Den Postat Decembrie 20, 2010 Partajează Postat Decembrie 20, 2010 Se pare ca se aude excelent Am reusit sa evit saturarea trafurilor in cazul meu.Le-am decuplat prin condensator...si joasele au revenit la normal.In fond ma interesa amplificatorul pentru casti,astfel ca pierderea de putere nu e importanta,ramane mai mult decat suficient.Cam atat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 21, 2010 Partajează Postat Decembrie 21, 2010 Se pare ca se aude excelent Am reusit sa evit saturarea trafurilor in cazul meu.Le-am decuplat prin condensator...si joasele au revenit la normal.In fond ma interesa amplificatorul pentru casti,astfel ca pierderea de putere nu e importanta,ramane mai mult decat suficient.Cam atat. Felicitari pentru ca ai avut curajul sa construiesti acest amplificator pe lampi si pentru ca ai reusit sa-l finalizezi. Iti doresc cat mai multe reusite in acest domeniu. Link spre comentariu
Den Postat Decembrie 22, 2010 Partajează Postat Decembrie 22, 2010 Si totusi.. Cat va rezista lampa in conditiile de mai jos? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Decembrie 22, 2010 Partajează Postat Decembrie 22, 2010 Daca e vorba de PL504 (vad ca ai 27V la filament) lampa va rezista o eternitate ... ma rog, aproape deoarece curentul anodic este de vreo 19 ... 20mA iar tensiunea pe anod 66V. Asta inseamna 1.3W disipati anodic, deci nici 10% din puterea disipata maxima a lampii (Pda max = 16W).Ai putea sa maresti curentul anodic modificand tensiunea pe G2 prin micsorarea rezistorului de 82k. Astfel puterea disipata va creste ca slava Domnului, are de unde... Link spre comentariu
Den Postat Decembrie 22, 2010 Partajează Postat Decembrie 22, 2010 Da ce ma fac cu rezistorul din anod.Nu gasesc nicaieri bobinat la valoarea asta.Momentan am 5 de 660 la 2W inseriate si sunt incinse zdravan :cry: Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Decembrie 22, 2010 Partajează Postat Decembrie 22, 2010 Pe acel rezistor se disipa tot aproximativ 1.3W, iar ca sa ramana rece va trebui un rezistor de cel putin 7W. Ce rezistoare ai inseriat? Nu cred ca disipa 6W asa cum ai spus tu, din moment ce se incing.O varianta este sa inseriez 3 bucati de 1k/3W, este o valoare care se gaseste prin magazine, si mai pui 2 ... 300 ohmi/1W.Posibilitati sunt multe, 8 bucati paralel de 27k/1W, etc. Link spre comentariu
Den Postat Decembrie 22, 2010 Partajează Postat Decembrie 22, 2010 Cred ca cea mai buna varianta este sa cobor tensiunea de alimentare la macar 60v?! Asa cum e trecut in data la pl504? Disipa mai mult de 6 W rezistentele alea.Am pus unul de 3,4k la 3W si efectiv a inceput imediat ce s-a incalzit tubul sa-si schimbe culoarea cu miros caracteristic de vopsea arsa. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Decembrie 22, 2010 Partajează Postat Decembrie 22, 2010 Poti scadea tensiunea la 60V dar va scadea mult si puterea de iesire.Incearca sa reduci rezistorul din G2 la o valoare mica, 1 ... 2k sau chiar sa o legi la + direct, in asa fel incat sa ai un curent anodic cat mai mare, vreo 40 mA, ca sa mentii cat decat puterea. Tensiunea pe anod sa fie cam 30 ... 35V. Rez din anod o reduci la 750 ohmi/5 ... 7W.Eu daca as face un final cu PL504, i-as da 310 ... 320V anodica si un curent de 40mA, transformator adaptat corect si atunci sa vezi putere si bass ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 22, 2010 Partajează Postat Decembrie 22, 2010 Dupa parerea mea daca in catalog la 50V este indicat un curent de 420mA si o putere de max 16W, in configuratia cu rezistorul de 3,3K in circuitul anodic apreciez ca PL504 scoate o putere de 8-10W la tensiunea de 130V. Apreciez ca un rezistor de 7W este insuficient pentru disiparea termica intr-un mod rezonabil. Daca se revine la 60V si traful legat in anod ca in schema initiala vom rezolva problema de la capitolul disipatie termica iar puterea la iesire va fi cam 3W, pentru traful de sectiune 4cmp. Sigur, daca s-ar face masuratori exacte se va vedea cu precizie unde se situeaza puterea de iesire, dar nu poate fi prea departe de aprecierile expuse. Eu daca as face un final cu PL504, i-as da 310 ... 320V anodica si un curent de 40mA, transformator adaptat corect si atunci sa vezi putere si bass ... Ma intreb daca nu cumva la 310...320V nu apare fenomenul de descarcare albastra in interiorul tuburilor... Link spre comentariu
blue Postat Decembrie 22, 2010 Partajează Postat Decembrie 22, 2010 Da ce ma fac cu rezistorul din anod.Nu gasesc nicaieri bobinat la valoarea asta.Momentan am 5 de 660 la 2W inseriate si sunt incinse zdravan :cry:Teoretic solutia de eliminare a saturatiei transformatorului este buna , dar practic rezistorul trebuie sa aibe de zece ori putere disipata pt a nu se incalzi, in esenta solutia clasica cu alimentarea tubului la o tensiune anodica de 250-300v este optima d.p.d.v. al randamentului si a calitatii, PL500 suporta usor 20W disipati, asa ca un regim de 250v/60mA este normal, vei obtine o putere decenta pt un SE, iar daca alegi functionare ca trioda, esti in zona HI-FI, trebuie doar sa te decizi... Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Decembrie 22, 2010 Partajează Postat Decembrie 22, 2010 @Cristian74,Hai sa le luam pe rand: Daca studiem cu atentie datasheet-ul tubului PL504, observam ca valoarea curentului de catod este Ik max= 250mA, lasa curentii si tensiunile in impulsuri ori regimurile speciale de stabilizare. http://frank.pocnet.net/sheets/010/p/PL504.pdf Acolo mai scrie si tensiune anodica maxima 7000V, dar este vorba de pulsuri de tensiune, asta nu e totuna cu alimentarea anodului la 7kV in regim continuu Daca @Den a masurat o tensiune de 64V pe un rezistor de 3k3, cat este curentul prin rezistor? Nu cumva 19,4mA? I = U/R Curentul anodic fiind deci 19.4mA, daca-l inmultim cu tensiunea anod-catod de aproxx 65V, cat disipa lampa pe anod? Disipa 1.26W. Si atunci de unde 3W audio pe iesire? Tubul PL504 poate lucra fara probleme la 300 ... 350V anodic, ca amplificator audio. Nu tuseste nici la 600V in amplificatoarele de emisie clasa AB, dar asta e alta poveste ... Link spre comentariu
Den Postat Decembrie 22, 2010 Partajează Postat Decembrie 22, 2010 Deci.. Am trecutla 60 v alimentare.Am legat G2 direct la +.Si apoi am incercat toate variantele posibile..cu traful legat direct in anod,cu traful decuplat prin condensator si am tatonat diverse rezistente pana la 640 r in anod(mai jos scadea nivelul).Dar..degeaba.Daca m-a mancat undeva sa ascult lampa la tensiune mare,nu a mai fost cale de intoarcere.Cand am trecut de la 60v la 130 nu am simtit mare diferenta,dar cand am facut operatiunea in sens invers mi-a devenit clar ca sunetul este incomparabil mai bun la tensiune anodica mare.De s-ar inegri lampa si nu as mai trece inapoi la tensiuni mici :cry: Asta e,m-a pus la colt.Probabil ca si trafurile au un cuvant greu de spus in aceasta socoteala,ale mele pot zice ca sunt departe de ceea ce ar trebui sa fie in audio.Cu toate acestea am sunet impecabil,dar la tensiune anodica mare.Asta e.Acum vin cu configuratia completa.Traful de alimentare este unul sanatos ,am folosit un dublor pentru a ajunge la 130v,iar mai departe un grup de rezistente care ajung la 100r cu rol de soc. Schema am facuto la servici si nu mai eram sigur de tensiuni dar le-am masurat acum.Tensiunile precise dupa soc cu amandoua lampile incalzite si semnal aplicat sunt de 120v pe alimentare,77v pe rezistenta din anod si 3v pe aceea de 100r din catod.Totusi,daca incerci sa atingi rezistentele din anod ramai cu un sentiment neplacut,de piele ramasa pe ele... Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Decembrie 22, 2010 Partajează Postat Decembrie 22, 2010 Nu-ti face griji in privinta incalzirii rezistentelor, daca nu iese fum din ele nu-i problema.Televizoarele din clasa hibrid (OperaH2, Diana, etc) aveau o groaza de rezistente de putere in circuitul de alimentare anodica, circ de filamente si altele care se incingeau de le gaseau toti dracii, nu puteai sa pui mana pe ele si rezistau eroic Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 22, 2010 Partajează Postat Decembrie 22, 2010 @Cristian74,Hai sa le luam pe rand: Daca studiem cu atentie datasheet-ul tubului PL504, observam ca valoarea curentului de catod este Ik max= 250mA, lasa curentii si tensiunile in impulsuri ori regimurile speciale de stabilizare. http://frank.pocnet.net/sheets/010/p/PL504.pdf Daca @Den a masurat o tensiune de 64V pe un rezistor de 3k3, cat este curentul prin rezistor? Nu cumva 19,4mA? I = U/R Curentul anodic fiind deci 19.4mA, daca-l inmultim cu tensiunea anod-catod de aproxx 65V, cat disipa lampa pe anod? Disipa 1.26W. Si atunci de unde 3W audio pe iesire? Nu am pretentia ca ce am spus este 100% asa, sunt doar pareri, impresii personale, pana nu se fac masuratori ale puterii audio care sa invalideze sau sa valideze cele expuse. Aprecierea am facut-o plecand si de la articolul cu pricina: daca se obtin 1-1,5W la 27V dar fara rezistor direct in traf (SE curat), cat se vor obtine la 60V? Logica spune ca dublu respectiv 3W. Sunt convins ca asta e puterea ce s-ar obtine la 60V, mai ales ca la 27V l-am testat personal. Apoi puterea disipata pe rezistorul de 3,3K este tot una cu puterea audio in SE curat? La peste 300V Ua nu sunt inca convins pe deplin ca nu apar descarcari albastre in tub. Am patit-o cu ECL82 la 270V intr-un alt montaj SE, si am vazut chiar un PP cu PL500 inegrite la Ua>300V articolul aici Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Decembrie 22, 2010 Partajează Postat Decembrie 22, 2010 Ceea ce vreau sa spun este ca la o tensiune anodica redusa Ua trebuie sa ai un curent suficient prin tub Ia, ca sa obtii o anumita putere. Produsul Ua x Ia reprezinta puterea disipata pe anodul tubului (Pda), adica puterea pe care tubul o consuma din alimentarea anodica.Puterea "audio" (Pout) este maxim 0.5 din Pda fara a mai lua in calcul si faptul ca traful are pierderi.Adica, daca vrei sa obtii 3W putere de iesire (Pout), Pda trebuie sa fie de cel putin 6W.Deci in cazul unei tensiuni anod-catod de 60V trebuie sa ai un curent de cel putin 100mA prin lampa. 60W x 0.1A = 6W.In ce priveste tensiunile inalte, intreaba-l pe @blue ca sa te convingi, el a lucrat mult cu PL504.Chiar si un EL84 nu are probleme la 340V, am vazut multe scheme cu astfel de alimentare, si SE si PP. In anumite cataloage chiar se specifica ca se poate folosi lampa la peste 300V cu conditia sa nu se depaseasca puterea de 9W (Pda) pt a nu afecta durata de functionare a tubului. Sub 300V, Pda poate fi max 12W. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum