Vizitator Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 Citat:"As spune ca la tensiuni mici sunetul parca e mai lenes,mai moale,parca mai bogat in joase dar cu minusuri pe la inalte la nivel mare .La tensiuni mari devine chiar violent,as zice ca parca joasele sunt scurte..."Nu mai am cuvinte,apreciati dvs. comportamentul amplificatorului!Am inteles ca la tensiune scazuta se aude cald, melodios ("lenes"), iar la tensiune marita se aude mai strident, acut ("violent")... Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 Am refacut schema etajului final cu DL96 in 3 variante posibile (cu 6j1p si DAF96): Link spre comentariu
Den Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 Imi spune si mie cineva daca am legat bine g2?Il las asa? Sunt 53v parca intre g2 si masa legat asa. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 Imi spune si mie cineva daca am legat bine g2?Il las asa? Sunt 53v parca intre g2 si masa legat asa.Conform catalogului acolo merg si 200V...daca legi g2 direct la anod? Eu zic ca este Ok si cu 53V, daca nu se aude distorsionat. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Decembrie 19, 2010 Partajează Postat Decembrie 19, 2010 Citat: "As spune ca la tensiuni mici sunetul parca e mai lenes,mai moale,parca mai bogat in joase dar cu minusuri pe la inalte la nivel mare .La tensiuni mari devine chiar violent,as zice ca parca joasele sunt scurte..." Nu mai am cuvinte,apreciati dvs. comportamentul amplificatorului! Am inteles ca la tensiune scazuta se aude cald, melodios ("lenes"), iar la tensiune marita se aude mai strident, acut ("violent")... Pai e normal sa se intample asa daca folosesti acelasi traf de iesire pt tensiuni anodice atat de diferite 1).In primul rand lampa finala are nevoie de o anumita valoare a impedantei conectata ca sarcina in anod (Ra) functie de regimul de functionare ales - adica tensiune anodica/curent anodic. Altfel, adaptarea cu impedanta difuzorului nu se face corect. De aici distorsiuni si putere mai mica (in difuzor) decat ar putea lampa sa ofere in regimul respectiv. Vorbim de impedanta primarului transformatorului. Retineti urmatoarea poezie: Impedanta unui difuzor conectat in secundarul unui transformator de iesire, se reflecta in primar multiplicata cu patratul raportului de transformare al transformatorului. Matematic vorbind: Zp = n x n x Zs Zp = impedanta primarului; Zs = impedanta difuzorului (sarcina); n = raportul de transformare, adica nr de spire primar/nr de spire secundar. Acest Zp (alias Ra) se da in catalog pentru lampa respectiva si un anumit regim Ua/Ia sau se calculeaza din caracteristici sau se calculeaza mai simplu (dar cu oarecare aproximatie): Ra = Ua/Ia. Nu cautati pt PL504 in catalog pt ca nu o sa gasiti Ra, tubul a fost facut pt etaje finale linii, nu pt audio. 2). Conteaza mult raportul dintre impedanta primarului si inductanta acestuia, in sensul ca o inductanta cat mai mare (spire multe, miez mare) va reda cu atat mai bine frecventele joase! De aceea in cazul vostru, la tensiune anodica mica cand Ra este mic se aude mai bine bassul. La tensiune mare, Ra este mare dar inductanta e aceeasi, deci basul va fi mai prost (folosind acelasi traf). Asta nemaivorbind de adaptare ... Link spre comentariu
blue Postat Decembrie 19, 2010 Partajează Postat Decembrie 19, 2010 Evident ,fara un minim de cunostinte teoretice nu se poate face fata constructiei unui amplificator cu tuburi ,probabil +_Florin_+ a dorit untr-un mod mai delicat sa sugereze acest lucru, buna sinteza... Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2010 Partajează Postat Decembrie 20, 2010 Evident ,fara un minim de cunostinte teoretice nu se poate face fata constructiei unui amplificator cu tuburi ,probabil +_Florin_+ a dorit untr-un mod mai delicat sa sugereze acest lucru, buna sinteza...¨Pentru tensiuni mai mari trebuie refacut transformatorul, sunt de acord cu asta. Eu nu am dat detalii pentru traf la Ua >120V, pentru ca am fost interesat doar de alimentarea finalului cu PL504 la tensiuni joase. Oricum pentru Ua=27V PL504, se aude bine, exact cum a fost descris: cald, melodios, etc. Am testat si varianta cu DL96/DAF96 si cred ca se aude sensibil mai bine decat prima schema prezentata DL96/6J1P. Voi posta in topic un videoclip, cel tarziu maine... Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 20, 2010 Partajează Postat Decembrie 20, 2010 Intr-adevar,lucrul cu tuburi la tensiuni mici este o chestie foarte interesanta si o parte dintre noi chiar a inceput cu astfel de montaje. Sincer sa fiu,daca as mai avea cateva tuburi cu incalzire directa din seria D***,parca as mai incerca un astfel de montaj...,macar de dragul meseriei... Am pus in atasament un articol complet pentru realizarea unui RR cu tuburi din seria D*** cu 1,4V la filament si Uanodic cuprins intre 60V-80V,articolul incepe cu etajul final,etaj ce poate fi folosit cu succes ca amplificator pentru orice fel de aplicatie.Aceste tuburi pot functiona foarte bine si la tensiuni anodice mai mici de 60V (25V....60V). Articolul este de aici : http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... rradio.htm Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2010 Partajează Postat Decembrie 20, 2010 Intr-adevar,lucrul cu tuburi la tensiuni mici este o chestie foarte interesanta si o parte dintre noi chiar a inceput cu astfel de montaje.Sincer sa fiu,daca as mai avea cateva tuburi cu incalzire directa din seria D***,parca as mai incerca un astfel de montaj...,macar de dragul meseriei... Am pus in atasament un articol complet pentru realizarea unui RR cu tuburi din seria D*** cu 1,4V ...Articolul este de aici : http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... rradio.htmCu tuburile DF96 si DK96 am experimentat diverse scheme de radioreceptoare , este o surpriza insa utilizarea DF96 ca preamplificator in locul lui DAF96.DK96 este o heptoda foarte apropiata de ECH83 destinata a lucra la tensiuni reduse; Nu am gasit pana in prezent o schema de amplificator audio cu heptode, dar nu se stie ce se afla in BD-ul userilor. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 20, 2010 Partajează Postat Decembrie 20, 2010 Cred ca un asemenea montaj merita o atentie deosebita pentru cine doreste sa-l realizeze,asa ca mi-am permis sa calculez un mic transformator de iesire,foarte simplu de realizat de catre oricine si cu rezultate foarte bune.Pentru o impedanta a difuzorului de 4 ohmi,se vor reflecta in primar ~15.000 ohmi(Za),iar pentru 5-6 ohmi (difuzor) se vor reflecta in primar~21.000 ohmi(Za). In desenul din atasament este aratat totul pentru realizarea acestui transformator.Daca cineva vrea sa "stoarca" tot ce se poate dintr-un final atat de firav si delicat trebuie sa realizeze in primul rand un transformator de iesire care sa se adapteze cat mai bine tubului final si aplicatiei dorite. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2010 Partajează Postat Decembrie 20, 2010 E super traful... (La mine are sectiunea de 4cmp si se aude fain);O alta propunere pentru realizarea secundarului cu doua infasurari in paralel cu sarma de diametru mai mic 0.25-0.3mm si cu rezultate mai bune in redarea frecventelor joase.In cazul acesta vor fi 4 bobinaje in sandwich. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 20, 2010 Partajează Postat Decembrie 20, 2010 E super traful... (La mine are sectiunea de 4cmp si se aude fain);O alta propunere pentru realizarea secundarului cu doua infasurari in paralel cu sarma de diametru mai mic 0.25-0.3mm si cu rezultate mai bune in redarea frecventelor joase.In cazul acesta vor fi 4 bobinaje in sandwich. Corect!Distributia spirelor secundarului in camp este mult mai buna dar bineinteles si cuplajul P/S este mai strans,un mic dezavantaj ar fi capacitatea P/S ceva mai mare,dar daca nu depaseste Cp/s=1000pF-1500pF nu ar fi o problema.In cazul desenului meu capacitatea P/S este de 780pF +/-15%Se poate calcula si asta pana la urma la traful propus de dv.....Nu cred ca sunt off(!!),....as vrea sa va spun ca o pentoda absolut audiofila este 4P1L in SE si chiar in PP,dar pentru puteri modeste de numai 3W.........6W,daca va uitati in datele de catalog veti observa ce faina este lampa asta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2010 Partajează Postat Decembrie 20, 2010 Tubul 4p1l este de mult timp in atentia mea. Am si un topic preferat cu un radioreceptor avand etajul final AF cu tubul 4p1l aici; Insa pentru tensiuni joase (< 100V) nu stiu cat de convingatoare poate fi. Un articol pe radiomuseum prezinta un emitator "one tube transmitter 4p1l" alimentat cu 150V, aici Si inca doua scheme faine: SE 4p1l Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 20, 2010 Partajează Postat Decembrie 20, 2010 Si mai este si PP-ul asta care merita toata atentia,cred ca se poate incadra cu usurinta in pretentiile unui audiofil.Eu am ascultat un PP cu 4P1L(nu cred ca era vb de schema asta),la un prieten,bineinteles pe niste boxe foarte bune si va spun ca am fost impresionat,lampa asta "produce" un sunet cu o dinamica surprinzatoare (nu neaparat putere) care da si senzatia de putere. Pe aceleasi boxe am ascultat si un PP cu EL84,un PP cu 6P3S si un SE cu 6C33C,bineinteles cu aceeasi sursa de semnal si aceeasi muzica.Pot spune cu certitudine ca se simtea o diferenta in sensul pozitiv favorabila lui PP cu 4P1L.Singurul amplificator care-l depasea a fost un PP cu 6P36S (cu Uanodic la 550V si Ug2 la 240V si un Zaa=5000 ohmi)P.S eu am facut referire la acest tub gandindu-ma la tipul katodului (incalzire directa) dar mai ales la cat de economic poate fi,atentie cat de putin consuma la filament (!!!!),in schimb nu stiu cat de bine va functiona cu o tensiune anodica redusa.Dupa caracteristci se pare ca merge bine si cu Uanod mic. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2010 Partajează Postat Decembrie 20, 2010 Am testat si varianta cu DL96/DAF96 si cred ca se aude sensibil mai bine decat prima schema prezentata DL96/6J1P. Voi posta in topic un videoclip, cel tarziu maine... In fine videoclipul promis cu DL96/DAF96 (va avertizez ca se aude excelent in raport cu simplitatea circuitului!) Mz7YjbH7RQo Pana in momentul de fata cred ca este cel mai reusit circuit AF din acest topic. Posesori de RR Hora pot sa confirme Cred ca o sa experimentez si schema cu DL96/ DF96 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum