avengers Postat Februarie 2, 2011 Partajează Postat Februarie 2, 2011 Daca tot se vorbeste de pl504 aici.....vreau sa va intreb daca a realizat cineva amplificatorul acesta.Mi se pare extrem de simplu, mai ales ca este si alimentarea foarte redusa 50v. Chiar functioneaza??? Curaj...... Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 2, 2011 Partajează Postat Februarie 2, 2011 Sigur , amplificatorul functioneaza..., dar sa nu sperati la 30W_utili(A2) din 10W_consumati(PL504 - EL504 30 watt.jpg)... ,si probabil ca va trebui sa faceti atacul cu un alt etaj final...daca doriti sa "depasiti" 300mW-putere utila la iesire in sarcina... Link spre comentariu
avengers Postat Februarie 3, 2011 Partajează Postat Februarie 3, 2011 300 mwatt?? Mi se pare extrem de putin. Oare dacă se creste alimentarea la 100 -150v se pot obţin macar 2-3w??? Aveam câteva pl500 prin casa si mă bate gândul sa încerc. Va ţin la curent. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 4, 2011 Partajează Postat Februarie 4, 2011 300 mwatt?? Mi se pare extrem de putin. Oare dacă se creste alimentarea la 100 -150v se pot obţin macar 2-3w??? Aveam câteva pl500 prin casa si mă bate gândul sa încerc. Va ţin la curent.Am gasit pe net cateva demonstratii cu amplificatoare pe tuburi la 12V...24V:(finala 12K5)n8t9-8MRAOM&feature=related e7OwuavnDjI&feature=related Link spre comentariu
mila Postat Februarie 4, 2011 Partajează Postat Februarie 4, 2011 Ceea ce vreau sa spun este ca la o tensiune anodica redusa Ua trebuie sa ai un curent suficient prin tub Ia, ca sa obtii o anumita putere. Produsul Ua x Ia reprezinta puterea disipata pe anodul tubului (Pda), adica puterea pe care tubul o consuma din alimentarea anodica.Puterea "audio" (Pout) este maxim 0.5 din Pda fara a mai lua in calcul si faptul ca traful are pierderi.Adica, daca vrei sa obtii 3W putere de iesire (Pout), Pda trebuie sa fie de cel putin 6W.Deci in cazul unei tensiuni anod-catod de 60V trebuie sa ai un curent de cel putin 100mA prin lampa. 60W x 0.1A = 6W.In ce priveste tensiunile inalte, intreaba-l pe @blue ca sa te convingi, el a lucrat mult cu PL504.Chiar si un EL84 nu are probleme la 340V, am vazut multe scheme cu astfel de alimentare, si SE si PP. In anumite cataloage chiar se specifica ca se poate folosi lampa la peste 300V cu conditia sa nu se depaseasca puterea de 9W (Pda) pt a nu afecta durata de functionare a tubului. Sub 300V, Pda poate fi max 12W.Este clar, asa se si intampla in realitate folosind trafuri de iesire adaptate corect, se poate ajunge la 100mA prin tub cu rezultatul scontat adica o putere de 3W.Cu EL84 sunt iarasi de acord ca nu are probleme chiar si la 350V, 6P3C poate urca fara probleme la 440V...Dar tot nu pot sa-mi dau seama de ce la acel PP cu PL500 erau inegrite la 360V.Fiindaca @blue a experimentat la tensiuni anodice "huge" sigur ne poate spune cate ceva, s-ar putea sa fie si o poblema in schema respectiva...traful bobinat pe doua sectiuni de 110V?Asta s-a discutat ceva mai inainte in topicul asta.Nu am experimentat schema dar cred ca la 60V/100mA se pot obtine 1,5W.Acum procentul de distorsiuni sau cat de Hi-Fi se aude un astfel de amplificator e alta poveste pe care pot sa o spun numai daca realizez montajul. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Februarie 5, 2011 Partajează Postat Februarie 5, 2011 Caracteristicile tubului PL504 arata ca se pot obtine cei 100mA curent anodic pentru o tensiune anod-catod de 60V in conditiile unei negativari de -13V (caderea de tensiune pe rezistenta din catod). Daca mai consideram si caderea de tensiune pe primarul transformatorului de iesire (5 ... 7V) vom avea nevoie de Ua = 80V. Dar acest punct de functionare se obtine in conditiile Ug2 = 150V, ori in cazul nostru g2 trebuie alimentata tot la 80V si nu se dau grafice pentru o astfel de situatie. Trebuie redusa negativarea experimental (rezistenta din catod) pentru a obtine cei 100mA curent anodic. Puterea de iesire in circuitul anodic (Pa) este produsul dintre valoarea eficace a curentului de audiofrecventa si valoarea eficace a tensiunii de audiofrecventa la modulatie maxima (Pa = 0.707Uak x 0.707Ia = 0.5Pda) deci aproximativ jumatate din puterea disipata pe anodul tubului. Problema este ca tubul PL504, nu poate lucra intr-o zona liniara pentru intreaga excursie a curentului anodic necesara obtinerii a jumatate din Pda, nici macar in conditiile Ua = 80V si Ug2 = +150V (v. graficele), cu atat mai mult in cazul Ua = 80V si Ug2 = 80V. De aceea apreciera lui @valderama este corecta in ce priveste puterile mici de iesire in cazul PL504 alimentat la tensiuni reduse, la care adaugam necesitatea unui atac "fortos". Link spre comentariu
Den Postat Martie 8, 2011 Partajează Postat Martie 8, 2011 Accidental am dat in seara asta peste tubul PCC88.Fantastic acest tub.In timp ce testam diverse tuburi ca sa-mi construiesc un preamplificator pentru un amplif de casti,alimentat la tensiuni mai mici,am descoperit cat de bine functioneaza acest tub.Am continuat si i-am montat direct in anod un transformator de retea miniatura,din acelea din alimentatoarele pentru telefoanele nokia (acp 7e). Surpriza,la o tensiune anodica de doar 24 v puterea de iesire este mai mult decat suficienta pentru auditia in casti -32ohmi!Pentru mine e de-a dreptul neastepat rezultatul.Efectiv pentru un montaj stereo e nevoie doar de un tub!.Mentionez ca am probat inainte un pcf82 si un ecc85(cred,ca s-a cam sters) cu rezultate slabe. ca sa nu mai zic ca tensiunea pe filament e de 5,2v Din nenorocire am doar unul,altfel as mai fi experimentat si alte nebunii,acum tin la el ca la ochii din cap. Le.Am testat acum si un ecc82,slab,slab,distorsiuni gramada.PCC88 m-a lasat fara cuvinte..se potriveste perfect cu jigodia de traf,are niste joase fantastice.Nu neg ca am si castile destul de performante.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 9, 2011 Partajează Postat Martie 9, 2011 Accidental am dat in seara asta peste tubul PCC88.Fantastic acest tub.In timp ce testam diverse tuburi ca sa-mi construiesc un preamplificator pentru un amplif de casti,alimentat la tensiuni mai mici,am descoperit cat de bine functioneaza acest tub.Am continuat si i-am montat direct in anod un transformator de retea miniatura,din acelea din alimentatoarele pentru telefoanele nokia (acp 7e). Surpriza,la o tensiune anodica de doar 24 v puterea de iesire este mai mult decat suficienta pentru auditia in casti -32ohmi!Pentru mine e de-a dreptul neastepat rezultatul.Efectiv pentru un montaj stereo e nevoie doar de un tub!.Mentionez ca am probat inainte un pcf82 si un ecc85(cred,ca s-a cam sters) cu rezultate slabe. ca sa nu mai zic ca tensiunea pe filament e de 5,2v Din nenorocire am doar unul,altfel as mai fi experimentat si alte nebunii,acum tin la el ca la ochii din cap. Cel mai bun insa este ECC86 care functioneaza excelent la 12V. Este un tub special destinat sa functioneze la tensiuni reduse.Mai este si varianta cu PCC189 (Ua=90V,Uf =7.2V) alimentat la 24v in anozi are performante foarte apropiate de PCC88... PCC88 conform catalogului are Ua tot 90V si Uf 7V (nu 5.2v!) Legat de tuburile PCF802(82), ECC85 nu toate merg la tensiune anodica redusa, trebuiesc selectionate PS: PCC88 se gasesc la rubrica vanzari... Link spre comentariu
md_2910 Postat Martie 9, 2011 Partajează Postat Martie 9, 2011 PCC 189 este cu panta variabila,nu sunt bune pentru audio.Cel putin asa zice toata lumea.Personal am incercat PCC189 intr-un amplificator de casti si nu am auzit distorsiunile acelea de care zice toata lumea.Probail ca am urechea de tabla. Am avut tensiune de filament 12 volti curent continuu si tensiunea anodica 150 de volti.Cu ocazia asta am vazut ca intradevar lampile rezista la supratensiuni,dar nu stiu cat timp Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 10, 2011 Partajează Postat Martie 10, 2011 PCC 189 este cu panta variabila,nu sunt bune pentru audio.Cel putin asa zice toata lumea. Personal am incercat PCC189 intr-un amplificator de casti si nu am auzit distorsiunile acelea de care zice toata lumea.Probail ca am urechea de tabla. Am avut tensiune de filament 12 volti curent continuu si tensiunea anodica 150 de volti. Cu ocazia asta am vazut ca intradevar lampile rezista la supratensiuni,dar nu stiu cat timp Surprinzator, nu?Mai multe detalii aici : http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... o-use.html si aici: viewtopic.php?f=28&t=30464 Link spre comentariu
md_2910 Postat Martie 10, 2011 Partajează Postat Martie 10, 2011 Am cateva lampi PCC 189,le tin de proba pentru preuri. O sa ma apuc sa fac un preu cu ele si o sa vad ce iese.Sunt curios cate critici si cate suturi o sa-mi primesc de la ceilalti useri.Sper ca lampile astea nu se supara daca le forjez un piccu o tensiune anodica de 120 de volti.Atat scoate trafu de alimentare si nu vreau sa mai umblu la el,ma gandesc ca daca nu se comporta prea bine sa schimb lampile cu altele mai bune. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 11, 2011 Partajează Postat Martie 11, 2011 Am cateva lampi PCC 189,le tin de proba pentru preuri. O sa ma apuc sa fac un preu cu ele si o sa vad ce iese.Sunt curios cate critici si cate suturi o sa-mi primesc de la ceilalti useri.Sper ca lampile astea nu se supara daca le forjez un piccu o tensiune anodica de 120 de volti.Atat scoate trafu de alimentare si nu vreau sa mai umblu la el,ma gandesc ca daca nu se comporta prea bine sa schimb lampile cu altele mai bune.Sunt bune pentru pre-uri au mai incercat si alti, vor merge garantat... Link spre comentariu
md_2910 Postat Martie 11, 2011 Partajează Postat Martie 11, 2011 Schema pe care ai postat-o e ok,dar eu i-as pune un cond de 100 nf pe intrare ca masura de precautie.Eu o sa ma apuc de treaba si o sa fac preul cu PCC189 Link spre comentariu
Terry34 Postat Martie 23, 2011 Partajează Postat Martie 23, 2011 Daca tot se vorbeste de pl504 aici.....vreau sa va intreb daca a realizat cineva amplificatorul acesta.Mi se pare extrem de simplu, mai ales ca este si alimentarea foarte redusa 50v. Chiar functioneaza??? Curaj......A incercat cineva aceasta schema? Ce fel de traf se poate utiliza? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 23, 2011 Partajează Postat Martie 23, 2011 Daca tot se vorbeste de pl504 aici.....vreau sa va intreb daca a realizat cineva amplificatorul acesta. Mi se pare extrem de simplu, mai ales ca este si alimentarea foarte redusa 50v. Chiar functioneaza??? Curaj...... A incercat cineva aceasta schema? Ce fel de traf se poate utiliza?da, schema este functionala si a fost publicata in cartea "Röhren-Projekte von 6 bis 60 Volt" de la ELEKTORTraful utilizat de B. Kainka era unul obisnuit de retea 220-230V cu priza mediana intrerupta cele doua infasurari primare fiind cuplate in paralel (110-115V) si un secundar cu doua infasurari de 12V inseriate (recomandat fiind un miez de sectiune 7cmp). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum