Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masini-Unelte in regim DIY

Vizitator

Postări Recomandate

Salut! Nu, nu este al meu. Cautam pe ebay.de un universal si am zis sa vad si ce strunguri mai vand nemtii. Asta era unul de vanzare si m-am gandit imediat sa pun poza aici ca sursa de inspiratie.

Link spre comentariu

@daredanInitial am dorit sa fac doar un soi de bormasina orizontala pt gauri de Φ=25-40mm;pt asta turatia trebuie sa fie in jur de 100 rot/min,iar cuplul foarte mare,fapt ce nu-l putea asigura o curea de transmisie.Vibratii nu are de loc,insa stropeste cu unsoare(din lipsa de aparatori).Cautand pinioane pt lant gall,am descoperit reductorul cu 15 viteze pe lant;daca tot am facut asta am luat de la fier vechi si portcutitul de SN320.Jucaria asta am folosit-o inclusiv la frezat pene profil ''T'' si nu numai.In functie de timp vreau sa mai adaug un cap vertical de gaurit/frezat-dar e la ''copt''. icon_jook

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Salut,am fost redirectionat catre acest topic,scriind din greseala pe altul :d

Intai sa prezint una bucata polizor de banc(desi bancul pe care e pus nu e cea mai solida constructie)

Posted Image

Discurile folosite sunt de flex,si isi face treaba cu brio,pe langa flexuri.

Acum,interventia mea are alt scop si anume incercarea de a face un fel de strung

Este un proiect inceput acum ceva vreme,inainte ca taicamiu sa plece in lumea celor drepti;in tinerete el a fost lacatus,si printre altele a lucrat si pe strung destul cat sa vrea sa-si faca unul si acasa...

Ce am pana acum?

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Posted Image

Posted Image

Eu unul deocamdata habar nu am cu ce se mananca un strung,doar ce am vazut cum se fac anumite operatii pe strung,si sunt destul de fascinat de acest lucru,dar nu-mi permit in nici un caz sa-mi cumpar un strung "adevarat" asa ca ce voi incerca sa fac,sper sa ma ajute sa fac ceva stuturi,diverse "reductii" pentru masina,chestii care nu necesite o precizie de ceasornicar...

Dispun si de motor suficient de puternic cred eu pentru actionare,mai am si o cutie de viteze de oltcit(o ajuta la ceva?) si de ceva fulii ,si curele trapezoidale,mai am si ceva mandrine,burghie,tarozi...cat sa-mi pot face in regie proprie diverse chestii...altfel decat le-as putea face prinse in menghina,luate la pila etc...

Ca si termeni de specialitate nu stau foarte bine,dar in principiu,piedicile cele mai mari le vad eu in portcutit(zic bine?) cu tot ce cuprinde partea de antrenare a lui,cat si partea in care se prinde mandrina pentru a putea gauri piesele prinse in universal...

Acum,cu ce am aici pot spera ca voi reusi sa incropesc si restul de chestii?

Link spre comentariu

Salutari! Ce a facut tatal tau pana acum este un lucru bun, solid. Este din pacate doar parte componenta a masinii si anume papusa fixa. Ca sa ai un strung iti mai trebuie si un batiu (se numeste patul strungului) pe care sa montezi papusa respectiva si celelalte componente ale strungului: caruciorul cu sania portcutit si papusa mobila. Solutii constructive sunt multe si depind de imaginatia ta. Daca doresti efectiv prelucrarea unor bucsi si/sau piese mici a si lungime, nu ai nevoie de un carucior care sa culiseze pe un pat pe distante lungi. Ca sa-ti faci o idee despre cum arata un strung si cum s-au fabricat primele strunguri arunca o privire pe lathes.co.uk Sunt multe strunguri din perioadele de inceput si o sa vezi cam ce ai tu si ce-ti mai trebuie. Un lucru de apreciat este ca tatal tau a avut o idee buna cand a construit ce a construit. A facut totul foarte solid.Mai este pe aici un coleg care are un fel de strung home-made, poate-si mai da o parere si o poza cum a rezolvat cu sania portcutit.

Link spre comentariu

Multumesc de raspuns,si eu sper ca rezistenta a ce a facut pana acum este una suficienta pentru ce vreau eu sa fac;

Ca si sursa de diverse scule in regim DIY am gasit acest site,desigur multe dintre ele sunt antichitati,dar am increderea ca unele dau rezultate foarte bune!

http://www.vintageprojects.com/lathe-milling-plans.html

Batiul reprezinta masa suport a intregului strung?sau reprezinta ansamblul de coloane(in caz ca se folosesc doua coloane ca in pozele care urmeaza) peste care se misca ansamblul portcutitului?caci m-ati bagat putin in ceata :d

Am acasa doua suruburi cam de 1metru lungime, cu filet patrat de 3(am zis bine?nu stiu prea bine clasificare si notarea filetelor,dar un cant de filet are latime 3mm si inaltime tot 3mm) din care as putea face doua coloane zic eu rezistente pentru ce piese am de gand sa-l folosesc;

Acum,pe un alt forum am dat peste un alt strung facut tot asa in regim de amator

(pozele sunt preluate de pe acel site,sper sa nu fie vreo problema ca le postez aici!)

http://www.cartula.ro/forum/topic/4562- ... e__st__100 linkul catre forum,nu pe prima pagina topicului ci acolo unde am gasit informatiile concrete

Papusa mobila nu?

Posted ImagePosted Image

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

http://img819.imageshack.us/img819/3213/055rkr.th.jpghttp://img843.imageshack.us/img843/3474/057jk.th.jpghttp://img109.imageshack.us/img109/7391/067vl.th.jpghttp://img40.imageshack.us/img40/4778/066bj.th.jpghttp://img267.imageshack.us/img267/1921/064cg.th.jpg

Din pacate au iesit putin cam alandalan,dar in mare se intelege cam ce solutie constructiva as dori sa abordez,desigur la alta scara;Am citit ca metoda cu coloane nu e cea mai potrivita din pricina deformatiilor la care sunt supuse coloane cand portcutitul este pe mijlocul acestora,totusi nu se poate elimina din acest neajuns folosind niste role care se deplaseaza pe "sine" pe toata lungimea cursei caruciorului?sau in timp se uzeaza aceasta "cale de rulare" si apar alte erori si tot asa?desigur,pentru o bucsa de poliamida o eroare mica nu e mare lucru,pentru un lagar din bronz mai mult ca sigur este...

Voi da o fuga la remat si pe la centrele de fier vechi,poate gasesc ceva din care sa pot incropi caruselul si papusa mobila.

Va tin la curent

Link spre comentariu

Batiul prin definitie este cadrul/suportul pe care se monteaza mecanismele masinilor unelte. La strung se mai numeste patul strungului si da, in cazul strungului prezentat de tine de pe cartula este format din cele doua bare. Metoda cu bari rectifcate desi este una "controversata" pe aici pe forum vad ca s-a folosit in special la constructia strungurilor de precizie de catre elvetieni. Binenteles, este vorba de bari de otel rectificate nu de tevi de apa sau gaz. Ti-am recomandat site-ul lathes.co.uk pentru a te familiariza putin cu diferitele modele de strunguri. Stiu ca sunt sute de pagini (eu le-am vizionat de cel putin 4 ori) dar poti sa te uiti pe sarite. Sunt multe modele de strunguri vechi care erau destul de simple si cu componentele la vedere deci vei putea recunoaste elementele pe care le ai tu printre ele.Daca nu ai aspiratii prea mari poti face un strung din ce ai. Cea mai buna solutie ar fi sa gasesti la fier vechi sania transversala si sania portcutit (tot ansamblul) si montata pe un batiu chiar cu suruburi pentru rigiditate. Astfel vei avea o cursa de prelucrare de cativa centimetri, cat are sania portcutit cursa. Nu vei putea prelucra decat bucsi sau piese mici in fata universalului dar si asta ar fi suficient.LE: Ca model vezi si strungul colegului gcom61 de pe pagina anterioara.

Link spre comentariu

Daca as da peste sanie,momentan mi-ar fi de ajuns,si o cursa de 3-4cm este suficienta pe moment,dar sa vedem,poate imi cumpar doua bare rectificate de 30mm diametru,ca am vazut pe hiend ca sunt cam 10 lei/10cm iar doua bare de 50 sunt ok pentru ce vreau eu,ca si asa rulmentii mai costa si ei,suportii la fel(desi pe astia din urma cred ca i-as putea face mai ieftin).In curand trebuie sa merg la cineva care mi-a spus ca tatal lui adunase cu ani in urma ceva piese de strung si poate gasesc pe acolo una alta,sa pot incepe ceva.Acum,ca sa deplasez papusa mobila si caruselul,o bara filetata care se gaseste de cumparat la metru isi va face treaba?ma refer sa nu se uzeze foarte repede filetul si sa apara jocuri nedorie..Alta intrebare ar fi cam la ce inaltime sa ridic "axa" care trece prin centrul universalului fata de cele doua coloane?este vreo regula sau tine de alegerea fiecaruia?in sensul ca daca il fac prea inalt,cel mai probabil caruselul va trebui sa fie si el suficient de inalt nu?asta in cazul in care voi vrea sa prind in strung eu stiu,vreo fulie mai mare in diametru sau de ce nu o janta de masina sa-i modific gaura de centrare :jytuiyu SI inca o chestie,s-ar putea folosi caruselul si portcutitul de asa natura sa poata fi folosit pentru o freza?desigur asta presupune sa adaug la tot ansamblul si o masina verticala in care sa pot prinde diversele scule(freze)

Link spre comentariu

Daca vrei sa faci o constructie cat mai ieftina, atunci dimensiunile ei vor fi comparabile cu un strung de banc. In acest caz, o inaltime a axei principale peste ghidaje de 100...120 mm este suficienta. Lungimea intre varfuri nu trebuie sa depaseasca 300...400 mm, altmiteri problemele vor fi mari - in special pentru cazul coloanelor de ghidare. Va trebui sa concepi si sa aplici o metoda speciala pentru alinierea axei cu coloanele de ghidare.

Link spre comentariu

sunt curios cum s-a reusit paralelismul bucselor pe placa respectiva pt ca am obs faptul ca prinderea este prin sudare . eu unul m-am chinuit sa fac acest lucru desi am rigidizat ansamblul inainte de sudare si am sudat cu puncte cat mai simetric cu putinta la inceput . cand am dat cordon s-a dus pe apa sambetei paralelismul si a trebuit sa tai sudura si sa o iau de la capat da tot nu mi-a iesit asa cum ar fi trebuit.

Link spre comentariu

E vorba de strunguletul din pozele acelea?nu stiu ce sa zic,sudura oricum nu este punctul forte ,adica mie (care abia am inceput a suda,atat cu electrod cat si mig/mag) sudura-mi pare cam slabuta,desi este destul material depus prin sudare;ce-i drept sa critici e usor,pana acum n-am incercat sa sudez ceva calculat foarte precis incat sa conteze o mica "tragere" a materialului,dar ma gandesc oare nu se pot suda intai cele doua bucsi,dar facute in prealabil cu o gaura mai mica pe interior ca diametru,si dupa sudura puse pe o freza si largite gaurile astfel avand o precizie mai buna asupra paralelismului?

Link spre comentariu

De regula dupa alezarea dupa sudare scula are prostul obicei de a se centra dupa gaura si realizarea gauririi celor doua bucse simultan este grea daca nu chiar imposibila datorita lungimii dinte ele ceea ce impune folosirea unei scule lungi speciale.

Link spre comentariu

Daca as da peste sanie,momentan mi-ar fi de ajuns,si o cursa de 3-4cm este suficienta pe moment,dar sa vedem,poate imi cumpar doua bare rectificate de 30mm diametru,ca am vazut pe hiend ca sunt cam 10 lei/10cm iar doua bare de 50 sunt ok pentru ce vreau eu,ca si asa rulmentii mai costa si ei,suportii la fel(desi pe astia din urma cred ca i-as putea face mai ieftin).In curand trebuie sa merg la cineva care mi-a spus ca tatal lui adunase cu ani in urma ceva piese de strung si poate gasesc pe acolo una alta,sa pot incepe ceva

Eu as incerca sa folosesc barele si ghidajele de la imprimante vechi (cu ace, A3 daca gasesti) asa cum fac cei care fac CNC-uri DIY. Sau suporturi de la aparatele vechi de marit.Asta am in plan pentru viitorul strungulet. Am deja universalul (80 mm) si un portcutit cam firav dar suficient pentru o scula destinata unui amator electronist. Documentarea am facut tot de pe site-urile citate mai sus.Succes.
Link spre comentariu

Am doua bare de 7mm si una de 8mm,dar sunt mult prea firave parerea mea;poate in imprimantele matriciale or fi mai zdravene,asta nu stiu..Portcutitul nu imi pare ca ar fi o piesa atat de greu de facut/facut rost,adica dintr-un bloc de fier se poate face acasa cu cateva scule(flex sau bomfaier,bormasina si tarozi) caci ai acele suruburi de fixare pentru cutite,iar el se prinde de sanie printr-un surub central mai gros,insa la ghidaje nu prea merge asa "la ochi" .

Link spre comentariu

Am doua bare de 7mm si una de 8mm,dar sunt mult prea firave parerea mea;poate in imprimantele matriciale or fi mai zdravene,asta nu stiu..

Ce am eu (Toshiba 315, matriceale A3) au axe (glisiere) cam de 15 mm!

Portcutitul nu imi pare ca ar fi o piesa atat de greu de facut/facut rost,adica dintr-un bloc de fier se poate face acasa cu cateva scule(flex sau bomfaier,bormasina si tarozi) caci ai acele suruburi de fixare pentru cutite,iar el se prinde de sanie printr-un surub central mai gros,insa la ghidaje nu prea merge asa "la ochi" .
Eu cind am zis ca am "portcutit" m-am referit si la partea de rulare X-Y.Glisierele o sa le folosesc pentru rularea papusii mobile dar si a blocului Portcutit (au cam 400 mm lungime!).Sa vedem cum voi face Papusa mobila. :nas:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări