Vizitator Postat Martie 10, 2011 Partajează Postat Martie 10, 2011 Daca totusi nu renunti la idee, atunci am sa-ti dau cateva trimiteri bibliografice - intrucat proiectarea unei roti de lant este aproape la fel de complicata ca si a unei roti dintate. In lucrarea Indrumar de Proiectare in Constructia de Masini de un colectiv de autori, coordonat de Gh. Radulescu, aparuta in 1986 la editura TEHNICA - Bucuresti, incepand de la pagina 350 si pana la pagina 356, este data o sinteza a calculului unei roti de lant. Sunt 7 pagini pline de recomandari, tabele si formule de calcul - greu de reprodus in lipsa unui scaner. Alte lucrari care ar mai putea fi utilizate sunt tratatele generale de Organe de Masini. Au fost editate mai multe - aproape toate inainte de 1990. La lincul http://but.unitbv.ro/Servicii/BV/TM/Capitol_2.pdf gasesti si un pdf, care s-ar putea sa-ti fie util. Altminteri, poti sa mai cauti cu google si alte referinte. Sa ai spor! Link spre comentariu
Vizitator relusandu Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 ceva ce poate fi de folos http://jean-luc.soumard.pagesperso-oran ... m#cnc3axes Link spre comentariu
philiprobz Postat Iulie 27, 2011 Partajează Postat Iulie 27, 2011 De multisor observ ca nu s-a mai miscat nimic pe aici semn ca s-au cam lasat pagubasi temerarii diy sau sunt ingropati pana peste cap in span sau zgura si nu au timp de taste. Printre ei ma numar si eu si voi atasa in cele ce urmeaza si poze cu ministrungul meu 100% homemade. Dar inainte de toate as vrea sa precizez mai multe lucruri . Satisfactia obtinerii unui astfel de rezultat pt mine a fost una enorma pt ca totul s-a bazat pe o pasiune de care cateodata ma sperii chiar eu si inclin sa cred ca frizeaza prostia sau mai rau nebunia. Pe parcursul diferitelo operatii care s-au intins pe cateva luni (mai trebuia sa merg si la munca ca altfel nu aveam bani de zecile de panze de flex, spirale , tarozi si electrozi de sudura ) m-au incercat sentimente si de bucurie dar si deznadejde cand ceva nu iesea . Intr-un final a iesit ce se vede fara prea mari pretentii dar pt nevoile mele sau mai bine zis pt asteparile mele initiale e ceva cu mult peste ele. Acum cand desi nu l-am terminat dar in mare l-am adus la mal vreu sa spun ca nu as mai face acelasi lucru din nou cand stiu cata munca si bataie de cap a implicat - primul proiect desi grosolan l-am visat pe parcursul a catorva nopti iar ultimul evident dupa ce am zapacit cu cititul forumul acesta si multe altele. Cel mai mare castig nu e strungul in sine ci experienta pe care am capatat-o fiind primul proiect de o asemenea anvergura . Ore bune de taiat , sudat , gaurit , filetat , stricat si luat de la capat de n ori . Dar probabil ca scepticii ar spune ca aceste lucruri le-as fi invata oricum daca cumparam un ministrung sh si m-as fi ocupat de alte proiecte . Foarte posibil sa fie adevarat .Mai trebuie tinut cont si de faptul ca s-au adunat ceva banuti cheltuiti pe scule , consumabile si nu mai zic curent electric . Le dau dreptate celor care au concluzionat ca e mai bine sa faci un efort si sa-ti iei un ministrung sh dar simpatizez si cu cei care se avanta pe un teren necunoscut cum a fost acesta pt mine . Si ca o ultima cugetare vreu sa spun ca intr-un final cel mai mare castig a fost acela ca m-am stors de bani si am cumparat un strung mare sn 400 . Determinarea de a-l cumpara in mod cert a rezultat din satisfactia cu care am prelucrat diferite piese pe amaraciunea mea de "strung" . Multumesc pt rabdare si iata pozele: Link spre comentariu
philiprobz Postat Iulie 27, 2011 Partajează Postat Iulie 27, 2011 daca din greseala intereseaza pe cineva "aratarea asta de strung" cu placere ofer detalii . Link spre comentariu
gcom61 Postat Iulie 27, 2011 Partajează Postat Iulie 27, 2011 daca din greseala intereseaza pe cineva "aratarea asta de strung" cu placere ofer detalii . Singurul ''interes'' este de unde ai procurat universalul? Sufar mult pe tema asta ,iar preturile pt universale cu joc precum menghinele de-o seama cu mine sunt nesimtite.Eu pt miscarea cutitului folosesc dispozitivul inclinabil de la sn320,cu tot cu portcutit,care are posibilitatea de a fi rotit in orice unghi(360gr).Inca nu am reusit sa fac avansul automat si nici inversorul de sens (din cauza intinzatorului de lant).Ca si ''universal ''folosesc o mandrina Φ max 20mm ,sau o prindere cu 3 suruburi M10,pt Φmax 40mm.O sa fac si poze cu prima ocazie cand imi amintesc.Pana acum l-am folosit ca si freza pt confectionarea catorva pene tip [T] pt motoare,pt gauri mari Φ=40,Φ=50mm. Link spre comentariu
philiprobz Postat Iulie 27, 2011 Partajează Postat Iulie 27, 2011 dintr-o piata numita "Gorbaciov" care cred ca mai sunt si prin alte judete . Pretul mi s-a parut fb 150 lei dupa un pic de tiganeala cu vanzatorul . Singurul risc pe care mi l-am asumat cand l-am cumparat a fost acela de a ramane cu el si al folosi doar pe post de mandrina la o bormasina verticala . Ulterior s-a dovedit a fi chiar bun cu bacuri de rezerva si cu o precizie mai mult decat multumitoare . materialul din care sunt facute bacurile e foarte bun pt ca dupa cateva piese ramase blocate in cutit si care s-au invartit in universal , bacurile nu au avut nici cea mai mica urma de uzura .probabil ca timpul va arata valoarea reala dar pana acum sunt f multumit de el . E made in china dar sigur a ajuns la noi via Rusia . Prin Focsani pe langa targul de masini imi amintesc ca am mai vazut asa ceva la o piata din asta numai de rusi , au aia la vanzare ce nu-ti trece prin cap . Cu cat te apropii mai mult de Moldova cu atat cresc sansele sa gasesti asa ceva prin pietele astea. Link spre comentariu
radu cnc Postat August 14, 2011 Partajează Postat August 14, 2011 Salut,In legatura cu universalele, am venit din concediu si in concediu am fost in targ in Brasov unde poti gasi chiar tot ce vrei, eu am achizitionat un universal cu 4 bacuri cu diametrul de 125mm cu strangere centrata a bacurilor cu pretul de 150 RON.Este putin folosit si nu are bacurile inverse dar am avut nevoie de cateva ori si de aceea l-am cumparat.Cu stima. Link spre comentariu
daredan Postat Octombrie 2, 2011 Partajează Postat Octombrie 2, 2011 Ca sa mai starnesc putin topicul asta Link spre comentariu
philiprobz Postat Octombrie 2, 2011 Partajează Postat Octombrie 2, 2011 din pacate nu se poate vizualiza in detaliu dar pare ceva facut cu multa rabdare daruire si pricepere Link spre comentariu
daredan Postat Octombrie 2, 2011 Partajează Postat Octombrie 2, 2011 Oricum, era vorba de un exemplu a batiului facut din teava. O idee destul de "teapana".Si din experienta stiu ca se investesc destul de multi bani in astfel de proiecte fara sa punem in calcul timpul personal. Ori, cu inca ceva bani pus peste se poate achizitiona un strung la mana a doua (treia, patra...) insa daca chiar esti pasionat si-ti place sa te murdaresti pe maini.... Link spre comentariu
gcom61 Postat Octombrie 3, 2011 Partajează Postat Octombrie 3, 2011 Am reusit sa-mi amintesc sa fac poze la tentativa de strung...apropos de mesterit... :)Urmeaza sa fac si avansul automat;am gasit o metoda grosiera de a confectiona pinioane pt lant si nu numai ,folosind un programel ,pt pinioane din lemn (gear template generator).Doresc sa mai scad turatia minima sub 100 rot/min prin injumatatirea pinionului final de la reductorul cu 20 viteze pe lantSunt in continuare in cautarea unui universal ,max Φ160 mm.Din pacate timpul este singurul impediment.ps.''vinovatul pt postare:@daredan...''Ca sa mai starnesc putin topicul asta '' Link spre comentariu
radu cnc Postat Octombrie 3, 2011 Partajează Postat Octombrie 3, 2011 Salut,Pt. gcom61, de ce nu dezvoltati lucrarea si sa-i face-ti sanie transversala iar la papusa mobila un sistem de gaurire cu un surub?Cu stima. Link spre comentariu
gcom61 Postat Octombrie 3, 2011 Partajează Postat Octombrie 3, 2011 Salut,Pt. gcom61, de ce nu dezvoltati lucrarea si sa-i face-ti sanie transversala iar la papusa mobila un sistem de gaurire cu un surub?Cu stima.Sania portcutitului este de la SN320 si poate fi rotita 360grade;pt deplasarea catre universal a ansamblului respectiv folosesc roata din capat,care actioneaza un surub trapezoidal;in prelungirea conului pt mandrina de pe papusa mobila este un surub cu pas patrat(care nu se vede,fiind in dreptul profilului);''papusa mobila'' o pot apropia si strange pe piesa folosint surubul trapezoidal si apoi bloca/strange pe masa cu un surub Φ=M16,lasand libera sania .Pana acum am strunjit doar plastic si bronz cu diametre mai mici de Φ=40mm pt prelucrare la interior/exterior si diametru de Φ=150mm pt prelucrat la exterior,piesele fiind fixate cu tija filetata Φ=20mm ,trecuta prin axul pe care se roteste''universalul'' Φmax=25mm. Link spre comentariu
daredan Postat Octombrie 3, 2011 Partajează Postat Octombrie 3, 2011 Ce sa mai zic!? Microbul asta dauneaza grav sanatatii!Eu am ales o scurtatura si am cumparat strungul de-a gata insa nu ma pot opri sa nu ma gandesc la cum as face unul.O nedumerire: de ce nu ai folosit curele in loc de lant? Banuiesc ca ar fi fost mult mai silentios si fara prea multe vibratii. Plus ca o fulie ar fi fost mai simplu de executat decat un pinion. Nu ai mai fi avut nevoie de lubrifiere, etc....PS: am avut eu un universal de 160 de dat, dardin pacate l-am schimbat cu unul de 100 pe care il folosesc :( Se invart ca pret in jur de 150-200ron in targurile de vechituri daca te intereseaza. Link spre comentariu
radu cnc Postat Octombrie 3, 2011 Partajează Postat Octombrie 3, 2011 Salut,Pt. daredan, strungul albastru va apartine?Cu stima. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum