Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cel mai simplu amplificator SE cu lampi EF98, la 6V .

Vizitator

Postări Recomandate

Salut,

am deschis acest topic pentru aceia dintre dvs care si-au dorit sa construiasca un amplificator pe lampi pentru casti, simplu dar in acelasi timp alimentat la o tensiune anodica nepericuloasa :da

Schema este extrem de simpla, redusa la cea mai simpla expresie in varianta stereofonica, si nu pune probleme deosebite in realizarea amplificatorului care se poate conecta la iesirea unui mp3 player, ipod sau ceva, iar volumul se regleaza din sursa de semnal.

Circuitul Anodic se alimenteaza din aceiasi sursa cu filamentul (pini 3,4), adica la 6V.

Schema:

Posted Image

Cablajul:

Posted Image

:freaza:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 127
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Den

31

• +_Florin_+

11

• blue

9

• mișa

6

Top autori în acest subiect

Sa sti ca s-au produs lampi special pentru scule alimentate la 12V (12V = tensiune anodica) ca de exemplu:

ECC86

EBF83

ECH83

EF97

EF98

Sunt doar citeva exemple. Vei vedea in foile lor de catalog. (de exemplu: http://scottbecker.net/tube/sheets/010/e/ECH83.pdf )

Asta nu inseamna ca nu ai dreptate. Astea sunt citeva exceptii, care probabil nu fac fata unui amplificator HiEnd (nu am incercat si nici nu am intentia sa incerc deocamdata), dar intr-un receptor, sau intr-un amplificator de telefonie functioneaza foarte bine.

Mai mult de atit, aceste lampi NOS, pot fi cumparate de aici: http://www.askjanfirst.de/eindex.htm

Sfatul meu e: Cine doreste sa le cumpere sa se grabeasca. Stocul se va termina si NICIODATA nu veti mai putea cumpara lampi originale. Poate peste vreo 20 de ani se vor fabrica special pentru colectionari la 5000E bucata. (copie fidela - dar nu originala)

Link spre comentariu

Da , dar se demagnetizeaza castile , deoarece circula un curent continuu prin ele....trebuie fazate + la + . - la - , componenta continua strica calitatea redarii.......metoda functiona acceptabil doar la radiourile antice , dar la redarea muzicii la o calitate care sa justifice constructia unui amplificator cu lampi se pot ridica cateva semne de intrbare , justificate.......

Link spre comentariu

Da , dar se demagnetizeaza castile , deoarece circula un curent continuu prin ele....trebuie fazate + la + . - la - , componenta continua strica calitatea redarii.......metoda functiona acceptabil doar la radiourile antice , dar la redarea muzicii la o calitate care sa justifice constructia unui amplificator cu lampi se pot ridica cateva semne de intrbare , justificate.......

Intr-adevar, schema asta e destinata unui experiment, nicidecum unui amplificator de casti actual.
Link spre comentariu

Intr-adevar, schema asta e destinata unui experiment, nicidecum unui amplificator de casti actual.
subscriu
Link spre comentariu

Eu imi mentin parerea: daca intr-adevar doriti sa construiti un amplificator pentru casti cu lampi, amplificator care chiar sa aiba amprenta lampilor si sa poata face concurenta la ce poate fi cumparat in varianta ultra miniatura si ieftina, trebuie facut un montaj simplu dar obligatoriu cu traf de iesire. Eu as pune pe fiecare canal cite o trioda (jumatate de lampa) gen 6n6 sau macar ECC82 si atit. As face un traf de iesire de 2-3 cm2 bobinat in primar cu sirma de 0.1mm. Bobinajul primar l-as face vrac, adica nu spira linga spira dar cit de cit uniform. Toti incepatorii se feresc de trafuri de iesire dar asta implica niste complicatii si compromisuri mult mai mari. Stiu asta pentru ca si eu am trecut prin faza de incepator. (de asta imi permit sa-mi dau cu parerea aici) Un traf de genul asta nu e greu de facut iar rezultatele ar putea fi spectaculoase. Poate fi realizat lejer pe masina de gaurit.Poate fi folosita si o lampa de joasa tensiune dar eu zic ca o persoana care se teme de tensiuni ridicate nu are rost sa foloseasca lampi. Nu e rau sa te feresti de tensiuni mari, dar asta implica niste restrictii.

Link spre comentariu

Da ,incepator si intradevar,si eu ma feresc de constructia trafurilor de iesire.Bineinteles prefer constructia unui amplificator pe casti pe lampi cu iesirea pe traf,dar nu suport ideea de tensiune de alimentare mare,mai ales ca-mi lipseste in camera impamantarea la prize si nu o sa fiu singurul care opereaza castile.. In alte ordine de idei,dispun de 2 pl504 inca functionale.Am mai scotocit pe internet si am gasit de la elektor ceva interesant si destul de simplu.Am atasat pdf-ul.

Link spre comentariu

Acum, nu ca vreau sa fiu rau...dar orice mp3 player alimentat la 3V va bate ca si calitate si nivel amplificatoarele cu lampi la tensiune joasa fara transformator de iesire, chiar si OTL-urile pomenite pe aici. Daca te indrepti spre calitate si te apuci sa concurezi cu un I-Pod de exemplu, nu ai nici o sansa in felul asta...Trebuie sa faci ceva simplu si cu traf de iesire. (adaptat corect)Un transformator de iesire corect facut te va feri de tensiunea inalta pusa pe cap, la fel cum face si transformatorul din care iti incarci telefonul de exemplu.Daca nu suporti ideea de alimentare la tensiune mare, nu are rost sa te gindesti la lampi...Nu e o gluma. Renunta sau obisnuieste-te.

Link spre comentariu

Acum, nu ca vreau sa fiu rau...dar orice mp3 player alimentat la 3V va bate ca si calitate si nivel amplificatoarele cu lampi la tensiune joasa fara transformator de iesire, chiar si OTL-urile pomenite pe aici. Daca te indrepti spre calitate si te apuci sa concurezi cu un I-Pod de exemplu, nu ai nici o sansa in felul asta...Trebuie sa faci ceva simplu si cu traf de iesire. (adaptat corect)Un transformator de iesire corect facut te va feri de tensiunea inalta pusa pe cap, la fel cum face si transformatorul din care iti incarci telefonul de exemplu.Daca nu suporti ideea de alimentare la tensiune mare, nu are rost sa te gindesti la lampi...Nu e o gluma. Renunta sau obisnuieste-te.

Ok,Este un punct de plecare. Am in vedere si alte lampi care pot functiona la tensiune redusa si cu iesire pe traf desigur.Am inteles punctele slabe ale acestui montaj care in principiu ramane asa cum ii este numele "Cel mai simplu amplificator SE cu lampi EF98". Nu aveam pretentia la calitatea unui SE cu tuburi consacrate in astfel de aplicatii.Dar ma intereseaza sa ajung la o varianta de SE cu sau fara traf sau gen OTL, alimentat la tensiune redusa si punand in aceasta ecuatie numai tuburi uzuale; Iata provocarea. :da
Link spre comentariu

Da ,incepator si intradevar,si eu ma feresc de constructia trafurilor de iesire.Bineinteles prefer constructia unui amplificator pe casti pe lampi cu iesirea pe traf,dar nu suport ideea de tensiune de alimentare mare,mai ales ca-mi lipseste in camera impamantarea la prize si nu o sa fiu singurul care opereaza castile.. In alte ordine de idei,dispun de 2 pl504 inca functionale.Am mai scotocit pe internet si am gasit de la elektor ceva interesant si destul de simplu.Am atasat pdf-ul.

Salut,In primul rand iti multumesc pentru documentatia de calitate, revista elektor si-a pastrat acel farmec aparte. :aplauze Ampliful SE cu PL504 are o putere de iesire 1W (la 27V!), ma tenteaza pentru un experiment si probabil ca il voi realiza in curand.Amplificatorul cu EL95 functioneaza excelent chiar si la 6V, schema am experimentat-o in varianta mono in montaj paianjen si se auzea excelent.Pentru varianta stereo cred ca este de preferat sa fie alimentat la 12V tensiune anodica iar cele doua filamente pot fi alimentate in serie de la aceiasi sursa.PS: Lampa EL 95 functioneaza bine si in aplicatia unui receptor FM cu superreactie foarte stabil alimentat la 12V.AICI
Link spre comentariu

am avut curiozitatea sa fac o auditie comparativa cu un semnal direct de la Ipod livrat pe o pereche de casti JVC RX700 si dupa aceea trecut prin amplificatorul OTL cu 6S19P.am fost placut surprins de calitatea oferita de acest OTL.sustin cu toata convingerea ca suna sesizabil mai bine si ,detasat mai puternic fata de ipod-ul model MP3MC086BT/A. nu acest lucru s-a intamplat insa cu o pereche de casti Pioneer SE-M280,care doar bubuiau.deci un factor important sunt si castile folosite si modul cum se adapteaza la amplificator. sustin ideea ca si un OTL suna foarte bine,nu e neaparat necesar sa folosim un transformator la iesire,desigur conteaza configuratia schemei.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări