Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bec economic ( CFL ) spart. Cat de nociv e de fapt ?

Vizitator JebeDaiaS

Postări Recomandate

Vizitator JebeDaiaS

Salut.

Nu sunt " in domeniu ", dar am dat peste forumu' asta si m-am gandit sa pun o intrebare care ma macina de vreo saptamana incoace: cam cat de toxic / nociv / periculos poate fi un bec din asta economic spart, la modu' scapat din mana si imprastiat tandari pe jos, mai ales ca nu l-am curatat conform " normelor " ( gasite ulterior pe net si care mi se par cam whoa... adica daca-s chiar pe bune inseamna ca e totusi asa mare deranj ? ). Faza e ca l-am scapat din mana in timp ce incercam sa-l insurubez in dulie, deci nu era aprins, numai ca pe-urma l-am maturat pur si simplu si l-am pus intr-o punga de plastic ( cat am vazut la lumina din camera - l-am spart noaptea in bucatarie ) apoi a doua zi pe lumina am observat de fapt ca mai erau niste mici ciobulete pe ici-colo si un fel de pudra alba ( care se vedea cam greu pe gresia de aceeasi culoare, mai ales noaptea pe lumina slaba ), chestii prin care am calcat si probabil ca le-am imprastiat prin toata casa, trecand pe-acolo sa deschid geamu' si sa matur. Intre timp am sters putin pe jos, dar inca mai " straluceste " cate un ciobulet din cand in cand pe covor sau pe gresia din bucatarie ( dupa cum ziceam ... ). Mentionez ca n-am vazut nici urma de mercur ( si da, stiu ca e foarte putin - dar pe de alta parte dupa ce vezi masurile alea horror gen " 10 pasi de curatat " ... ). Asadar, am creat un mic Cernobil sau sunt doar un pic cam paranoia ?

Scuze pentru postul poate prea lung ( si ridicol pentru unii ), dar sunt interesat sa stiu daca ati trecut prin situatii din astea ce ati facut sau de pareri mai avizate de la oameni mai " tehnici " decat mine.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• anddy

1

• Spitfire

1

• validae

1

• cristian2009

1

Top autori în acest subiect

Ce sa fie "toxic" in becul acela CFL?! cele 2 mg de mercur? :ras: stiti cat reprezinta cele 2 mg de mercur?! Nu puteti vedea cu ochiul liber bobita aceea de mercur! O conserva de peste sau 100grame de stridii contin mult mai mult mercur decat un bec, sa nu mai vorbim ca la pesti si stridii mancati mercurul, pe cand aici sper ca nu ati inghitit cioburile becului!!!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Salut.

Nu sunt " in domeniu ", dar am dat peste forumu' asta si m-am gandit sa pun o intrebare care ma macina de vreo saptamana incoace: cam cat de toxic / nociv / periculos poate fi un bec din asta economic spart, la modu' scapat din mana si imprastiat tandari pe jos, mai ales ca nu l-am curatat conform " normelor " ( gasite ulterior pe net si care mi se par cam whoa... adica daca-s chiar pe bune inseamna ca e totusi asa mare deranj ? ). Faza e ca l-am scapat din mana in timp ce incercam sa-l insurubez in dulie, deci nu era aprins, numai ca pe-urma l-am maturat pur si simplu si l-am pus intr-o punga de plastic ( cat am vazut la lumina din camera - l-am spart noaptea in bucatarie ) apoi a doua zi pe lumina am observat de fapt ca mai erau niste mici ciobulete pe ici-colo si un fel de pudra alba ( care se vedea cam greu pe gresia de aceeasi culoare, mai ales noaptea pe lumina slaba ), chestii prin care am calcat si probabil ca le-am imprastiat prin toata casa, trecand pe-acolo sa deschid geamu' si sa matur. Intre timp am sters putin pe jos, dar inca mai " straluceste " cate un ciobulet din cand in cand pe covor sau pe gresia din bucatarie ( dupa cum ziceam ... ). Mentionez ca n-am vazut nici urma de mercur ( si da, stiu ca e foarte putin - dar pe de alta parte dupa ce vezi masurile alea horror gen " 10 pasi de curatat " ... ). Asadar, am creat un mic Cernobil sau sunt doar un pic cam paranoia ?

Scuze pentru postul poate prea lung ( si ridicol pentru unii ), dar sunt interesat sa stiu daca ati trecut prin situatii din astea ce ati facut sau de pareri mai avizate de la oameni mai " tehnici " decat mine.

Cum stai cu sanatatea... dupa atata timp ? Tocmai am spart si eu un bec din asta minune.

Sa vezi cand am spart termometru cu mercur si erau numai bobite de mercur pe jos :ras:

Dar becurile economice contin mercur in stare de vapori mult mai usor de inhalat.
Link spre comentariu

Dar becurile economice contin mercur in stare de vapori mult mai usor de inhalat.

Mercurul se vaporizeaza atunci cand becul lumineaza
Link spre comentariu

De când au apărut am spart cred peste 100 de becuri economice, aprinse, stinse, noi, arse, aproape moarte etc etc. Şi dacă scriu îţi dai seama că încă-s viu. Ai mai multe şanse să suferi un atac cerebral în somn decât să mori de la 2-3mg de mercur dintr-un bec economic.Apropo când eram mai mic ( pe la 10-11 ani cred) am spart un termometru cu mercur şi am ţinut mercurul în mână şi m-am jucat cu el vreo oră. Nu am chelit, nu am cancer, nu am boli cronice (deşi am acum 34 de ani) şi jucăria e încă voioasă :ciuda: Nu mai fiţi paranoici. E bine să fii prudent dar nici să crezi toate nebuniile de pe net.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări