iora Postat Decembrie 2, 2010 Partajează Postat Decembrie 2, 2010 Acum, nu ca vreau sa fiu rau...dar orice mp3 player alimentat la 3V va bate ca si calitate si nivel amplificatoarele cu lampi la tensiune joasa fara transformator de iesire, chiar si OTL-urile pomenite pe aici. Daca te indrepti spre calitate si te apuci sa concurezi cu un I-Pod de exemplu, nu ai nici o sansa in felul asta...Trebuie sa faci ceva simplu si cu traf de iesire. (adaptat corect)Un transformator de iesire corect facut te va feri de tensiunea inalta pusa pe cap, la fel cum face si transformatorul din care iti incarci telefonul de exemplu.Daca nu suporti ideea de alimentare la tensiune mare, nu are rost sa te gindesti la lampi...Nu e o gluma. Renunta sau obisnuieste-te.am avut curiozitatea sa fac o auditie comparativa cu un semnal direct de la Ipod livrat pe o pereche de casti JVC RX700 si dupa aceea trecut prin amplificatorul OTL cu 6S19P.am fost placut surprins de calitatea oferita de acest OTL.sustin cu toata convingerea ca suna sesizabil mai bine si ,detasat mai puternic fata de ipod-ul model MP3MC086BT/A. nu acest lucru s-a intamplat insa cu o pereche de casti Pioneer SE-M280,care doar bubuiau.deci un factor important sunt si castile folosite si modul cum se adapteaza la amplificator. sustin ideea ca si un OTL suna foarte bine,nu e neaparat necesar sa folosim un transformator la iesire,desigur conteaza configuratia schemei.ca sa nu vorbesc prostii,mi-am facut un pic de timp si am testat si alt device. SONY NETWORK WALKMAN nw-e103. prima data fara corectii.mp3 la 320kb. in afara de un sunet mai placut reprodus de OTL-ul cu 6S19P la redarea inaltelor si rezerva de putere mai mare,suna aproximativ la fel poate o idee mai bine OTL-ul.deci in mod clar nu suna mai rau.cand am activat corectiile de ton,lucrurile s-au schimbat un pic. la amplificatorul cu lampi nu e nevoie de corectii,daca la dau la maxim se coloreaza prea mult sunetul ,mai ales la inalte,insa la walkman nu par asa de amplificate.per total prefer sunetul de la OTL.am facut acest test deoarece am fost multumit de calitatea acest mic player. e posibil insa sa nu sune identic cu un SE cu lampi si transformator,care are in plus pierderile in traf, insa care adauga un plus la "sunet" de lampi,pe care doreste sa il auda . desigur ca e uimitor ,cum poate suna un dipozitiv asa de mic,comparativ cu "uzina" cu 6S19P Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 3, 2010 Partajează Postat Decembrie 3, 2010 Felicitari, ma bucur sa aud asta. Vorba ta, era de-a dreptul deprimant ca "uzina" sa sune mai prost decit micutul ala. Sa nu uitam ca ai o rezerva enorma de putere. Eu, pe vremuri, cind eram inspaimintat de trafuri de iesire, am experimentat ceva OTL -uri si nu am fost prea incintat. Bine, nici nu stiam mare lucru despre lampi. (eu nu am prins vremurile de glorie ale lampilor) Cind am experimentat primul traf de iesire am avut o revelatie. Desi traful era destul de prost, iar masuratorile erau - cum erau, sunetul era surprinzator de bun...Normal, "mai incapea" dar aceasta neconcordanta intre masuratori si sunetul real m-a pus pe ginduri.Traful, cu toate pierderile si imperfectiunile lui face ceva nemaipomenit: da viata sunetului. Link spre comentariu
iora Postat Decembrie 3, 2010 Partajează Postat Decembrie 3, 2010 Felicitari, ma bucur sa aud asta. Vorba ta, era de-a dreptul deprimant ca "uzina" sa sune mai prost decit micutul ala. Sa nu uitam ca ai o rezerva enorma de putere. Eu, pe vremuri, cind eram inspaimintat de trafuri de iesire, am experimentat ceva OTL -uri si nu am fost prea incintat. Bine, nici nu stiam mare lucru despre lampi. (eu nu am prins vremurile de glorie ale lampilor) Cind am experimentat primul traf de iesire am avut o revelatie. Desi traful era destul de prost, iar masuratorile erau - cum erau, sunetul era surprinzator de bun...Normal, "mai incapea" dar aceasta neconcordanta intre masuratori si sunetul real m-a pus pe ginduri.Traful, cu toate pierderile si imperfectiunile lui face ceva nemaipomenit: da viata sunetului.viitorul proiect va fi un amplificator de casti cu transformatoare de adaptare construit in jurul lui 6P1P,din curiozitate.nici eu nu am prins"vremurile de glorie" ale lampilor... . m-as bucura sa nu fie asa cum zici tu si sa nu fi facut degeaba OTL-ul cu 6S19P :cry: insa s-ar putea sa ai dreptate, inclin sa cred ca OTL se apropie mai mult de semiconductori la sunet, de aceea nici nu am observat diferente majore, insa merita facut. Link spre comentariu
Den Postat Decembrie 3, 2010 Partajează Postat Decembrie 3, 2010 Eu o sa incerc varianta cu pl 504 ,dar cu transformator pe iesire.Initial o sa-l alimentez la tensiune redusa,pana in 35v pe anod.Apoi nu ma opreste nimic (cred) sa maresc tensiunea de alimentare si sa observ care ar fi diferentele. Cam cum ar trebui sa fie acest traf de iesire in cazul castilor?Am inteles ca totusi cele mici se satureaza prea repede.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2010 Partajează Postat Decembrie 3, 2010 Circuitul cu PL504 functioneaza si cu tensiune anodica sub 27V de exemplu 24V, lucru remarcat si in articolul din revista elektor; Singurul motiv pentru care s-a utilizat o tensiune de 27V este incalzirea lampii care necesita pentru filament 27V.(PL504) Dar cred ca daca s-ar folosi un EL504 cu tensiune de filament 6V s-ar putea scadea tensiunea anodica undeva la 18-24V. Daca cresti tensiunea peste 35V se mareste puterea obtinuta in SE , dar atentie ce faci si cu circuitul catodic si cu alimentarea pe grila G2... Aici Schema E88C+PL504 Uite si un exemplu cu doua PL504 in paralel la 50V Aici se spune ca se obtine o putere de 15W in final... Si in fine un Push-Pull alimentat la 120V anodica: detalii Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2010 Partajează Postat Decembrie 3, 2010 Asa cum am promis am realizat montajul practic alimentandu-l la 27V. Se aude fain cu un transformator de iesire (10:1) puterea fiind asa cum remarca autorul articolului in jur de 1W, suficienta pentru o camera. Am urcat cateva poze si filmulete cu acest experiment. videoclip I videoclip II videoclip III videoclip IV Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 4, 2010 Partajează Postat Decembrie 4, 2010 Felicitari, ma bucur sa aud asta. Vorba ta, era de-a dreptul deprimant ca "uzina" sa sune mai prost decit micutul ala. Sa nu uitam ca ai o rezerva enorma de putere. Eu, pe vremuri, cind eram inspaimintat de trafuri de iesire, am experimentat ceva OTL -uri si nu am fost prea incintat. Bine, nici nu stiam mare lucru despre lampi. (eu nu am prins vremurile de glorie ale lampilor) Cind am experimentat primul traf de iesire am avut o revelatie. Desi traful era destul de prost, iar masuratorile erau - cum erau, sunetul era surprinzator de bun...Normal, "mai incapea" dar aceasta neconcordanta intre masuratori si sunetul real m-a pus pe ginduri.Traful, cu toate pierderile si imperfectiunile lui face ceva nemaipomenit: da viata sunetului.Se stie ca tehnica moderna poate reproduce fidel imaginile dar nu si sunetele, insa in aceasta incercare de a ne apropia de fidelitatea sonora varianta cu tuburi este cea mai buna desi este o metoda scumpa si abandonata de cei multi.Sunt de acord ca un push-pull pe tuburi cu un traf realizat bine se aude exceptional! Am avut si eu aceasta revelatie dupa ce l-am realizat prima data din curiozitate citind aprecierile de pe elforum.Acum daca ar fi sa ma refer la o ierarhizare a amplificatoarelor HI-FI nu exista decat cel cu tuburi in configuratie PP si restul celalalte... Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 4, 2010 Partajează Postat Decembrie 4, 2010 ...Acum daca ar fi sa ma refer la o ierarhizare a amplificatoarelor HI-FI nu exista decat cel cu tuburi in configuratie PP si restul celalalte... Ar fi bine domnule "Cristian74" sa nu fiti asa,-categoric..., sa nu sub_estimati configuratia SE...(cred/consider...). Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 4, 2010 Partajează Postat Decembrie 4, 2010 Ar fi bine domnule "Cristian74" sa nu fiti asa,-categoric..., sa nu sub_estimati configuratia SE...(cred/consider...).Si configuratia SE se intelege, "restul celalalte" fiind in opinia exprimata cele fara tuburi Acum revin la ampliful SE alimentat la 27V, experimentul s-a extins si pe un lot de cateva lampi PL500; Rezultatele au fost surprinzatoare: nu este nici o diferenta sesizabila intre SE cu PL504 si SE cu PL500. Videoclip PL500 Link spre comentariu
Den Postat Decembrie 11, 2010 Partajează Postat Decembrie 11, 2010 Am facut si eu montajul si am ramas cu o impresie buna.Numai ca la mine nu e chiar 1W,As zice vreo 0,6 mai degraba.Dar am o problema.Am facut si montajul care este atasat mai jos.Numai ca am folosit pl504 si anodica la 60v.Problema e ca R7 de 1k din anod fierbe efectiv,eu am pus de 1w..nici una de 2w nu se descurca prea bine.E normal? Transformatorul de iesire este un traf de cadre la care i-am rebobinat secundarul.Primarul masoara 300 Ohmi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 11, 2010 Partajează Postat Decembrie 11, 2010 O varianta ar fi sa renunti la rezistenta din circuitul anodic si sa "arunci" toata puterea in traf. Faptul ca rezistenta "fierbe" inseamna ca puterea de iesire poate fi cu mult peste 2W.Desi la 60V fenomenul pare destul de suspect... icon_axe Link spre comentariu
Den Postat Decembrie 11, 2010 Partajează Postat Decembrie 11, 2010 Deja mutasem traful in anodica intre timp . Fac si eu ca tiganu. Alta putere..cat..inca nu stiu,mi-am dat seama ca sursa mea de semnal e slaba rau (receptor dolce).Am pastrat rezistenta de 100 din catod,m-am jucat umpic si cu g2,dar pana la urma l-am lasat legat direct la +. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 11, 2010 Partajează Postat Decembrie 11, 2010 Ok,Legat de primul montaj unde ai obtinut 0,6W este normal pentru ca primarul trafului pe care l-ai utilizat are impedanta mult mai mare decat cea a trafului din experimentul expus.O rebobinare a primarului la 1000-1200 spire se obtine o putere de 1-1,5W la sigur. Link spre comentariu
blue Postat Decembrie 11, 2010 Partajează Postat Decembrie 11, 2010 Probabil ca aceste experiente cu tuburi alimentate la tensiuni reduse par interesante, totusi semiconductoarele au performante mai bune in acest caz si daca pierderea de vreme nu este importanta, merita incercata o comparatie Link spre comentariu
Den Postat Decembrie 11, 2010 Partajează Postat Decembrie 11, 2010 Daca pun un condensator de 100uf paralel cu rezistenta din catod puterea creste din nou..Raman totusi la castile mele,puterea data de tub este arhisuficienta in orice varianta.Schema e acceasi cu cea cu alimentare la 24 v,numai ca eu il alimentez la 60 si pastrez rezistenta din catod. Ar trebui niste transformatoare cam prea mari pentru o iesire decenta pe difuzoare. Si pe voi tot pe partea stanga va scutura? M-a mancat undeva sa pun mana pe anod,m-a relaxat complet. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum