fi adus nici un avantaj in ceea ce priveste calitatea sunetului, oricum performantele casetofoanelor din prima generatie erau modeste(nu erau stereo, nu aveau Dolby).

Link spre comentariu

A existat un fel de stramos al videocasetofonului, pe tuburi si anume videomagnetofonul. Singurul pe care il stiu este PHILIPS EL3400. Asta ca aparat de utilizare in casa. Am avut ocazia sa manuiesc asa ceva , in anii 60 pe la sfarsit in Germania.In anii 60, tranzistoarele se foloseau doar la aparate portabile, fie integral fie alaturi de tuburi ( hibride) in unele aparate electronice stationare ( radio, TV, magnetofon - tesla b3 de exemplu). Epoca tuburilor a apus de drept undeva in prima parte a anilor 70. De asemenea, in unele aparate cum ar fi TVurile, se foloseau tranzistoare in tunere si etajele FI apoi lampi in etajele de putere mare ( deflexii, audio,). Oricum , primele tranzistoare care erau cu germaniu erau destul de instabile termic si se defectau relativ repede la suprasolicitari termice si electrice si socuri de curent. Totusi , un radio cu tranzistoare pe germaniu avea sensibilitate mult superioara unui radio cu tranzistoare pe siliciu, la fel cum un amplificator pe tranzistoare cu germaniu suna mai bine ca unul pe tranzistoare cu siliciu. Insa aparitia tranzistoarelor cu siliciu de la mijlocul anilor 60, a dus treptat la inlocuirea lampilor, tranzistoarele cu siliciu fiind mult mai robuste. Aparitia CI, a dus treptat si la scoaterea tranzistoarelor din aparate insa nu la disparitia acestora de pe piata.Au existat totusi magnetofoane portabile cu tuburi, dar erau tuburi din seria cu 1,4 V la filament (seria D). Oricum, ca orice aparat portabil , performantele erau destul de modeste comparativ cu cele stationare.

Link spre comentariu

Videomagnetofon (Magnetoscop) am văzut şi eu, Chiar unul cu bandă de 2" - din ăla de televiziune. Dar nu ştiu dacă erau pe lămpi sau pe semiconductoare. Din alea mari de televiziune au existat şi pe lămpi destul timp.Apropos de faza cu tranzistorii pe germaniu, în anii '60 cei de la "R.C.A. (Radio Corporation of America)" au o scos o cameră video color pentru televizune, TK 43, care era urmaşa lui TK 42 pe lămpi. Camera avea destule probleme din cauza tranzistorilor cu germaniu, aşa că unii preferau să folosească în continuare TK 42.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări