Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cel mai simplu amplificator SE cu lampi EF98, la 6V .

Vizitator

Postări Recomandate

Ceea ce vreau sa spun este ca la o tensiune anodica redusa Ua trebuie sa ai un curent suficient prin tub Ia, ca sa obtii o anumita putere. Produsul Ua x Ia reprezinta puterea disipata pe anodul tubului (Pda), adica puterea pe care tubul o consuma din alimentarea anodica.Puterea "audio" (Pout) este maxim 0.5 din Pda fara a mai lua in calcul si faptul ca traful are pierderi.Adica, daca vrei sa obtii 3W putere de iesire (Pout), Pda trebuie sa fie de cel putin 6W.Deci in cazul unei tensiuni anod-catod de 60V trebuie sa ai un curent de cel putin 100mA prin lampa. 60W x 0.1A = 6W.In ce priveste tensiunile inalte, intreaba-l pe @blue ca sa te convingi, el a lucrat mult cu PL504.Chiar si un EL84 nu are probleme la 340V, am vazut multe scheme cu astfel de alimentare, si SE si PP. In anumite cataloage chiar se specifica ca se poate folosi lampa la peste 300V cu conditia sa nu se depaseasca puterea de 9W (Pda) pt a nu afecta durata de functionare a tubului. Sub 300V, Pda poate fi max 12W.

Este clar, asa se si intampla in realitate folosind trafuri de iesire adaptate corect, se poate ajunge la 100mA prin tub cu rezultatul scontat adica o putere de 3W.Cu EL84 sunt iarasi de acord ca nu are probleme chiar si la 350V, 6P3C poate urca fara probleme la 440V...Dar tot nu pot sa-mi dau seama de ce la acel PP cu PL500 erau inegrite la 360V.Fiindaca @blue a experimentat la tensiuni anodice "huge" sigur ne poate spune cate ceva, s-ar putea sa fie si o poblema in schema respectiva...traful bobinat pe doua sectiuni de 110V?
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 127
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Den

31

• +_Florin_+

11

• blue

9

• mișa

6

Top autori în acest subiect

Transformatorul de iesire din schema data este o greseala tehnica ,din pacate repetata des, un transformator de retea nu poate inlocui unul de iesire , rezultatul nu poate fi decit mediocru, constructorul a speculat doar faptul ca raportul de transformare este potrivit pt 2,7K/8 ohmi si atit. Tuburile folosite pt deflexie in TV gen PL500, PL36, PL509 etc in timp se inegresc usor in timp dar acest lucru nu inseamna ca nu sint OK, iata cum arata niste lampi PL519 folosite de mine la un amplificator, diferentele fata de cele noi ,schimbate ulterior au fost minime

Link spre comentariu

Am dat de un mic ..mic brum ciudat in casti fara semnal.Nu-mi dau seama de la ce este.Am zis prima oara ca este de la faptul ca alimentez filamentele in alternativ.Nu a fost de acolo.De la cablurile de semnal nu e,cunosc semnalul dat de ele,zgomotul dat e cel de retea de 50hz.Sa fie pur si simplu radiatie electromagnetica ca sunt pe prea aproape trafurile de iesire de cel de alimentare?Este ecranat bine traful de alimentare,ma plimb cu cablu de semnal neecranat pe langa el si nu baga brum..

Link spre comentariu

Am identificat brumul in....micul bec cu descarcare din intrerupatorul de retea :nebunrau: Probabil o sa fiu atacat,dar am cuplat un corector tranzistoriat inaintea lampii,in cuplaj direct cu lampa.Mi-ar fi prins bine un osciloscop..

Link spre comentariu

Pentru eliminarea brumului ar fi indicat sa fie in circuitul anodic si un filtru PI cu un traf de inductanta 5H.Un astfel de traf se obtine bobinand un transformator pana la umplerea carcasei cu sarma de 0.15mm,condensatoarele de filtraj undeva la 220mF. Cu o astfel de filtrare pe alimentare de obicei amplificatorul "tace" satisfacand pretentiile celor mai impatimiti audiofili. :rade:

Link spre comentariu

Nu mai am brum,l-am rezolvat.Am terminat si aparatul in proportie de 99% in jur de ora 20 :limb: Cadoul meu. O sa pun si cateva poze mai tarziu.Am schimbat si rezistentele fierbinti,am pus altele si mai slabe de wataj,dar mai calitative.

Link spre comentariu

Pai montajele tale de la zona vintage cu lampile subvoltate m-au impins in tuburi.Multumesc pe aceasta cale.Multumesc si lui florin cat lui si blue ca "m-au impins" sa maresc tensiunea de alimentare.Totusi inca nu am abandonat ideea de subvoltare,dupa anul nou incep din nou :freaza:

Mai jos mica uzina.Am o pereche de casti philips pe doua cai,se impaca de minune cu el.

Mai am la finisajul exterior de umblat,dar e timp..

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

BRAVO, felicitari @Den pentru realizare, chiar imi place cum arata.Singura obiectie este referitoare la soclul din dreapta, trebuie schimbat cu unul ceramic identic cu cel din stanga si totul va fi perfect.Craciun Fericit si la cat mai multe realizari!

Link spre comentariu

Multumesc.L-am facut din recuperate,asta am avut,asta am folosit.Daca gasesc la indemana bineinteles ca il schimb.Din cele doua tuburi,cel din stanga tungsram si cel din dreapta siemens,siemensul e mai puturos,pleaca mai tarziu ca cealalta si are si un efect de microfonie daca lovesc masa/lampa.Cred ca are ceva uzura la bord dupa cate se vede si pe ea.Dar ajunge la acelasi nivel ca si cealalta :88 Am atasat si un video.Joasele sunt sunt la locul lor,puterea e arhisuficienta.Sunt umpic nemultumit de rezistentele din anod.Se incing prea rau cu capacul pus si cred ca le variaza si ceva odata cu temperatura.. Am de gand sa le inlocuiesc cu niste irf-uri de putere in viitorul apropiat..

http://www.youtube.com/watch?v=wXeO7haTn8c

Link spre comentariu

Ar mai fi ceva de adaugat.Din experimentele mele rezistenta R6,R4 poate varia pana la 50k.Nu posed aparatura sa vad ce se intampla dar cu o valoare mai mica,am incercat cu 22k,provoaca mari distorsiuni daca transformatorul este mic sau incorect realizat(in cazul meu vreo 330r masoara primarul trafurilor).Probabil ca trebuie umblat si la r8 si micsorat c5 pe la 10uf.Daca r8 se sunteaza la masa cu un condensator de 100uf puterea creste si sunetul se schimba,dar probabil apar si distorsiuni la nivel mai mare..In orice caz,eu sunt multumit de sunet,puterea de iesire este umpic cam prea mare pentru casti,trebuie sa fiu destul de atent cu volumul daca nu vreau sa ma uit lung la casti.. O sa experimentez pe viitor si pe niste trafuri mici genul celor din elektor,eu le-am gasit pe placile de la centralele termice(220 la 24v) si cu o singura dubla trioda.Sunt chiar curios cat de simplu se poate realiza un amplificator de casti :limb: La o tensiune sa zicem mai sigura.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

:da

Un amplificator audio in varianta SE cu ECC86 care se aude excelent in comparatie cu amplificatoarele folosind diverse tuburi subvoltate in circuitul anodic .

Alimentarea se face la 12V pentru cele doua filamente inseriate si tensiunea anodica.

Schema este extrem de simpla insa singura problema ar fi tubul ECC86 mai greu de gasit.

Un videoclip si cateva poze cu acest experiment:

:dans: :dans: :dans:

HEv2qaAbNJ4

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări