Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masini-Unelte in regim DIY

Vizitator

Postări Recomandate

Pot spune cu siguranta ca daca folosesti ghidaje rotunde ai nevoie de minim 20 mm si sa fie din otel tratate ,sub nici o forma nu ai ce face cu ghidaje de imprimanta la un strung chiar daca este de banc ,si e hooby.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Cred ca si cele de la imprimanta sunt tratate,dar oricum cel mai gros care il am,de 9mm diametru si 30cm lungime,pus pe doua reazeme la capete si apasat relativ usor cu degetul se deformeaza cam 2-3,n-am lucrat pe strung in veci dar asta nu poate sa aduca decat vibratii, zgomot,cutite rupte si piese rebut,asa-i? :da In schimb aceeasi tija daca o scurtam la 10cm,si montate 2 in paralel,pentru culisarea caruciorului,ar trebui sa faca fata pentru piese din plastic si aliaje moi/piese de mici dimensiuni nu?desigur iese un strungulet micut.Ceva gen

http://img705.imageshack.us/img705/9908/img6.gif

Vreo 3 zile mi-a luat sa deschid toate linkurile de pe lathes.co.uk :nebunrau: am si salvat o parte din pozele de acolo(selectiv doar ce mi s-a parut important/interesant).Putine strunguri "homemade",dar si cele care erau aveau batiul daca nu turnat din fonta,cel putin un cilindru destul de gros.Acum,patul inceputului meu de strung eu cred ca este destul de rigid pentru ce-mi doresc eu de la el(ca doar n-o sa fac roti de tren),insa trebuie sa gasesc o modalitate sa-i fac o cale de rulare pentru carucior si pentru papusa mobila.

Asa cum spuneam am doua suruburi lungi cam de 1m si de 35mm diametru ,dar nu sunt filetat complet ci cam o treime,daca folosesc cele doua treimi adica un 70cm ,n-ar trebui sa fie de ajuns pentru un strung mic spre mijlociu?

ceva gen

http://img560.imageshack.us/img560/583/img23.gif . Problema apare cand ma gandesc la faptul ca acele suruburi trebuiesc rectificate si probabil le-ar trebui si un tratament de calire :jytuiyu

Link spre comentariu

Cred ca si cele de la imprimanta sunt tratate,dar oricum cel mai gros care il am,de 9mm diametru si 30cm lungime,pus pe doua reazeme la capete si apasat relativ usor cu degetul se deformeaza cam 2-3,n-am lucrat pe strung in veci dar asta nu poate sa aduca decat vibratii, zgomot,cutite rupte si piese rebut,asa-i? :da In schimb aceeasi tija daca o scurtam la 10cm,si montate 2 in paralel,pentru culisarea caruciorului,ar trebui sa faca fata pentru piese din plastic si aliaje moi/piese de mici dimensiuni nu?desigur iese un strungulet micut.Ceva genhttp://img705.imageshack.us/img705/9908/img6.gifVreo 3 zile mi-a luat sa deschid toate linkurile de pe lathes.co.uk :nebunrau: am si salvat o parte din pozele de acolo(selectiv doar ce mi s-a parut important/interesant).Putine strunguri "homemade",dar si cele care erau aveau batiul daca nu turnat din fonta,cel putin un cilindru destul de gros.Acum,patul inceputului meu de strung eu cred ca este destul de rigid pentru ce-mi doresc eu de la el(ca doar n-o sa fac roti de tren),insa trebuie sa gasesc o modalitate sa-i fac o cale de rulare pentru carucior si pentru papusa mobila.Asa cum spuneam am doua suruburi lungi cam de 1m si de 35mm diametru ,dar nu sunt filetat complet ci cam o treime,daca folosesc cele doua treimi adica un 70cm ,n-ar trebui sa fie de ajuns pentru un strung mic spre mijlociu?ceva gen http://img560.imageshack.us/img560/583/img23.gif . Problema apare cand ma gandesc la faptul ca acele suruburi trebuiesc rectificate si probabil le-ar trebui si un tratament de calire :jytuiyu

Te complici prea tare cu tijele tale ,vezi ca la sponsorul forumului este tija de 25 mm tratata si rectificata cu ~8 lei/10 cm.Oricum tijele tale nu vor iesi la calitatea alora de acolo.
Link spre comentariu

Tre sa imi fac niste calcule,caci daca imi da cu prea multe zerouri n-am facut nimic :jytuiyu

Cred ca e greu :da (la fel e si la mine) dar spun din experienta :incearca sa faci tu o tija de 25 la 500mm rectificata si calita ,la cota de rulment si vezi ce iese,nu prea ai de ales :rade: .Altele mai poti face dar baza strungului sant ghidajele.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Calculele s-au facut si nu tin cu buzunarul :nebunrau: Am si eu o dilema,am pus mana pe niste tabla,2 discuri de 20mm,un disc de 15mm si doua "coli" de tabla de 12mm si cam 50cm/100cm(astea doua din urma de la un abric) impreuna cu tamburul .Eu ma gandeam ca pentru piesele care alcatuiesc portcutitul strungului si piesele care permit miscarea lui pe cele 2 axe sa frezez(nu eu,frezorul) ghidaje coada de randunica;ulterior am aflat ca tablele mele sunt cam subtiri si ca ar trebui cel putin 30-40mm grosime ca sa fie suficienta carne;ma gandesc eu acum,nu se pot suda ,sau asambla prin suruburi mai multe bucati una peste alta sa rezulte o grosime mai mare?macar pentru partea de jos a ghidajelor,partea de sus putand avea direct marginile tesite la acelasi unghi si peste ea sa prind tot cu suruburi si/sau sudare ghidajul pentru cealalta axa :jytuiyu

Link spre comentariu

ma gandesc eu acum,nu se pot suda ,sau asambla prin suruburi mai multe bucati una peste alta sa rezulte o grosime mai mare?macar pentru partea de jos a ghidajelor,partea de sus putand avea direct marginile tesite la acelasi unghi si peste ea sa prind tot cu suruburi si/sau sudare ghidajul pentru cealalta axa :jytuiyu

Teoretic da ,practic ai nevoie se foarte multe prelucrari de precizie care cred ca o sa te cam coste :daIncearca sa gandesti un strung cu ghidaje circulare si cu bucse si cred ca la pret poti iesi mai bine,ceva de genul atasat de tine in fotografie.http://www.lathes.co.uk/unimat/
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Se gasesc de vanzare subansambluri de strung Einhell : -batiu -gol fara nimic pe el dar cu cu ghidaje realizate-carucior -cu toate saniile pe el si cu angrenajele din cutie ,complet-papusa fixa -cu tot ce e in ea -papusa mobilacam atit am memorat io ,daca vreti amanunte e pe un site romanesc de marfa de ocazie, nu e reclama dar doar acolo le-am vazut si daca apareau mai devreme poate ma apucam de construit...Cred ca e o stire interesanta pt cei ce au de gand sa faca o masina unealta.De exemplu papusa fixa e foarte interesanta pt un cap de freza...

Link spre comentariu

Buna Seara si bine v-am regasit.

A trecut ceva vreme de cand deschideam aici "cutia Pandorei" si rezultatele se vad!. :da

Acum am ceva noutati si am vrut sa le impartasesc:

-nu stiu daca va mai aduceti aminte de faptul ca am intrat in posesia unui Ministrung pt metale(prin cumparare!).La vremea respectiva acel strung era dotat cu motor de 2,2KW/380 asezonat cu o baterie de condensatori si o cutie de comanda pt schimbare de sens.Am renutat la el din motive de spatiu.Tot cautand un motor am gasit la un PRIETEN ADEVARAT "MIHAIGHE" :aplauze ,pe care l-am vizitat acasa la Bacau,un motor de masina de spalat automata,pe care acesta mi la DARUIT.

Dupa multe cautari si staruinte,pe INTERNET SI NUNUMAI am gasit scheme de legaturi corecte care m-au ajutat sa-i dau de cap. :dans:

Am trecut apoi la confectionarea unui suport pe care sa pot monta strungul,suport care sa fie deplasabil la nevoie si alaturi de el cele necesare. :freaza:

Ce a iesit se poate vedea aici :dans: si daca sunt intrebari va raspund cu placere:

http://www.youtube.com/watch?v=9U7NFDVV ... ture=g-upl

http://www.youtube.com/watch?v=KhCZsVax ... ure=g-upl;

http://www.youtube.com/watch?v=BNr47NPF ... ure=g-upl;

Astept pareri,opinii.

"Bafta si Minuni"

profesorul

Link spre comentariu

Mie imi place cum te-ai descurcat cu strungul(incet si bine) ,de acum trebuie sa faci rostu de accesorii :da ,sa vezi de acum bani dati pe ele(fara sa stie sotia) :ras: .

Link spre comentariu

...Este adevarat ca se gasesc cu Usurinta dar te-ai intrebat daca si BANII se gasesc cu tot atata usurinta?...

Atunci cand nu se gasesc bani in buzunar, ei trebuie cautati in alta parte...
Iata ca ai dat un frumos raspuns acestui indemn si esti pe cale de a reusi. Te invit sa-ti deschizi propriul topic, fie la sectiunea Masini unelte, fie la Atelierul mecanic, unde vei putea impartasi si altora din experienta deja castigata si vei putea gasi eventual sfaturi si solutii utile pentru ceea ce mai ai de facut. FELICITARI!!! :aplauze
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări